Hvorfor spiser byggere proteiner?

Byggere er kjent for å spise mer proteiner enn hva som er anbefalt av sosial- og helsedirektoratet. 

De mener man bør spise 10-20% protein av det totale energiinntaket, mens byggere vanligvis hiver innpå mer enn dette. Hvorfor spiser byggere så mye proteiner?

På gresk betyr protein «det viktigste». Protein har stor betydning for kroppen. Muskulatur, enzymer, hormoner, hud og hår består av proteiner. Aminosyrer er proteinets byggemateriale og kan ikke lagres i depoter slik som blodsukker. Hvis kroppen får et underskudd på proteiner minskes proteinsubstanser som resulterer i nedsatt kondisjon og prestasjonsevne.

Proteinets kvalitet

Kvaliteten på næringsproteinet bestemmes ut fra innholdet av essensielle aminosyrer. Alle de 8 aminosyrene må være med i riktig forhold. Proteinkilder med høy biologisk verdi er for eksempel melkeprodukter, egg, kjøtt eller fisk. Det er allmenn enighet om at det daglige behovet for kvalitetsprotein er på 0.8g per kilo kroppsvekt per dag. Økt fysisk aktivitet fører til økt slitasje på muskelmassen, økt behov for mer muskelmasse og økt stoffskifte. Da er det naturlig å spise mer energi og mer proteiner.

Et protein består av opptil 22 forskjellige aminosyrer. Det finnes 8-10 essensielle aminosyrer som heter: isoleucin, leucin, lysin, methionin, phenylalanin, threonin, tryptophan, valin, histidin og arginin. Disse bør man ha daglig. Det finnes også 12 ikke-essensielle aminosyrer som kroppen selv klarer å produsere fra de essensielle aminosyrene. Ved fordøyelsen spalter kroppen næringsproteinet til enkelte aminosyrer, som havner i blodet. Blodet fører dem til steder i kroppen hvor oppbygning av protein er nødvendig (for eksempel muskler).

Ved nedbryting av aminosyrer oppstår kortere kjeder som kalles peptider som er svært raskt opptakelige. Fordøyelsen av protein kan ta mer enn fire timer. I enkelte tilfeller kan proteinene forsyne muskulaturen med aminosyrer i opptil 7 timer. Med konsentrert tilførsel av aminosyrer kan kroppens eget hormonsystem stimuleres og øke den strukturelle oppbygningen. Inntaket av aminosyrer optimaliserer regenarasjonen som begynner etter belastning. Under trening brytes kroppens muskelfibrer ned, og den naturlige aminosyreforekomsten reduseres. Aminosyrer kreves for å reparere skadede muskelfibre. Reparasjon av muskelfibre begynner rett etter trening og varer i ca to timer.

Anabol betyr muskeloppbyggende, katabol betyr muskelnedbrytende, og antikatabol betyr motvirkning av nedbryting – SPIS PROTEINER. PROTEINER ER ANTIKATABOLE!

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter