Kalorier – venn eller fiende?

Mange i fitnessbransjen selger budskapet at kalorier er fy fy, og at de er noe man bør forbrenne vekk mest mulig av. Treningsmetoder kommer med løfter om å forbrenne masse kalorier, og jo mer man klarer å forbrenne på en treningsøkt, jo bedre. Men er dette riktig?

Er kalorier fienden vi må sloss mot, og trene for å bli kvitt?

Kalorier er mat

Kalorier er ganske enkelt enn en valgt måleenhet på hvor mye energi kroppen kan få ut av maten vi spiser. 1 kalori er den mengde energi som skal til for å varme opp 1 liter vann 1 grad. Ved å studere energiinnholdet i protein, fett og karbohydrater har vi kommet fram til at;

  • 1 gram protein gir 4 kalorier
  • 1 gram karbohydrat gir 4 kalorier
  • 1 gram fett gir 9 kalorier

Bare denne lille oversikten får enkelte til å tenke at de må spise minst mulig fett. Årsaken til at mange trekker den konklusjonen er at de har kjøpt budskapet fra fitnessindustriens profilerte selgere, at kalorier er noe vi må brenne vekk! For ellers!!

Proteinboller

La meg gi deg et eksempel. For å lage proteinboller trenger man ulike mengder av ulike ingredienser. Min oppskrift er;

  • 300 gram havregryn
  • 3 egg
  • 400 gram mager cottage chees
  • 1 teskje bakepulver

Blandes sammen, formes til åtte boller, og stekes på 200 grader i 20 minutter. Enkelt og greit. Vel, alle skjønner at bollene blir mindre vellykket om man tar mindre av en ingrediens, og mer an en annen, ikke sant? Med kroppen er det likedan. Den trenger et visst forhold mellom protein, karbohydrater og fett, og det er en dårlig løsning å kutte ned på fettet og øke på feks proteinet.

Da blir, om du forstår bildet, proteinbollene ikke spesielt vellykkede.

18

En normal kropp trenger i området 30% fett, 30 % karbohydrat og 40 % protein. Skal du skal ned i vekt, opp i vekt, eller holde vekta der den endre du ikke forholdet ingrediensene imellom, men mengden.

Det er akkurat som å lage proteinboller. Skal du lage 8 boller trenger du de ingrediensene jeg listet over i artikkelen. Skal du derimot lage 16 må du ha dobbelt av alt! Skal du lage færre, trenger du mindre av alt.

Kaloribehov

Alle har litt ulikt behov. Det handler om kroppsvekt og hvor mye arbeid vi utfører per dag. Vi kan se for oss en 90 kg tung mann i 30 årene som er normalt aktiv, og anslå et daglig behov på 3000 kalorier. Hvis han i tillegg trener på gym 3 dager i uken vil han forbrenne 300 kalorier per trening, totalt 900 kalorier i uken.

Ukentlig kaloribehov uten trening – (7X3000) 21000

Ukentlig kaloribehov med trening – (pluss 900) 21900

Som du ser utgjør forbrente kalorier mindre enn 5% av hvileforbruket! På toppen av det hele er det også slik at trening med høy intensitet ikke forbrenner fett, men karbohydrater – kroppen foretrukne bensin. Så de kaloriene han forbrenner på trening må han tilføre kroppen i form av karbohydrater, og regnskapet går i null.

Deffe

Å deffe betyr på stammespråket i gymet, å gå ned i fettprosent. Da er ikke målet å forbrenne kalorier, men heller å klare å spise maksimalt med mat så kroppens forbrenning alltid holdes så høy som mulig. Det er ingen løsning å løpe i trapper, trene HIT økter, og finne på alt mulig merkelig med mål å forbrenne mest mulig kalorier.

Det er faktisk det motsatte som er målet, nemlig å passe på at man hele tiden er i overskudd på energi, og har ressurser til å restituere seg. Evnen til restitusjon forsvinner fort om man trener noen voldsomme økter bare for å forbruke mest mulig kalorier.

2 enkle grep for å gå ned i fettprosent

Det ene er å gå en tur før frokost. Da er kroppen nettopp ferdig med en natts faste, og har ikke noe annet valg enn å bruke fett som bensin. Det forutsetter at du ikke overstiger 60-65% i puls, for om aktiviteten blir høy intensiv vil den heller spise av sin egen muskulatur.

Det andre grepet er at siste måltid er uten karbohydrater, og kun protein og fett. Da må kroppen bruke kroppsfettet til restituering, og du vil miste kroppsfett mens du sover.

Kalorier er en venn

Mat er kalorier, og kalorier er mat. Som enhver høyytelse maskin trenger masse brennstoff, trenger også en kropp som er i form masse mat. Hvis du struper tilgangen på drivstoff, og i tillegg trener så hardt og mye mengde at du aldri er helt restituert, vil kroppen ganske fort forvitre og bli i dårlig form.

Faren er at noen tenker at lidelse er bra, og at det skal kjennes når man slanker seg. Da ligger spiseforstyrrelsen og lurer rundt neste sving.

Som en racerbil trenger mer bensin per mil enn en moped, trengte Marit Bjørgen i sin storhetstid mer kalorier enn en ordinær trimmer. Men jeg vedder hatten min på at Bjørgen hadde mindre kroppsfett enn majoriteten av trimmerne i Norge, selv om hun sikkert spiste det både to,- og tredobbelte av dem.

Hun forstod at kalorier ikke var en fiende som måtte bekjempes og forbrennes så fort som mulig, men selve kroppens drivstoff og byggesteiner hun trenger for å prestere.

Konklusjon

Ikke tren med mål å forbrenne kalorier, men se på mat om noe kroppen trenger mer av for å fungere enda bedre enn i dag. Er målet ditt å redusere fettprosenten har du løsningen lenger opp i artikkelen.

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021. I 2022 vant han bronse i Mr. Universe, og tok med det steget helt opp i verdenseliten.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion, Atlantis og Function Line. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon. Her kan du lese alle artiklene skrevet av Muskelprofessoren.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter