En time med Jostein Ødegården!
Jostein følger et fast program, men er nøye på å kjenne etter hvordan treningen fungerer. Han er opptatt av å få kontakt med muskelen.
Jeg kjenner godt til overtrening, forklarer Jostein, men han er like opptatt av den faren som ligger i å hvile for lenge. Trening er en fin balanse mellom et riktig forhold mellom trening og hvile.
Jeg er skeptisk til å ta lange avbrekk. Jeg har erfaringer som går på at da er det lett å få overrivninger av muskelvev og skader, forklarer Jostein.
EN TIME MED JOSTEIN (WEB-TV)
Noen skader?
Ja, flere av dem dessverre. Jeg har faktisk hatt over 20 overrivninger av muskelvev. En slik skade kan dersom den er alvorlig nok, sette en stopper for hele karrièren. Jeg er derfor forsiktig med å hvile ut musklene for mye. Kommer du på trening og det er lenge siden sist du trente, kan du med tøff innsats påføre muskelen stor skade.
Hvordan legger du opp treningen for å unngå slike ting?
Jeg periodiserer treningen. Jeg kan faktisk i perioder overtrene med hensikt. Etter en periode med overtrening vil tilstrekkelig hvile gi forbedrede resultater. Men hvile er selvfølgelig et viktig prinsipp, og i perioder kjører jeg lettere trening over gjerne flere uker. Da vokser kroppen og henter seg inn igjen.
Noen tips til våre trenings-interesserte lesere?
Jostein drar på det og tenker fort.
Ja selvfølgelig. Det er så mye man skulle nevne, men det blir jo noe generelt når man ikke snakker direkte med vedkommende, og finner ut hva akkurat han eller hun trenger hjelp til. Men generelt så kan jeg si som alfa omega grunnregel nummer èn:
«Viktig å lytte til kroppen. Kommer du på trening og du føler deg tung og treg, treninga går blytungt, da er det bedre å kutte ut treningen og vente til formen er på plass igjen.»
Noe jeg pleier å vise til som en test, er at muskelen skal være knallhard når en flexer muskelen. Trykker du fingrene mot et flexet bryst, og det er bløtt, da er muskelen ikke uthvilt. En overtrenet muskel blir ikke hard.
For nybegynnere gjelder det å starte gradvis og bygge opp treningsgrunnlaget. For viderekomne gjelder det å fortsette å utvikle grunnlaget, gjerne med flere øvelser, og selvfølgelig holde på både treningslyst og disiplin.
Innstilling og disiplin
Selv forklarer Jostein at nøkkelen hans til suksess er den grunnleggende troen han har på seg selv og på kommende nye høyder. Det gjør at han holder stø kurs mot nye og større mål å ha en god, grunnleggende tro på seg selv gjør underverker for den disiplinen og det pågangsmotet som kreves for å utvikle seg som kroppsbygger.
Det er hardt arbeid.Det er det ingen tvil om. Årelang innsats, planlegging og gjennomføring krever engasjement og vilje. Dette er egenskaper Jostein Ødegården har i store mengder. Mannen har et stort hjerte, et sånt som ikke kommer av trening, som kommer av en levende kjærlighet og engasjement til det han driver med. Og han er rask til å takke kona for hennes verdifulle støtte. De er et godt team.
Jostein forteller også om noe annet som er viktige egenskaper. Han er alltid på leting etter nye ting som kan føre til positivt utbytte. En skal være strikt med treningen, men likevel åpen for små justeringer og endringer. Allsidighet er et godt begrep innen alt slags idrett. Noen ganger må man velge nye veier og ikke gro fast i det gamle dersom det ikke fører fram til framgang og videre vekst.
Filmet i 2011