Kan nybegynnere trene tyngre enn viderekomne?

Dette er kanskje noe du har tenkt over. Eller kanskje ikke?

Du har selv kanskje opplevd at du i nybegynnerfasen av treningen din har kunnet lesse på med sett og reps og ikke minst økt hver bidige treningsøkt uten å ta skade av det i form av å bli overtrent?

Du kunne gjøre dette uten å bli sliten, mens de mer viderekomne på gymmet som løftet veldig mye mer enn deg fortalte at de kun gjorde dette av og til og holdt igjen, hvis ikke gikk de på en smell.

Hva i huleste tenkte du. Skulle ikke disse folka klare det umenneskelige så mye muskelmasse de hadde på kroppen. Kunne de ikke kjøre på med maksvekter like ofte som meg som har pushet maksimal belastning hver eneste økt og fortsatt hatt gode økninger?

«Can hit you ALL day long….»

Dette er kanskje noe du har tenkt over. Eller kanskje ikke. Det er uansett svært viktig å få med seg det faktum at nybegynnere ikke klarer å aktivere spesielt mye av tilgjengelige muskelfibre, mens viderekomne og avanserte vil aktivere en langt større andel.

La oss si en nybegynner aktiverer 30-40% av sine tilgjengelige muskelfibre og stadig kjører nære utmattelse med vekter mellom 5-10RM. Dette betyr at det ?maksimale? for vedkommende ikke er spesielt mye å snakke om og det vil ikke gå nevneverdig utover restitusjonen. På den andre siden har vi viderekomne og avanserte utøvere som har trent seg opp til å kunne aktivere en langt større prosentandel av tilgjengelige muskelfibre. Si 70-80% (tallene er kun eksempler).

La oss si nybegynneren maksimalt kan løfte 100 kg i knebøy, 6 ganger, mens den viderekomne kan løfte 300 kg 6 ganger. Førstnevnte kan gjøre dette til stadighet uten problemer, mens den avanserte vil få et gedigent restitusjonsproblem om han/hun skal prøve seg på et tilsvarende ?stunt?.

Nybegynner Ikke bry deg om annet enn BASICS!

Om du KAN legge på litt og litt belastning på baseøvelsene fra økt til økt i lengre tid, hvorfor i svarte h?.. gjør du det ikke? Du vil om du gjør dette få ditt livs beste treningsperiode om du følger opp med et skikkelig kosthold. Gjør du noe annet stanger du bare hodet i veggen og det er lite produktivt. Er du en nybegynner kan du for øvrig gjøre det meste samtidig. Du kan trene styrke, hurtighet, utholdenhet, osv. uten at det byr på særlige problemer.

Viderekommen Bruk hue!

Om du har kommet opp på et såpass høyt nivå styrkemessig at du kan aktivere en stor andel av tilgjengelige muskelfibre er du også nødt til å ta mer hensyn til restitusjon. Du kan ikke lenger øke belastningen hver bidige økt i det uendelige. Nå kan du kjøre såpass hardt at det du gjør på treningsøkten i dag har en direkte innvirkning på neste treningsøkt. Nå kan du ikke lenger fokusere på alle mulige kvaliteter med mindre du ønsker å gi likt fokus på alle kvaliteter uten spesialisering.

«I can lift this damn barbell over my head ALL day long»… ehm…

Driver du med idrett er ikke dette akseptabelt og du er nødt til å spisse deg inn mot færre kvaliteter for å kunne realisere fremgang innen de utvalgte kvaliteter. Historien har vist at idrettsutøvere på et avansert nivå IKKE kommer seg videre om de gjør alt mulig samtidig, mens nybegynnere og utøvere som har langt igjen å gå kan kjøre på med det meste samtidig og dra fordel av nettopp det.

Typisk conjugate periodisering som varianter av Westside Barbell er med andre ord en mulighet for svært mange, men ikke likefullt for avanserte idrettsutøvere. Styrkeløftere i eliten er en annen diskusjon. Disse har ?kun? som hovedmål å bli så sterke som mulige i en håndfull øvelser og krever derfor ikke fokus på flere andre kvaliteter som kan innvirke motstridende.

Så, hva gjør man når man er på dette stadiet? Jo, blokkperiodisering. Her kan man dedikere blokker til å opparbeide nok konsentrasjon av en håndfull kvaliteter til å pådrive videre tilpasning og fremgang for deretter å gå over til en ny blokk med andre kvaliteter som varer kort nok til at effekten av første blokk blir gjenværende og ikke utgår i stor nok grad. På denne måten går det (forhåpentligvis) bare EN vei og man kan toppe formen langt mer hyppig enn hva typisk periodisering tillater.

Det ble en liten avsporing som jeg uansett vil snakke mer om senere, men nå er det bare å huske på at OM du er nybegynner og KAN legge på belastning i hovedøvelser fra økt til økt uten problemer, for guds skyld GJØR DET!

Just fuckin` do it, som Nike sier.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter