Kaffe = doping?

Hva er doping?
Doping er når en idrettsutøver bevisst bruker enhver form for inntak eller innsprøytning av medikamenter, eller bruk av andre metoder med det formål å bedre sin egen konkurransedyktighet og prestasjon på en kunstig måte.

Den mest vanlige formen for doping er anabole steroider som er kunstige hormonpreparater og har det formål å øke muskelmassen og gi større kraft. Bloddoping er blitt mer og mer populært, særlig fordi at sjansen for å oppdage denne formen for doping er vanskelig.

IOCs strenge regelverk for doping inkluderer også Coca-Cola, en av OLs hovedsponsorer. Koffein er registrert som et stimuli, og overdreven bruk av dette stimuli er forbudt. Hvor mange kaffekopper eller colaflasker utøverne kan drikke om dagen er mer uklart. Men det er snakk om «overdreven bruk», fremholder nestleder i IOCs dopingskommisjon.

I ca. 15 år, har maraton løpere drukket kaffe , i den tro at de kan forbedre deres tider. Er det riktig ?
Rent teoretisk burde det være tilfelle. Kaffe stimulerer nervesystemet ved å frigjøre adrenalin, som gjør at fett nivået i blodet blir forhøyet, noe som gjør at muskel cellene sparer på sitt verdifulle brensel, glykogen.

Høres greit ut, men det ser ut til at det ikke fungerer i praksis. Ikke en eneste forsker har i kontrollerte forsøk, kunnet påvise at koffein, forbedrer utholdenheten.
Derimot har en gruppe forskere i Cantebury, kunnet påvise at koffein, helt klart forbedrer resultatene på distanser mellom 800 meter og 5000 meter.
En gruppe på 18 løpere, fikk ved to tilfeller løpe 1500 meter – den ene gangen med to kopper sterk kaffe i kroppen, en annen gang med to kopper, like sterk, men koffeinfri kaffe.
14 av de 18 løp hurtigere med «riktig» kaffe i kroppen, med en gjennomsnittlig økning på fire sekunder, i forhold til løp på koffeinfri kaffe.

En annen forsøkgruppe på 10 elite løpere, gjennomførte et lignende eksperiment, hvor det gjaldt å løpe de første 1.100 meter i rolig tempo, for siden å gå over i en 400 meter spurt.
Alle 10 spurtet bedre med «koffein» kaffe i kroppen, og det viste seg også at de hadde mindre melkesyre i blodet! Det beste resultat ble oppnådd, hvis kaffen ble inntatt før løpet.

I ett annet interessant forsøk ga man forsøkpersonene forskjellige drikker: koffeinfri kaffe, koffeinfri kaffe tilsatt koffein, alm. kaffe, kornkaffe (placebo) eller koffein i vann. Drikkene ble avstemt, så det var den samme mengde koffein i dem alle bortsett fra den uten koffein. Overraskende viste det seg, at når koffein var i forbindelse med alminnelig kaffe, hadde det ingen stor prestasjonsfremmende effekt: Derimot var effekten tydelig større, når koffeinen var i vann eller kornkaffe (som ikke har noe med kaffe å gjøre). Det ser ut som, at det er noen av de flere hundrede stoffer, som er i kaffe, som blokkerer for den prestasjonsfremmende effekt.

Koffein er væskedrivende og kan således medføre problemer med temperaturregulering, større væsketap. Store doser koffein kan medføre et negativt høyt spenningsnivå. Det er også viktig å være klar over at de positive effektene er innenfor et kortere tidsrom- en konkurranse/aktivitet. På sikt er effekten av koffein nedbrytende og virker negativt inn på kroppens anabole (oppbyggende) miljø.
Men koffein er klassifisert som doping? Ja, det er riktig, men da skal man konsumere seks kopper eller mer.
Siden koffein finnes i kaffe som det er vanlig å drikke, har IOC en tillatt grense på 15 milligram koffein per liter vann i kroppen. For en utøver på 70 kg. oppnås denne grensen ved å drikke 5-6 kopper kaffe, som da inneholder rundt 630 milligram koffein.

· en kopp kaffe, ca. 100-125 mg
· en kopp koffeinfri, ca. 3-5 mg
· middels sterk te, en kopp, ca. 50-70 mg
· coca cola, ett glass, ca. 45-65 mg.
· Aspirin, en tablett ca. 15-35 mg.

Kroppen tar opp kaffe hurtig, og koffeinet er i blodet i løpet av en time. Det meste av koffein blir deretter hurtig nedbrutt i kroppen, mens en liten del utskilles i urinen.
Der finnes ingen undersøkelser, som entydig kan si, om kaffe er sundt eller usundt. Man vet at koffein kan hemme opptaket av visse mineraler, for eksempel kalsium og magnesium.
Hvis man drikker mye kaffe, kan det gi hjertebanken, diaré og søvnbesvær. Kaffe setter dessuten opp produksjonen av mavesyre.

Hva hvis man er vant til å drikke mye kaffe?
Forsøk med forsøkpersoner som var vant til å drikke mye kaffe har vist at uansett om de hadde 0, 2 eller 4 dagers pause fra kaffedrikkingen, så hadde de den samme effekten av koffein som folk som normalt ikke drakk kaffe.

Øker cola prestasjonsevnen?

Mengden av koffein i cola er ca. 1/3 – 1/4 av hva det er i kaffe. Til gjengjeld er det sannsynligvis ikke de samme «hemmende» stoffer i cola som det er i kaffe. Det er ikke undersøkt om koffeinen i cola har mer effekt enn koffein i kaffe. Cola inneholder dessuten masse sukker samt en liten smule salt. På den måten er cola, akkurat som andre brusdrikker, i prinsippet en sportsdrikk. En undersøkelse har vist at cola er den foretrukne drikken hos profesjonelle sykkelutøvere. Noe velger å fortynne cola med vann. De fleste velger nok også å riste brusen innen de drikker den.

Anbefalinger:
Hvis du er idrettsutøver kan du fortsette med å drikke din morgenkaffe også når du skal konkurrere. Du presterer ikke direkte bedre fordi du drikker kaffen, men hvis det er det, som gjør deg frisk og gir deg en god start på dagen – ja, så vil det nok i til slutt ha en positiv effekt på prestasjonen.
Den rene koffein, som altså virker prestasjonsfremmende, kan man godt innta i moderate mengder uten å overskride doping grensen. Vi anbefaler deg ikke, at man starter å eksperimentere med ren koffein, da det for de fleste vil resultere i økt puls og. Dessuten kan du heller ikke uten videre kjøpe ren koffein i Norge, da det for noen år siden ble reseptpliktig.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter