Jostein Ødegaarden om effektiv trening

Jostein ødegaarden er en av Norges største og mest suksessrike kroppsbyggere. Her kommer han med sine råd til kroppsbyggere som ønsker best mulig treningsutbytte.

Arbeid, løfting og velvære

Jostein er på vei for å få massasje når jeg snakker med han. Han kombinerer dagene sine med trening, kosthold, kroppslig pleie og arbeid. Han er en opptatt mann med bygging som sitt levebrød. Massasje er en av de tingene han fester sin lit til, da han føler at dette gir et utbytte av økt velvære og kanskje ikke minst økt blodsirkulasjon til de svære musklene som svulmer under skjorta.

Viktig med psyke

Vi diskuterer trening, og Jostein belyser at han i arbeidet som personlig trener er veldig målrettet mot det at den enkelte utøveren bør, og skal sette seg mål. Nye og større målsetninger er viktig for både driven, iveren og viljen til å oppnå framgang. Jostein forklarer viktigheten av psyken, å ha de rette innstillingene. Han poengterer at det er hans store tro på seg selv, som ligger bak alle de egne målene han har nådd.

Treningen

Framfor det å sette opp kjedelige treningsrutiner for allmennheten, så er det langt viktigere å se på den enkeltes behov, sier ؘdegaarden. Grunnlaget må være på plass før hard trening settes inn. I starten er det viktig at den vordende kroppsbyggeren trener lettere, og på den måten legger basisen for den senere hardere treningen.

Videre trener jeg kun når jeg føler meg sterk, sier Jostein, som på dager der han ikke føler at han harskikkelig overskudd heller drar rett hjem fra gymet og slapper av. Dette er helt i tråd med min egen politikk som toppidrettstrener, og de programmene vi utformer innen kroppsbygging på www.trim.no. Det er helt avgjørende for framgangen at musklene er uthvilte med overskudd.

Jostein forklarer videre at han har stor tro på periodisering av treningen. Selv kjører han gjerne tungt og tøft 3-4 uker, før han går inn i lettere og lengre treningsperioder på gjerne opp mot 5-6 uker. Formålet er hele tiden å øke styrken og derved også muskelstørrelsen. Jostein har presset seksten repetisjoner på 220 kilo i benkpress, så treningsfilosofien hans har absolutt gitt resultater!

For store og sterke kroppsbyggere mener Jostein at det faktisk kan være farlig å hvile for lenge. Dette forklarer han med at det da oppstår en sterkt økende fare for overrivninger av bindevev og muskulære skader. Selv har han hatt opptil flere slike skader, og vet hva han snakker om. Utfra denne kjennskapen og erfaringen mener Jostein at det tryggeste og beste kan være å hele tiden befinne seg på randen til overtrening, i noen perioder til og med overtrene med vitende vilje. Hvis lengre treningsavbrekk skulle oppstå, og Jostein er veldig godt uthvilt, da starter han opp igjen treningen svært rolig, før han gir seg i kast med de tøffeste løftene.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter