Ingen utøver uten delegat

Har du tenkt på hva som skjer bak scenen?

Vi ser dem på scenen. Brune, innsmurte og veltrente viser de frem sin gode form.

Fitness og bodybuilding er en bedømningssport. Akkurat som en langrennsløper er avhengig av god smøring, er smøringen også utrolig viktig i denne sporten. Fargen er med på å fremheve sterke sider (muskelgrupper) og kan skjule de svakere delene. Det er ikke vanskelig å se at det ligger mye trening og forberedelser bak disse veltrente kroppene, men har du tenkt på hva som skjer bak scenen?

På scenen ser vi fitnessjentene glitre i sine fine drakter og med fine håroppsetninger og fin sminke.

Men bak scenen er det lite glamorøst. Det første som slår deg når du kommer bak scenen er en eim av miksede lukter. En salig blandning av skokrem (det er sprit i fargen som gjør at lukten minner om skokrem), honning, riskaker og fis (ja, riskaker gir luft i magen). Her ligger og står utøvere spredt utover gulvet. Delegater (hjelpere) smører, sminker, setter opp hår og springer frem og tilbake.

Her må man bevege seg forsiktig slik at man ikke tråkker i maten til noen eller dulter borti noen og lager ?ripe i lakken?. Nerver står i spenn og her bak kan lunta være kort for de aller fleste.
Jeg tok en prat med to av disse delegatene som står på og jobber for å få utøverne i tipp topp form til scenen. Karianne Holm (KH) er jenta som står bak scenen og smører Roger Holen (Classic Bodybuilding), og Ole Morten Dragseth (OMD) var delegat for den meget omtalte Cathrine Aschim (BodyFitness)

Hvordan forbereder Du deg som delegat?

KH: Siden jeg skal være den personen som utøveren skal stole 100 % på konkurransedagen, er det for meg viktig at jeg forbereder meg såpass at utøveren ikke trenger å stresse for at ting ikke skal gå i orden på konkurransedagen. Det være seg å passe på at all brunfarge er fin og ikke gått ut på dato, til å sjekke hvordan programmet og tidskjemaet for den store dagen er.

OMD: Jeg synes også det er en stor fordel og være delegat og coach i samme person da man blir bedre kjent med personen gjennom den siste tiden kjenner fordeler og bakdeler til utøver slik at man kan på best mulig måte forsøke å kompensere dette med farge og oppvarming før denne entrer scenen..

En delegat skal være utøverens klippe denne dagen ? den eneste personen som er viktig, og den eneste man skal forholde seg til ? utøver skal kun ha en jobb denne dagen: nemlig å stå på scenen og gjøre det bra der ute, mens delegaten skal ta ALT det andre.. holde roen og gjøre denne dagen til en fin dag uten stress og ekstra påkjenning psykisk.. Det er nok nerver i luften uten ekstra stress hehe!

Hva er Dine oppgaver FØR selve konkurransedagen (eks. siste uken)?

KH: Mine oppgaver som delegat før konkurransedagen er som nevnt over, sjekke at alt er som det skal være og at alt er på plass. Viktig er det også her og stadig å oppdatere utøveren på hvilke ting som er både dobbelt- og trippel-sjekket, slik at han absolutt ikke trenger å uroe seg for noe.

OMD: Jeg har vært delegat noen ganger nå, og har alltid den erfaringen at jo bedre forberedt du er jo bedre og lettere blir det. Jeg har alltid alt klart lenge før konkurransedagen. All farge, olje, sminke og andre feminine ting (hårextentions, smykker osv) er pakket og klart dagen før, liggeunderlag, teppe alt av kosttilskudd og ?krisemat? er med og klart, mineraler mot kramper, kjappe nødløsninger og strikker, Sørge for at tidskjemaet har blitt gått i gjennom med utøver flere ganger slik at man planlegger bytte av drakter osv, mentalt forberede utøveren best mulig på akkurat hva som skjer denne dagen ? da unngår man de største overraskelsene som regel..

Hva er Dine oppgaver på selve konkurransedagen?

KH: På selve konkurransedagen gjelder det for min del og være oppe tidlig og (igjen!) gjennomgå at vi har alt vi trenger! Smøre brunfarge, organisere tidsskjema og holde humøret til utøveren opp utover dagen.

OMD: Godt forberedt er alltid en fordel ? alt skal være pakket dagen før dagen, så man stresser minst mulig.. Jeg har en fordel da jeg selv har stilt og har dessverre fått føle på kroppen hvordan det er når en delegat IKKE gjør en god jobb, og det vil jeg ikke noen av mine skal få kjenne ? det er en forferdelig følelse å stå der og ikke ha kontroll.. alle de andre flyr rundt og har ikke tid til deg da.. Anbefaler å være tidlig nede på dagen og få en god plass backstage hvor man har oversikt og grei avstand til det viktigste ? unngå trengsel for det er lett at det blir trangt bak der.. Korte lunter og haugevis med rot (mat, sminke og andre effekter) som det er lett å tråkke på..

Hva mener Du gjør en delegat til en bra delegat?

KH: Jeg mener en god delegat har full kontroll på alt som skjer i dagene før, og spesielt konkurransedagen. Det må være et tidsskjema, plan for oppkarbing, pakking, o.s.v. I tillegg er det kjempeviktig at delegaten hjelper utøveren å beholde roen, noe som kan være vanskelig i de stressende omgivelsene en slik konkurranse bringer.

OMD: jo bedre kontroll og erfaring, jo bedre beholdes roen og da føler delegaten seg roligere også. Det verste jeg ser er delegater som flyr rundt som hodeløse høns, og ikke vet hvor forskjellige ting er .. en annen ting er at delegaten skal ha kontroll ? ikke la en utøver kjøre over seg, for de har som regel hodet på feil sted denne dagen hehe. En god delegat skal sørge for at utøveren føler seg tatt vare på og kan faktisk sove og vente til ting skjer ? slappe av er stikkord her..

Hva er Dine beste/sterkeste egenskaper som delegat?

KH: Mine sterkeste egenskaper som delegat er at jeg er en god blanding av en perfeksjonist, samtidig som at jeg vet at ting alltid ordner seg. Det verste som kan skje er aldri så ille at det ikke kan overkommes.

OMD:
Dette før du nesten spørre de jeg har vært delegat for, men trolig er det roen som jeg har bak scenen.. Jeg sitter ved delegaten stort sett hele tiden og gir delegaten mest mulig ro.. Forlater aldri utøveren uten å si i fra hva jeg skal, hvor lenge jeg blir borte.

Hvor mange ganger har Du vært delegat?

KH: Oslo GP er det tredje stevnet jeg stiller som delegat.

OMD: Jeg tror det blir 3 nå, men jeg og Madeleine har hjulpet hverandre når vi har stilt samtidig og på den måten vært litt delegater da også.. Men denne siste gangen med Cathrine er den første gangen jeg har hatt ansvar for trening, diett og all forberedelser helt ut denne dagen.. Men dette var et spesielt tilfelle og skjer kanskje ikke så mange ganger, men en utrolig opplevelse å være med på. Man føler at på en slik ?reise? så har man skapt et produkt man er stolt av å kunne vise frem, og Cat var utrolig flink ? hun gjorde alt jeg sa ned til minste detalj uten å sette spørsmål en eneste gang! Huun hadde også en ro og tillitt til meg som delegat som var beundringsverdig ? hun var veldig proff følte jeg.

Hvor mange utøvere klarer en delegat og hjelpe/passe på?

KH: Det optimale ville nok vært at hver utøver hadde hver sin delegat. Selv om det fort kan bli flere timer med venting, så skjer det ofte mye på en gang når det først skjer noe, og man skal holde tunga rimelig rett i munnen dersom man skal ha 100 % kontroll på flere utøvere.

OMD: Det beste er jo å kunne gi en utøver all oppmerksomhet, men 2 stk er ikke vanskelig.. Kommer litt an på utøver og hva for klasse de stiller i, kjønn og om de er i samme klasse.. 2 damer i BF i samme klasse kan bli nok hehe..

Hva mener Du er viktig (bør ligge til rette) for at Du som delegat skal kunne gjøre en god jobb?

KH: Så lenge tidsskjemaet på stevnet følges av arrangørene, og eventuelle endringer blir tydelig varslet, så bør en delegat kunne klare jobben sin utmerket.

OMD: få info tidligst mulig av arrangør, og at endringer i tidsskjema helst ikke skjer da dette oftest er ?timeet? ned til siste time med vann og karbloading..

Har Du noen gode råd til nye delegater?

KH: Som nevnt tidligere så kan det være timer hvor det ikke skjer noe, men når det først skjer noe, så skjer det mye på en gang. Det er da viktig å ha tidsskjemaet klart, slik at alt skjer plettfritt på løpende bånd.

OMD: Bli med på et stevne og følg en delegat minst èn gang før du selv tar på deg et slikt ansvar.. Det er en jobb som er utrolig viktig for en utøver så å ikke være 100% på jobb her er en katastrofe..

Hvor stor rolle mener Du at fargen spiller?

KH: Brunfargen spiller en stor rolle, og uten riktig farge kan man miste viktige poeng. Mange «utenforstående» har lett for å kommentere «Hvorfor bruker utøverne all den brunkremen?», men i det sterke lyset på scenen, vil ikke musklene som utøverne har jobbet så hardt for, komme til sin rett i feil farge.
OMD: Den er viktig da du kan manipulere oppfattelsen av kroppen en smule.. Fremheve og ?skjule? kroppsdeler er mulig med olje, og benyttes noen ganger hvis det er mulig.

Hva er Din beste respektive verste opplevelse som delegat?

KH: Har aldri opplevd noen negative erfaringer som delegat, og dette kommer nok mye av at utøveren jeg er delegat for, er også min samboer, og vi kjenner hverandre da så godt at vi får alt til å fungere som vi vil. Vi er også begge veldig glad i å planlegge, så det skal litt til at noe skal gå skeis.

OMD: Jeg har ikke hatt noen episoder som jeg kan huske? jo!: jeg skulle hjelpe madeleine å bytte draktunder OGP 2008, men de løkkene på trusa er ikke akkurat skapt for mine tykke fingre og jeg fikk absolutt ikke gjennom de snorene fra toppen, stresset rundt da tiden rant ut og fikk tak i Marte Strand (muskel og leddterapaut på Flatåsen Spa iTrondheim) som sporty tok seg av dette ? (hun er for øvrig den jeg fast benytter til å få løsnet på den gamle skrotten en gang i mnd og under konkurranse forberedelser.. hun er rågod, men det er ikke fritt for smerte hehe!) da hun er veldig med i miljøet i Trondheim og trener selv på Kaliber Gym.

Hva ønsker Du selv fra din delegat når du stiller?

KH: Jeg vil tro at om (når?) jeg selv skal stille, er jeg avhengig av at delegaten beholder roen og gir meg positive tilbakemeldinger, sistnevnte slik at man utstråler selvtillitt på scenen. Det er lite man får gjort fra eller til de siste dagene, så derfor er det beste man kan gjøre å gi positive tilbakemeldinger.

OMD: Madeleine var min delegat sist jeg stilte og det var en drøm ? jeg fikk all ro jeg trengte, og følte at jeg var den viktigste personen denne dagen ? det er akkurat denne følelsen jeg prøver å gi mine utøvere.

Hvem er Du delegat for under Oslo GP?

KH: Jeg er delegat for min samboer, Roger Holen. Det som er ekstra viktig i forhold til min rolle som delegat ovenfor ham, er at han har diabetes type 1. I og med at jeg kjenner ham bedre enn noen andre, reagerer jeg raskt dersom han blir syk som følge av sykdommen, f.eks. om han skulle få føling. Blir dette lagt merke til for seint, kan hele konkurransen være ødelagt for hans del.

OMD: Det er vel få som ikke har hørt om meg og Cathrine Aschim i år. Det er blogget og skrevet mye rart i den siste tiden, men vi har hevet oss mest mulig over dette (jeg har svart på en del innlegg) og prøvd å la dette ikke påvirke hennes prestasjon på denne dagen.. tror det gikk bra for hun hadde en utrolig tillitt til meg og mine avgjørelser ? stolte blindt på alt jeg sa og fulgte det til punkt og prikke. Tror ikke det var få som faktisk ble positivt overrasket denne gangen. Hun gjorde fordommene enkelte hadde til skamme og oppførte seg veldig bra syntes jeg..

Hva er Din oppgave når utøveren er på scenen? – Hva ser du etter?

KH: Min oppgave mens utøveren er på scenen, er å gi tilbakemeldinger på hans sceneopptreden. Det kan fort glemmes å stramme en muskel eller å smile, og da er det viktig at noen følger med og gir beskjed. Samtidig er jeg klar til å juble over god opptreden i dét han kommer av scenen igjen.

OMD: følge nøye med på poseringene og lineup, sjekke hvordan fargen sitter, komme med kommentarer alt til dette, og hva som eventuelt kan forbedres til neste runde og sjekke om inntak av drikke er nødvendig. Man bør også holde et godt øye med allmentilstanden til utøveren? Funker som regel veldig bra.

Noe annet du har lyst å fortelle/si til de som kommer for å se på (publikum)?

KH: Mange i publikum har nok ingen anelse om hvor mye mer enn «bare» trening som ligger til grunn for denne beintøffe sporten. Jeg tror om fler hadde visst hvor mye en utøver går igjennom i tiden før en konkurranse, ville også beundringen ovenfor utøverne vært mye større. Dette er absolutt idrett på høyt nivå!

OMD: Sette seg inn i regelverk før de kommenterer utøverne på scenen.. Det er utrolig hva folk kan lire av seg, midt i blant uvitende publikummere kommer de ofte kommentarer som er helt på trynet ihht regler og hva dommerne ser etter… Det er så utrolig teit å høre på for de som vet hva dette dreier seg om..

Hva synes du om lokalene, Château Neuf?

KH: Dette er bra lokaler med relativt god plass backstage. De fungerer enligt min mening bedre enn Centrum Scene der Oslo Grand Prix, og NM tidligere har vært arrangert. I Sandefjord der vi var forrige helg var det vanskelig for delegatene å kunne komme seg ut foran mens utøverne var på scenen.
Her er det også bra lys på scenen, noe som er utrolig viktig for hvordan musklene kommer frem.

OMD: Var et bra sted for både delegater og utøvere ? bedre plass enn scentrum scene, men litt dårlig lys backstage.. vanskeligere å smøre i det store rommet.

For publikum var kanskje salen bedre da den var brattere og mye bedre oversiktlig enn sentrum scene. Ingen stod i trappa og sperret utsikten heller ? fin sal mener jeg personlig.

Har lyset på scenen her påvirket ditt valgt av farge på utøveren?

KH: Ja, helt klart. Jeg har smurt han en anelse lysere i dag og så avslutter jeg med en tykk ?krem? som heter for DreamTan. Jeg har også valgt og ikke å bruke noe særlig med olje på han i dag.

OMD: Nei ? jeg bruker samme farge hver gang, en farge jeg liker godt, men varierer evt tykkelsen for å skjule/fremheve kroppsdeler mer enn andre..

Det er mange ulike teknikker for å få på fargen, hvordan gjør du det?

KH: Tidligere har jeg klappet det på med hendene og brukt pensel, men i dag bruker jeg rulle for første gang.

OMD: Bruker alltid samme farge hver gang. men justerer tykkelsen på lagene, og evt bruker en spesiell olje for ekstra glans etter hvert som hardhet skal skules eller fremheves. Denne gangen smurte jeg tynnere og brukte minimalt med olje da utøveren hadde mest å hente på det. Bruker en metode som jeg har lært av de store gutta, og den funker fint. Hvorfor bytte da? Synes man har mest kontroll mår man bruker hendene til alt, men det tar lengre tid. Resultatet blir likevel best da føler jeg..

Dette høres ut som en beskriving på husmaling, nå må du fortelle hva du mener med pensel og rull!

KH: Ja (ler litt), det ikke så langt unna sannheten. Den tynne fargen vi legger på i flere lag først minner nesten om beis. Denne legges på enten med pensel, pad eller maler-rull.
Noen velger dog å la seg sprayes. Så legger vi et tykt lag med en brunkrem over som vi gnir på med hendene, og evt. ruller over til slutt for å unngå skjolder.

OMD: Bruker opptil 5 lag med protan spray (bruker da en sminkepad) og etterpå dramtan for siste, dype farge på konkurransedagen, og bruker som sagt ikke rull, men maserer den inn med hendene.

Du nevnte olje. Hva slags olje bruker du og hva gjør denne for fargen?

KH: Jeg bruker rett og slett vanlig peanøttolje som jeg kjøper på butikken. Oljen skaper refleksjon og fremhever de områdene den er brukt på. For eksempel, hvis man ønsker å fremheve brystmusklene klapper man på litte grann olje her.

OMD:
peanuttolje er grei her synes jeg da den ikke lukter noe og skiller seg ikke i de andre lagene med dreamtan..

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter