Alle som har trent noen år har lagt merke til at enkelte muskelgrupper vokser mer enn andre. De liksom bare svarer på trening nesten uten at du trenger å anstrenge deg noe særlig for det. Andre muskelgrupper oppfører seg mer normalt, og der må du mer sloss for hvert eneste gram i økt muskelmasse.
Mosterlegger
La oss si at det er leggene som vokser bare du går forbi legg-apparatet. Da er det lett å trekke den konklusjonen at den treningsrutinen du har på leggene er den du bør innføre på resten av kroppen. For det virker jo så utrolig godt på leggene?
La oss si du alltid har trent lett og mange sett og reps på leggene, men på resten av kroppen har du trent mer tradisjonelt. Da er det fort å komme til et punkt der du i mangel av progresjon begynner å tvile på treningsprogrammet. Du ser til leggene og hva du gjør der, og begynner å endre rutinene gradvis.
Leggene blir beviset du trenger, og etter hvert trener du likedan på legger som på resten av kroppen. Det ender som regel ikke spesielt bra.
Til de som sier at deres treningsrutine på leggene er det som gir dem disse monsterleggene, er mitt svar: «Ja, det kan det være. Men det kan også være gener.» Og hvis resten av kroppen ikke står i stil med leggene, er det sannsynligvis gener og kun det.
Syklister
Det er bare å se på proffsyklister. De trener stort sett likt alle sammen. (det vet jeg ikke helt sikkert da, men tror ikke det er langt fra sannheten) Men om vi ser på leggmusklene har noen monsterlegger, andre tynne pipestilker. Dette peker på at mange sett og reps ikke automatisk er en vinneroppskrift på monsterlegger, men at gener er en viktig faktor.
Pipestilker
Hva om leggene dine er din svakeste muskel? Du trener og trener med det vil seg liksom ikke? Resten av kroppen har framgang, men leggene vil ikke henge med i samme grad. Og det på tross av at du trener dem mer enn noen andre muskelgrupper, du trener dem oftere, hardere, flere sett og reps, men ingenting skjer.
Dette er heller ikke uvanlig, at en genetisk svakere utrustet muskelgruppe blir utsatt for et totalt annerledes treningsregime enn resten av kroppen. Tanken bak den massive treningsmengden på den svakere muskelgruppen er jo mer jo bedre.
Man endrer det som fungerer på alle de andre muskelgruppene, og tenker at dette nye regimet vil være bedre.
Ikke spør en med store biceps om biceps trening
Jeg var så heldig å møte Mike Christian, og som mange husker så hadde han noen helt syke biceps. Mine biceps var min dårligste muskelgruppe og du kan vel gjette hva jeg spurte han om? Joda, jeg lurte på hvordan han trente biceps.
Tanken var om at jeg bare fikk hans program ville jeg også få store biceps.
Men svaret var ikke som jeg håpte, for han sa: «jeg trener biceps kun få måneder før konkurranser, ellers blir de for dominerende!» Jeg gikk slukøret derifra og uten det jeg hadde kommet for; det hemmelige våpenet som skulle gi meg monster biceps.
Det var ikke treningsrutinen, men genene som var svaret!
Etter det spurte jeg aldri noen om hvordan de trente sin beste muskelgruppe. Men om byggerne ellers var på et høyt nivå spurte jeg heller om hvordan de trente sin svakeste muskelgruppe. For der var jeg sikker på de hadde brukt tid på å finne ut detaljer som var viktige for å klare å få en genetisk svakere muskel til å vokse maksimalt.
Ikke la genene lure deg
Så ikke la genene lurere deg til å trene feil, men se til studier som kan lære deg mer om treningsmengde, variasjon, sett og reps. Ikke la en enten svak eller god muskelgruppe peke retningen, for det går nesten alltid galt.
Ønsker deg en vitenskapelig trening!
Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – som et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021.
Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon.