Innledning i det Glykemiske index

«Et hormon er en substans som syntetiseres i endokrine celler og siden frigjøres i blodomløpet for å nå sine målceller». Definisjonen på ett hormon høres kanskje litt rart ut , men litt enklere forklart er det emner som skapes på ett sted i kroppen, men styrer prosessen på en annen plass. I denne artikkelen skal vi se på en av de viktigste hormonene i kroppen, insulinet, og hvordan du kan påvirke det med å spise riktige karbohydrater………….

Steroider og peptider
Generelt deler man inn hormoner i to grupper: Steroidene og peptidene. I disse to gruppene finnes det et stort antall hormoner med mange forskjellige oppgaver. Utsondringen av visse hormoner er vanskelig og styre selv, mens andre hormoner kan vi lett ta kontroll over. Insulin er et slikt. Det fantastiske er at vi kan ha kontroll over det hormon som antagelig er det viktigste når det gjelder å styre vår fettforbrenning og muskeloppbygging. Insulin utsondres fra bukspyttkjertelen til blodet når du spiser. Spesielt mye utsondres om du spiser karbohydrater, og visse karbohydrater stimulerer insulinutsondringen mer enn andre. Tidligere har man snakket om raske og trege karbohydrater, og man kan føre over resonnementet til litt mer moderne termer isteden. I mange næringskretser snakker man isteden om det glykemiske index(GI) GI er ett mål på hvor rask et karbohydrat er. Et raskt karbohydrat har ett høyt GI, og tregt karbohydrat har lavt GI.

Når du får insulin i blodet kommer din fettforbrenning til å minske, og får du tilstrekkelig mye, som når man spiser mye raske karbohydrater, slutter den helt. «hva!» undrer mange «har jeg vandret rundt med nøkkelen til å kontrollere min fettforbrenning og muskeloppbygging i min kropp uten og vite om det». Ja, men nå er det på tide å begynne å bruke nøkkelen, det glykemiske indexet, og komme i ditt livs form.

Ta kommando over insulinet!
Hittil har du spist litt av hvert uten å vite hvor mye insulin som slippes ut og hvor mye din fettforbrenning påvirkes av den matvaren. Nå er det på tide å ta kommando over insulinutsondringen og fettforbrenningen gjennom og beherske det glykemiske indexet. GI er egentlig et mål på hvor mye insulin din kropp kommer til å frigi når du spiser en vis type mat. Man har satt siffer på ulike matvarer. Jo høyere siffer, desto raske karbohydrat og desto mer insulin. Slutteffekten, om du spiser raske karbohydrater, fører det til dårligere fettforbrenning.

Løsningen er å basere sin kost på karbohydrater som har så lavt GI som mulig. Gjør du det kommer den totale mengden insulin som sirkulerer i ditt blod i løpet av dagen til å bli betydelig lavere. Du får derfor en effektivere fettforbrenning.

Hva avgjør GI?
Om du har fulgt med i noen år og lest de artikler som har blitt publisert tidligere om hurtigheten hos karbohydrater, blir du kanskje litt forundret. Alt er opp ned! Ris gir raskere karbohydrater enn eple. Vanlig sukker er tregere enn bakt potet, og havregryn er rene marerittet. Skal du følge GI behøver du antageligvis revidere dine valg av matvarer atskillig. Hvordan kan det bli slik? Hvorfor kan matvarer man tidligere trodde ga trege karbohydrater være lynraske? Jo, hurtigheten avgjøres av andre faktorer en man tidligere trodde. Før så man på karbohydratene som noe rent kjemisk.

Daværende teori var: Stivelse er sammensatt av glukose hvilket krever nedbrytning, og tid, for å kunne tas opp. Sukker er enkle molekyler som raskt tas opp til blodet. Fakta er at ren stivelse er superraskt mens fruktsukker er den tregeste karbohydrat man kjenner.

Nå vet man at hurtigheten, GI, kommer av andre faktorer:
1. Matens struktur. Kokt potet er mer kompakt enn potetmos. Kokt potet har derfor lavere GI.
2. Fett og protein i matvarer senker GI. nøtter er et utmerket eksempel.
3. Visse karbohydrater, fruktsukker og galaktose, tas opp i leveren og når ikke ut til blodet i noen større utstrekning. Det er derfor frukt (inneholder fruktsukker) og melk (inneholder galaktose) ofte gir trege karbohydrater.
4. Fiberinnhold. Fullkornsprodukter er ofte litt tregere enn motsvarende raffinerte produkt.

Når du har trent hardt i over en time har du delvis brukt opp dine glykogendepoter. Dine muskelceller kommer derfor til å suge til seg karbohydrater i ett rasende tempo. ؅ spise raske karbohydrater da er faktisk bare en fordel ettersom de gir en raskere innhenting av glykogendepotene uten og ødelegge fettforbrenningen. Alle regler har jo unntak. Dette gjelder også for GI. Du skal altså spise matvarer med så lavt GI som mulig i løpet av hele dagen utenom det første måltidet etter din treningsøkt. Da er det helt på sin plass og spise en porsjon raske karbohydrater, gjerne kombinert med litt trege.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter