Jørgen Aukland

Alder: 24
Bosted: Oslo
Arbeide: Osteopati student ved Norges helsehøskole
Høyde: 190cm
Vekt Off-season: 108-110kg
Vekt Konkurranse: 105kg på innveiingstidspunktet. Ellers er jeg 108-110 hele veien
Sivilstatus: Samboer med ei fantastisk jente

Meritter :

 • Norges sterkeste mann -90kg 2. plass 2011
 • Norges sterkeste mann åpen klasse 12. plass 2013
 • Norges sterkeste mann åpen klasse 10. plass 2013
 • Norges sterkeste mann -105kg 2. plass 2013
 • VM -105kg 7. plass (egentlig delt 6. plass) 2013

Fortell litt om deg selv:

En målbevisst kar som setter seg mål, og jobber hardt for å oppnå disse. Liker å utfordre meg selv på mange forskjellige måter, om det skal være trening, skole, jobb og lignende. Ellers er jeg veldig opptatt av at man skal nyte livet, man har tross alt bare blitt tildelt et liv å leve. Prøver derfor å gjøre det beste ut av de fleste situasjoner, og også koble ut når jeg føler for det. Er en sosial fyr som liker å være med familie og kompiser, ta meg en god fest om det ikke er for nærme konkurranser, og å slappe av med dama.

Hva er dine mål fremover?

Mine mål fremover er å forbedre alle prestasjoner fra fjoråret. Det starter med NSM i mai hvor jeg går for å bli en av de 9 beste strongmen i landet. Realistisk så er nok 8-9. plass innenfor rekkevidde om ting klaffer. Etter dette starter -105kg sesongen som jeg ser på som det viktigste for meg i 2014. Her er målet å vinne NM, for så å komme meg ut i internasjonale konkurranser som EM og VM hvor målet er å kjempe om pallplass. Ellers jobber jeg mye med grunnstyrken som er min største svakhet strongmanmessig. Styrkemålene for 2014 er: 320kg markløft (med drakt), 220kg knebøy, 185kg benk og 180kg overstøt.

Når begynte du å trene?

Startet vel å trene regelmessig fra jeg var 8-9år. I første omgang var det basketball som var tingen, og tilbragte mesteparten av barndommen i langhushallen. Var på alt av aldersbestemte kretslag og landslag for 89-årsgangen. Styrketrening startet jeg med som 13 åring med pappa, og økte greit frem til jeg var 15 år. Hadde blant annet 100kg i benk som 15åring, og da brukte jeg «maks hver eneste trening metoden», haha. Da jeg startet på norges toppidrettsgymnas som 16 åring ble det for mye basketball til at jeg orket å trene styrke. Startet opp med styrke igjen april 2008, og siden har jeg faktisk aldri skulka en planlagt styrkeøkt, en prestasjon jeg er stolt av.

Hva er det som driver deg?

Trangen til å bli bedre, og helst best er det jeg streber etter. Det og alltid kunne utvikle seg som utøver og menneske er utrolig givende! Mestrings- og lykkefølelsen man får av å bryte platåer og vinne mesterskap er det ikke mye her i livet som kan sammenlignes med. Har enda til gode å vinne noe i strongman, men det kommer! Ellers så må jeg si det er helt sinnsykt kult å trene styrke og strongman øvelser, så det gjør det jo ganske mye lettere å holde koken!

Hva er dine beste øvelser?

Mine beste øvelser i strongman er stein, farmers, appolons, dekk og framewalk. Egentlig det meste av øvelser som går mest på fart, teknikk og eksplosivitet. Er helt klart styrken min som er min største svakhet, og det er jo ikke akkurat en god svakhet innen noe som heter strongman, haha.

Hva må du forbedre innen neste konkurranse?

Egentlig alt. Neste par månedene så blir det å fortsette fokuset på å bli generelt sterkere, samtidig som jeg starter med strongman øvelser igjen 1 gang i uka. Da blir det for det meste tungt på gymmet, og mer fokus på fart/teknikk i øvelser. Når det nærmer seg NSM, og vi får vite øvelse må jeg forbedre meg i disse. Er ingen øvelser jeg er god nok, og er langt ifra utlært. Så eneste veien er fremover nå!

Er det noen personer som har betydd ekstra mye for deg og karrieren din?

Alle mine treningspartnere (Yngve, Tim, Jørgen og fler) som har holdt meg motivert, og gitt meg mange fantastiske øyeblikk på trening. Dama som er veldig støttende med hvor mye jeg trener, og som blir med på alt av konkurranser. Familien som støtter meg 100%. Hadde det ikke vært for billån av mamma og pappa hadde jeg aldri fått trent så mye i Drammen som jeg har gjort, og brødrene mine som følger med, kommer på konkurranser og som jeg trener med iblant.

Har du noen tips til en nybegynner?

Vit at veien til å bli sterk er lang. Det krever tålmodighet, disiplin og viljestyrke. Man må holde ut trening etter trening i mange år, og da er det viktig å kose seg på veien. Alt for mange kjører ekstremvarianten hvor de bare lever og ånder for trening før de går lei etter et år eller to. Er noen som klarer å holde ut dette i lengden, og de ender ofte opp med å bli enormt bra, så absolutt respekt for de som klarer det. Så ta den lange veien mot styrke, og dropp det som er av snarveier!

Ellers så bør man oppsøke ekspertise! Snakk med folk som er gode i det du vil bli bra i. Andre strongmen, styrkeløftere hvis man trenger tips til teknikk/programmering for å øke i baseløftene, vektløftere for å lære å løfte ting over hodet. Et annet tips jeg har som mange andre strongmenn ikke er enig i er: Lær deg å støte! Bare tull å bruke masse energi på å striktpresse en vekt om du bare kan bruke litt bein og løfte mye mer i konkurranse.

Hva er dine mål og ambisjoner?

Langsiktige mål er å bli «kongen av -105». Høres ganske tacky ut, men å være den beste -105kg utøveren over lengre tid er noe jeg setter veldig høyt på lista over mål. Er enormt mange talentfulle og gode utøvere, så er langt ifra noe lett mål. I første omgang må jeg klare målet om å vinne en gang, så får jeg heller ta det derifra, hehe. Ellers vil jeg kunne konkurrere mye internasjonalt på EM/VM i -105kg klassen, og være en utøver som kan kjempe i toppen der.
Ellers blir det å fortsette å nyte livet. Jobbmessig har jeg mål om å komme meg inn på jobbmarkedet til sommeren, og skaffe meg jobb på en god klinikk som osteopat.

Fortell oss litt hvordan en strongman spiser:

Spiser generelt ganske sunt. Prøver å få i meg det meste av maten gjennom gode matvarer som kjøtt, kylling, fisk, frukt, ris, pasta og lignende. En vanlig dag for meg kan se slik ut:

 • Frokost: 1 grov baguett + 4-5 hele egg
 • Måltid 2: Smoothie med 200g blåbær, 60g protpulver, 1-2 bananer og 4dl eplejuice
 • Måltid 3: 125g ris + 400g kjøttdeig/kylling/laks
 • Før trening: 4dl eplejuice + bcaa
 • Etter trening: 60g protpulver + 2 bananer
 • Kvelds: 1 grov baguett + 150g kokt skinke

Går jo litt sjokolade etc iblant også. Har diabetes type 1, så kan være jeg må hive i meg en del mer karbs på forskjellige tidspunkt hvis blodsukkeret blir for lavt.

kan du fortelle litt om din treningsmentalitet?

Jeg er veldig for å trene på den måten mange vektløftere og styrkeløftere trener på. Varianter av baseløftene ofte! Det at hver muskelgruppe må hvile en ukes tid etter hver økt er bare noe tull. I hvert fall om man unngår å trene til failure hele veien. For tiden trener jeg markløft varianter 3 ganger i uka, bøy 4-5 ganger i uka ca, benk 2 og over hodet øvelser 5-6 ganger i uka. Kan jo selvfølgelig ikke trene enorm mengde hver dag til failure, men ved å trene de viktige øvelsene såpass ofte blir mengden stor. Når man trener på denne måten blir skadeforebygging enormt viktig. Man må holde mobiliteten god nok til å ikke bli skadet, man må jobbe mye med egenbehandling for å holde muskulatur/bindevev klar for belastningen og varme godt nok opp til at man ikke drar på seg dumme skader.

Med tanke på strongmanøvelser mener jeg det er viktig å «practise like you play». Med det menes det at man trener som man konkurrerer. Hvis du trener farmers, så må du løpe så fort du kan alle sett, alle økter! Mange trener rolig og sier de skal løpe i konk, men det funker dårlig. Eneste gangen det er greit er om man trener rundt en skade. Samme med stein, yoke, stokk, appolons, hantel etc etc. Tren på den teknikken som er mest effektiv å bruke i konkurranse, og angrip øvelser som du gjør i konkurranse. Mener ikke at du skal gå all out alle sett, men hvis man ufokusert klomser seg gjennom en økt er utbytte enormt mye dårligere enn det kunne ha vært.

Bruker du noen kosttilskudd, kan du fortelle oss hvilke?

Bruker en rekke kosttilskudd for øyeblikket. Er så heldig å bli sponset av Bislett protein, som har gitt meg muligheten til å bruke det jeg ønsker for å optimalisere treningen. Noe jeg ikke hadde mulighet til tidligere på studentbudsjettet, og føler helt klart at det gir god effekt.

Jeg bruker:

 • Kreatin – 5g daglig
 • Protein – Etter trening og i smoothien. Og ellers hvis jeg ikke får i meg nok protein fra kosten i perioder med mye skole for eksempel.
 • BCAA – Før hver trening
 • Multivitaminer
 • Omega 3
 • ZMA
 • D-ribose

Har du noen sponsorer?

Jepp, som sagt blir jeg sponset av Bislett protein. En lokal butikk som har adresse Thereses gate 14, Oslo. Gode priser og godt utvalg av kosttilskudd, så bare å ta turen for andre som holder til i Oslo.

Beskriv deg selv med fem ord

Målbevisst, sosial, viljesterk, livsnyter, skvetten

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter