«Jeg spiser ikke mer enn andre, og likevel er jeg overvektig!»

Denne påstanden hører vi ofte, og jeg vet at mange tenker «Hvem tror du at du lurer, tror du ikke vi skjønner at du sitter og propper i deg mat dagen lang?»

Men sannheten er at den overvektige har helt rett. Det skal bare 20% flere kalorier til for å opprettholde vekten hos en sykelig overvektig enn det en normalvektig på samme høyde behøver. For en jente på 165cm så utgjør ikke dette mer enn 2 brødskiver med brunost ekstra på en dag.

Og dèt er forutsatt samme aktivitetsnivå. I virkeligheten har antagelig den overvektige et litt lavere aktivitetsnivå, og da kan hun spise akkurat det samme som den slanke venninna og likevel ikke gå ned i vekt.

Sitter den overvektige og den slanke venninna mye i ro trenger ikke den overvektige noe mere mat enn henne i det hele tatt; hun kan spise akkurat like lite som henne og likevel veie 50kg mer. Kroppsfettet vårt trenger nemlig ikke påfyll av energi for å holde seg der, det bare er der. I motsetning til muskler – en person med mye muskelmasse bruker mer energi enn en med lite muskler bare på å ligge på sofaen.

På ett eller annet tidspunkt har du spist mye mer enn dette, for å bli overvektig til å begynne med. Det kan ha vært under et svangerskap, eller i en dårlig periode i livet med mye trøstespising, eller for veldig mange: i barndomsårene når det ikke var du som styrte kostholdet. Men så snart overvekten er et faktum, så trenger du altså ikke å overspise spesielt mye lenger for å fortsette å være overvektig.

Nettopp derfor er det også så provoserende når slanke folk sier til de overvektige: «Bare spis mindre og beveg deg mer!». Den overvektige føler jo fortvilet for å svare «Men jeg spiser jo allerede lite, jeg spiser like lite som deg!!»

Hvis slankingen din bare består av å ta dine allerede normale porsjoner med mat og simpelthen gjøre dem mindre, så kan jeg garantere at du kommer til å mislykkes. Du kommer til å føle deg miserabel, antagelig få i deg for lite fiber, vitaminer og proteiner. Miste muskelmasse og dermed få redusert forbrenningen din enda mer. Kroppen din kommer til å sette i verk mottiltak; populært kalt sparemodus. Og du kommer til å utvikle en sult som er så sterk at selv om du kanskje kan holde dietten ved hjelp av ren viljestyrke veldig lenge, så kommer sulten og cravingsene til slutt til å overvinne viljestyrken/forfengeligheten din og få deg til å gå opp i vekt igjen. Dette er grunnen til at nesten alle som slanker seg legger på seg alt igjen etterpå.

Hva kan du som overvektig gjøre med dette i praksis?

Et av de viktigste momentene du må ta innover deg er at det å gå ned i vekt på en måte som gir deg varige resultater, innebærer at du må ta deg relativt god tid. Hvis du har 20, 30 eller 50kg som skal bort, så er ikke dette noe du fikser på noen uker eller måneder – det vil ta tid. Slå deg til ro med det med en gang, selv om det alltid frister med en quick fix.

Og det tåpelige rådet om å «spise mindre» må erstattes av en litt mer detaljert plan. Høyt inntak av proteiner blir gang på gang vist å være en av nøklene til varig vektnedgang, og man må finne en måte å spise på som fortsatt fyller magen, selv om kalorimengden i maten er lavere. En «fitness-diett» med rikelig med frukt og bær, grønnsaker, proteiner, sunt fett og litt korn og meieriprodukter, det er min oppskrift på dette. Kombinert med riktig trening, som er en veldig viktig faktor for å forme kroppen underveis, og til å beholde resultatene etter selve dietten.

Skrevet av Gunnar Strand Jacobsen, fagsjef og coach i StrongBody , Norges største online coaching / online PT-selskap
Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter