I knallform på sykkel

Sykling er den treningsformen som øker mest i Norge.

Undersøkelser viser at tre av ti nordmenn sykler minst en gang i måneden i sesongen. Her får du de nyttige rådene og hvordan du skal trene for å få skikkelig utbytte!

Sykling er en aktivitet som er godt egnet som kondisjonstrening, og som setter størst muskulært krav til beinmuskulaturen, samt en god del statisk muskelarbeid i overkroppen. Sykling tilbyr høyere fart og trening over lengre distanser enn de andre kondisjonsøvelsene.

Sykling; Mange måter å komme i form på

Sykling er en aktivtet og treningsform som stadig blir mer populær. Det er en kjempebra treningsform som bygger opp kondisjon og styrke, men som samtidig kan gi mye fart og spenning. Det finnes flere typer sykler og måter å sykle på. Det finnes blant annet landeveissykling, off road, cross og mountain bike. Hvordan du skal legge opp sykkeltreningen din for at den skal gi best mulig resultater, er avhengig av hva slags sykling du driver med.

Landevei

Raske og lette sykler, jevnt underlag og gjerne lange distanser. Racesykkelen egner seg meget godt til kondisjonstrening. Mange sykler også landevei med offroad. Fordelen er at slike sykler ikke punkterer så lett og tåler røffere behandling. Bakdelen er at de er tregere, har mer luftmotstand og er tyngre å sykle.

Innenfor landeveissyklingen finnes det mange utøvere, klubber og lag, du kan lett finne treningskamerater og miljø. Det arrangeres også løp med distanser fra bare noen kilometer og helt opptil Oslo-Trondheim. Så her finnes det mange framtidige målsetninger!

Off road

Robuste sykler med skikkelige dekk. Fås med dekk som passer best til både landevei og terreng. Dette er en all round sykkel og treningsform som er perfekt for deg som liker variasjon, opplevelser og blandet trening. Off road sykkelen er derfor et godt valg av sykkel til daglig bruk. Du kan ferdes i skog og mark, på stier og i terreng, eller på grus- eller asfaltvei.

Som treningsform er off road veldig bra. Syklingen på vei gir gode muligheter for distanser med stabilt og jevnt tempo. Du kan trene langkjøring og kontrollere pust og puls lett. Legges treningen til stier og terreng, økes med en gang kravet til koordinasjon, sykleteknikk, konsentrasjon og balanse. Ofte vil terrenget være ulendt og ujevnt, noe som fører til at man bruker mer krefter under syklingen. Du må ofte opp og stå på pedalene, jobbe med kroppen for å holde balansen og bruke styre og bremser meget aktivt. Treningseffekten blir mer muskulær enn ved langkjøring. Terrengsykling i ulendt terreng er perfekt for deg som vil bygge opp styrke i kroppen. Denne typen sykling øker garantert muskelmassen i beina dine!

Mountain bike

Her legges syklingen til hellende terreng, og om det går tregt oppover, så kan det garantert gå fort ned igjen. Igjen muligheten for mye fart, og dertil behovet for god beskyttelse. Denne aktiviteten ligner mye på aktiv offroad og litt på cross, men setter et litt annet krav til syklene. Det er stort behov for demping pga. ujevnt underlag, stor fart og tøffe påkjenninger. En del sykler et bygget for å tåle speseilt mye vektbelastning når en sykler nedover. Mountain bike kan sykles me off road og benyttes som rekreasjon og fine naturopplevelser. Friheten er stor og muligheten mange. En flott aktivitet for de som har fjellheimen rett utenfor stuedøra.

Treningen skal føles god og ikke være vond.

Den belastning som vi utsetter kroppen for ved fysisk trening består av 3 faktorer: Intensitet, volum og hyppighet. Disse representerer for eksempel ved løping hvor fort vi løper og hvor langt og hvor ofte. Dersom løpingen utføres med svært raskt tempo betyr det at intensiteten er høy, noe som straks fører til et lavere volum. Men dersom løpingen går over lang tid med et lavt tempo, betyr det at treningens volum er høy, noe som betyr en lavere intensitet. Hvor ofte det trenes, vil være avgjørende for den enkeltes trenings innhold av intensitet/volum. De tre faktorene må avpasses i forhold til hverandre.

Utholdenhet er relativ høy belastning over lengre tid

Når det gjelder utholdenhetstrening er hensikten å trene organismen opp til å kunne klare å utføre en relativt krevende aktivitet over lengre tid. Denne typen trening preges derfor av mange gjentagelser, mye treningstid og utvikling av kroppens evne til å ta opp- og utnytte oksygen.

Treningen må være lik det som det trenes for

Hvis man trener for å øke sin prestasjon innenfor en spesiell aktivitet, bør treningen være så tilpasset til denne aktiviteten som mulig. Dette er fordi at organismens tilpasning til belastning er meget spesifikk. Derfor bør en syklist trene opp sin utholdenhet med å sykle, og en svømmer bør trene opp sin utholdenhet med svømming. Altså må treningsformen være tilpasset målsetningen.

Grunntrening er trening av hele kroppen med relativt rolig arbeid over lang tid.

For idrettsutøvere på et tidlig stadie, og for mosjonister som bare vil øke sin generelle form, og hvor en økning av aktiviteten i seg selv er målsetningen, er det grunntrening som gjelder. Dette er trening som har til formål å øke den generelle kroppsstyrken og utholdenheten i hele bevegelsesapparatet, og på denne måten danne et godt treningsgrunnlag som beskytter mot skader, og gjør det mulig å trene hardere og lenger. De grunnleggende treningsformene med denne målsetningen er i første rekke gåing, jogging og all fysisk aktivitet som bygger opp kroppsstyrke og utholdenhet på en naturlig måte i forhold til menneskets anatomiske utforming.

Alle muskler må trenes

For de av overkroppens muskler som må trenes i tillegg, når grunntreningen består av gåing og jogging, er det basisøvelser som gjelder. Med armhevinger trener man styrke og utholdenhet i bryst, skuldre og triceps (bakside av overarm), og med chins (løfte seg opp etter armene) trener man ryggmusklene, baksiden av skuldrene og biceps (overarmens forside). Magen og hoftebøyerne trenes med sit-ups (vær klar over at disse allerede får en viss belastning av betydning ved gåing og jogging). Andre kondisjonsøkende aktiviteter kan være svømming og sykling; enhver aktivitet som får opp pulsen og pustefrekvensen er kondisjonsøkende og kan således benyttes for å komme i form.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter