INGEFÆR: Er det virkelig en vidundermedisin?

Den populære planten sies å hjelpe mot alt fra kvalme, smerter og infeksjoner til alvorlige sykdommer

Ingefær er blitt brukt som medisin siden tidenes morgen. De antiinflammatoriske gingerolene gir ingefær styrkende egenskaper som hjelper mot en rekke sykdommer.

Ingefær (Zingiber officinale) er en gammel plante som har vært dyrket i mange tusen år i India og Kina. Arten tilhører ingefærfamilien. Den blir brukt som krydder i mange, muligens de fleste matlaging tradisjoner i verden. Ingefær inneholder kraftige anti-inflammatoriske stoffer kalt gingerols, som har vist seg å redusere dannelsen av de frie radikalene nitrogenoksid når det fremmer betennelse, og å hemmer utviklingen av inflammatoriske stoffer.

«Ingefær kan hjelpe med å forsinke begynnelsen av stølhet,» sier Jim White, R.D som peker på en studie i Journal of Pain, som viste at ingefær fungerer som både smertestillende og betennelsesdempende uten negative bivirkninger slik som vanlige smertestillende midler kan ha. Ingefær er bedre til å behandle det forsinkede utbruddet stølhet, sier White, fordi det ikke påvirker smerten umiddelbart etter at den er fortært, men er ikke faktisk mer effektivt neste dag.

Hold fettet unna!

I tillegg til å få deg tilbake i treningsstudioet raskt, kan ingefær også bidra til å holde uønskede kiloer av. En studie fra 2012 ved Columbia University, publisert i tidsskriftet Metabolism, oppdaget at deltakere som spiste to gram pulverisert ingefær rapporterte å føle seg mer mett tre timer etter, enn de som ikke spiste pulveret.

Ingefær er tilgjengelig året rundt i din lokale matbutikk. Den brun-skinnede roten har vanligvis gult kjøtt, men enkelte sorter er hvit eller rød. Å legge til fersk ingefær til en rett er like enkelt som å skrelle og hakke det. Ingefær kommer også i kapsler, og som en ekstrakt, te eller juice. Anbefalt inntak er 2-4 gram per dag, sier White.

Ingefær i medisinsk bruk

Flere vitenskapelige studier konkluderer med at ingefær demper betennelse og reduserer smerter. Det er nok ikke uten grunn at ingefær har blitt brukt som en medisinsk plante i flere tusen år.

Den medisinske bruken av ingefær har vært kjent i minst 2000 år i flere områder rundt i verden. Ingefær er opprinnelig fra sør-øst Asia, men den er høyt verdsatt i India, Midt-østen, Afrika og i de karibiske land, for å nevne noen områder.

Det er roten av planten som er mest brukt, og denne er en rik kilde til antioksidanter. Ingefær inneholder faktisk over 50 forskjellige typer av antioksidanter, og er dermed en av de aller mest antioksidantirike urtene vi kjenner til.

I noen deler av verden, blir ingefær juice påført huden for å behandle brannskader.

Ingefær hevdes å hjelpe mot blant annet kvalme, forkjølelse, influensa, giktsmerter og morgenkvalme.

Her følger en liste over flere bruksområder for ingefær:

  • Motvirker inflammasjon av tykktarmen
  • Reduserer stølhet i musklene etter trening med 25%
  • Reduserer kvalme etter kjemiterapi med 40%
  • Motvirker og behandler eggstokkreft
  • Forhindrer astma-anfall og forsterker astmamedisinens virkning
  • Motvirker leverskader forårsaket av paracetamol
  • Blodtrykkssenkende
  • Lindrer Dysmenorrhea (menstruasjonssmerter)
  • Motvirker og lindrer migrene (like effektivt som sumatriptan)

Vær litt forsiktig!!

Enkelte urter kan påvirke effekten av andre urter eller medisiner, og hvis du går på medisiner kan det være lurt å høre med legen først.

Du bør ikke innta ingefær hvis du går på blodfortynnende medisiner eller har en blødersykdom!

Bivirkninger er sjeldne, men kan være:

  • Halsbrann
  • Diaré
  • Urolig mage
  • Irritasjon i munnhulen

Slik spiser du den

Du får best utbytte av ingefæren ved å spise roten rå som den er.

Før bruk bør den renses ved å skrape eller skrelle bort det ytterste laget. Fersk ingefær kan presses i hvitløkpresse eller rives på rivjern til krydder.

Du kan også bruke tørket ingefær i matlagingen, men den har en langt friskere smak fersk enn tørket.

Ingefær inneholder to til tre prosent eterisk olje (ingefærolje) og omkring tre til fem prosent fett. Den er rik på vitaminer, mineraler, karbohydrater og fiber.

Ingefærshot

Dette er en oppskrift på en konsentrert ingefær-drikk som kan drikkes som en shot – 2.3 cl – hver morgen.

Ingredienser

  • 1 l vann
  • 400 g ingefærrot
  • 2 stk sitroner
  • 1 dl honning

Slik gjør du

  1.  Skrell ingefærroten (med teskje) og rasp med rivjern.
  2.  Kok i vann i ca. 10 min og avkjøl.
  3.  Press sitronene og bland i ingefærvannet sammen med honningen.
  4.  Sil over på en flaske.
  5.  Drikk én shot daglig, 2-3 cl.

Referanser:

1.»Ginger». U.S. National Library of Medicine. Accessed October 17th 2013.
2.»Ginger has been grown in tropical Asia since ancient times. The ancient use of ginger as a flavouring pre-dates historical records.». Plant Cultures. Accessed October 17th 2013.
3.Steven D. Ehrlich, NMD. «Ginger». University of Maryland Medical Center (UMMC). Accessed October 17th 2013.
4.Amal S Abdel-Azeem, Amany M Hegazy, Khadiga S Ibrahim, Abdel-Razik H. Farrag, & Eman M. El-Sayed. «Hepatoprotective, Antioxidant, and Ameliorative Effects of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) and Vitamin E in Acetaminophen Treated Rats. Journal of Dietary Supplements. September 2013, Vol. 10, No. 3 , Pages 195-209 (doi:10.3109/19390211.2013.822450). Accessed October 17th 2013.
5.Aranya Manosroi, Warangkana Lohcharoenkal, Parirat Khonsung, Worapaka Manosroi, and Jiradej Manosroi. «Potent antihypertensive activity of Thai-Lanna medicinal plants and recipes from ?MANOSROI III? database». Pharmaceutical Biology. November 2013, Vol. 51, No. 11 , Pages 1426-1434 (doi:10.3109/13880209.2013.796391). Accessed October 17th 2013.
6.Ensiyeh Jenabi. «The effect of ginger for relieving of primary dysmenorrhoea.» Journal of Pakistan Medical Association. Vol. 63, No.1, January 2013. Accessed October 17th 2013.
7.Maghbooli Mehdi, Golipour Farhad, Moghimi Esfandabadi Alireza, Yousefi Mehran. «Comparison Between the Efficacy of Ginger and Sumatriptan in the Ablative Treatment of the Common Migraine.» Phytotherapy Research. 9 MAY 2013. DOI: 10.1002/ptr.4996. Accessed October 17th 2013.

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter