Hvorfor spise Riktig, og hva innebærer det?

Skal det egentlig store endring til for å komme seg inn på en sunn og riktig livsstil? 

Nei! Det er kun noen få feil vi gjør, og ved å rette dem opp, går vi en sunn og frisk nasjon i møte.

Det er ikke «ett Fett hva vi spiser. Ordtaket du er hva du spiser kan aksepteres med stor sikkerhet. Spiser du daglig hurtigmat fra gatekjøkken, vil kroppen direkte ta skade av dette, både innvendig og utvendig. Ofte tar det tid før du merker konsekvensene av et dårlig kosthold. Vektøkning kommer snikende, humøret ditt blir dårligere, du blir oftere trett, sliten og ikke minst, du har satt i gang en tikkende bombe når det gjelder ankomsten og oppblomstringen for utallige sykdommer, som for eksempel Hjerte/kar – sykdommer, diabetes (derav mulighet for impotens, nyresvikt, amputeringer og synstap) , åreforkalkning, kreft, blodpropp, slag og depresjoner!

Det er også flere sykdommer som kobles til hva du spiser, blant annet Parkinson og Multippel sklerose.

Et sunt og godt variert kosthold er medisin!

Hadde det skulle blitt gitt en vidundermedisin, ville det vært sunt og variert kosthold med regelmessig fysisk aktivitet. Det er utrolig med helsefordeler du vil dra med deg om du spiser sunnere og er fysisk aktiv. Det er i den siste tiden blitt satt mer fokus inn mot forebygging av sykdommer, enn behandling. Flere leger verden over har uttalt seg om viktigheten til kosthold og trening, og legger ikke skjul på at de gjerne skulle gitt helseeffektene både sunt kosthold og trening gir, i tablettform. Millioner av kroner kan bli spart i sykehusutgifter om majoriteten av befolkningen selv tar litt vare på den ene kroppen de har, og det er ikke snakk om store endringer for å få til det!

Om fedmeutviklingen fortsetter i USA årene fremover, vil det Amerikanske helsevesenet kollapse. Det er rett og slett ikke kapasitet nok for behandling av alle med fedme og de komplikasjonene de har i tillegg. Det er viktig å huske at det som er i Amerika kommer også til Norge og Skandinavia, det er kun et spørsmål om tid! Så, å ta problemet når det først er over oss kan vise seg å være for seint. Vi må bli mer obs hva vi dytter i oss av mat, vi må begynne å bevege oss mer og vi må starte i dag!

Enkelt, balansert og best!

Det første som må bli gitt en klarhet i er dietter. Om du er en frisk person og går på en diett i dette øyeblikket, slutt med det! Dietter funker ikke, det har de aldri gjort og kommer heller aldri til å gjøre for majoriteten av befolkningen. Det blir som å holde pusten under vann. Før eller senere må du til overflaten, og du hiver da etter luft. Slik er det også med dietter, før eller siden må du slutte og hiver da etter all mat som faller deg inn og går opp igjen de kiloene du så hardt kjempet for å bli kvitt!

Dietter som krever at du skal kutte ut alt av karbohydrater kan være direkte helseskadelig. Grunnen er at kroppen, spesielt hjernen og nervecellene trenger glukose (karbohydrater) for å fungere optimalt. Dietter som Atkins, som sier at du skal ha veldig høyt fettinntak, hvorav hvilken fettype ikke spiller så stor rolle, kan før til hjerte- og karsykdommer. Dette forteller oss at dietter er strengt tatt noe vi bør holde oss unna om ikke vi har en medisinsk sykdom å forholde oss til, for eksempel gluten allergi.

 Vi har et for kaloririkt og næringsfattig kosthold

Vi har i Norge nå et for kaloririkt og næringsfattig kosthold. Vi inntar kaloririke måltider som for eksempel cheeseburger fra Mc Donalds, som riktignok inneholder energi og får deg mett, men er relativt tom for viktige næringsstoffer som vitaminer og mineraler. Problemet blir da at du fôrer kroppen din, men vil komme i en fasteposisjon pga mangel på viktige næringsstoffer, noe som gjør at kroppen forteller deg at du må spise mer for forhåpentligvis å få i deg mer av næringsstoffene. Dette vil kunne resultere i vektoppgang og fedme! Det gjelder altså å klare å spise kalorikompakte måltider som også er næringsrike!

Konklusjonen på dette er:

dietter funker ikke, hold deg til et sunt, kalorikompakt og variert kosthold. På den måten kommer du dit du vil, enten det er ned i vekt eller trene deg opp til halvmaraton.

For å få et sunt og variert kosthold, samtidig som det er kalorikompakt, må du få i deg karbohydrater av den gode sorten, høyverdige proteiner, sunne fettsyrer og ikke minst frukt og grønt.

Når det gjelder karbohydrater er fullkornsprodukter, grove brødprodukter, frukt og poteter klare favoritter. Nyere forskning viser at daglig inntak av karbohydrater i form av fullkorn vil kunne redusere sjansene for diabetes type 2 og hjerte /kar sykdommer med opptil 30 %! Karbohydrater er basisen i kostholdet vårt og er hovedsakelig det som gir oss energi. Det handler altså kun å velge riktig type karbohydrater, så er du godt på vei!

Proteiner er byggesteiner i kroppen vår og fungerer som en rekke signalstoffer, med andre ord, proteiner er viktige! Gode kilder til proteiner er animalske (grunnet innholdet av alle de essensielle aminosyrene som vi trenger å få tilført fra kosten ) som for eksempel; melkeprodukter, egg, kylling, fisk og magre kjøttprodukter (skinke og kalkun).

Fettsyrer som omega 3 er viktig for kroppen og er vist å ha gunstig og positiv effekt på blant annet stress, betennelser (som for eksempel kommer etter en hard treningsøkt. Det vil si ved inntak av tilstrekkelig omega 3, DHA og EPA vil du kunne bedre restitusjon og utbytte av treningen! ), du øker hukommelsen din og humøret ditt blir bedre. Så, spis fisk, spesielt Laks og makrell. Om du ikke er tilhenger av fisk, så ta 3 spiseskjeer tran hver dag!

5 om dagen kan redusere sjansene for hjertekarsykdommer med 20 %

Visste du at fem om dagen (3 porsjoner frukt og to porsjoner grønnsaker) kan redusere sjansene for å få hjertefeil og slag med opptil 20 % i forhold til personer som kun spiser 3 porsjoner frukt og grønt om dagen. Undersøkelse gjort ved Harvard school of public Health viser at personer som inntar åtte porsjoner eller mer frukt og grønt per dag reduserer sjansene for slag og hjertefeil med over 30 %. Dette forteller oss at inntak av frukt og grønt på en daglig basis er ekstremt viktig for god helse, og desto mer av det, desto bedre.
Så, det enkle er ofte det beste.

Planlegg dagen din. Sett sammen måltider som bør inneholder proteiner og karbohydrater til alle måltidene og sunne fettsyrer med grønnsaker til noen av dem. Mengdeforholdet lærer du deg fort, spis deg aldri mett og bruk sunn fornuft. En salat med en neve reker, grønnsaker og ½ rundstykke er eksempel på ballansert måltid, hvor du sikrer deg proteiner, karbohydrater, vitaminer og mineraler. Fullkornslefse med kalkunpålegg er et annet eksempel. Dette er en tilvenningsprosess, men når du har funnet alle positive effektene sunn livsstil og fysisk aktivitet har på deg, så snur du deg aldri tilbake, tro meg.


Av Espen Sand student ved atlantis medisinske høgskole ( bachelor i ernæring ) kontaktinf: espen-sand@hotmail.com

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter