KayaKid (45) fra ingen ting til Sandefjord Open!

Roger Andre Raknes ( KayaKid) er 45 år, på Sandefjord Open debuterer han i Mens Physique, vi har tatt en prat med han.

Bosted: Trondheim
Arbeide: Sesongs padleinstruktør
Høyde: 176 cm
Vekt On-season: 70 kg
Vekt Off-season: 77 kg
Sivilstatus: Singel
Sponsor: Ingen
Klubb: Team First Class Fitness

Fortell litt om deg selv

2013…. året jeg tok livet tilbake

Mestring, egenskapen til å møte utfordringer og ta kontroll over eget liv og egne valg.

Å kjenne følelsen på mestring kan for mange være et sårt tema. Å kunne nyte hverdagen i sin fulle helhet og å være lykkelig. Det finnes mange hinder en skal forbi både fysisk og psykisk. Hverdagen består av mange utfordringer og noen kan være tøffere en andre.

Å føle mestring er for min del min beste medisin, og å gi andre mestringsfølelse er den beste gaven en kan få.

Jeg har i 30 år hatt tilbakefallende problemer med ryggplager noe som har gjort livet litt mindre hyggelig og mine arbeidsforhold vanskelige. Jeg tror uansett hvilken plager man har så kan de på sikt være en utløser for stress, depresjoner og innestengelse. Man går konstant på tå for å klare å være tilstrekkelig samtidig som man inni seg bærer på en redsel om å ikke kunne være bra nok eller redd for å ta en utfordring en selv tror en ikke kan ha kontroll på.

Mange lytter på ”gode” råd fra andre som leger, psykologer, eksperter osv og henger seg veldig opp i de ”negative” ordene som kommer og glemmer at en selv har et valg om hvordan man vil leve.

Jeg kan ikke snakke for alle, men at min erfaring forhåpentlig vis kan være en inspirasjon eller til glede for andre.

Jeg fikk i over 10 år beskjed om at det var en del aktiviteter som ikke var bra for min rygg. Som en tidligere aktiv person skaper dette store begrensninger i livskvaliteten når jeg var så fokusert på å høre på hva andre sa og mente. Hvorfor skulle ikke jeg kunne trene styrke igjen? kjøre på ski? Eller padle? Eller bære tung sekk på fjellet? Og hvorfor måtte jeg avbryte mine fleste arbeidsforhold bare fordi ryggen streiket? Når dette gjentar seg gang på gang, år etter år bygger det seg opp en indre følelse i kroppen. En følelse av å ikke være akseptert, å være utilstrekkelig og begynner å synes synd på seg selv. Dette førte videre til depresjoner, innestengelse og angstfølelser og forsøk på å forlate verden.. heldigvis misslyktes jeg. Og fikk i retur en aha opplevelse som satte igang hele mitt nye liv.

Nok er nok.

Etter den dagen bestemte jeg meg for at nå er det nok. Jeg vil ikke leve i usikkerhet og la ryggplager og depresjoner hindre meg i å være lykkelig.

Jeg trosse alle ”råd” om at dette ville bare gjøre mine plager værre. NÅ var det på tide å komme seg på trening, løfte og ut i Kajakk igjen. Nå har jeg ventet mange nok år på å få oppleve at musklene fungere, få trene styrke, drive med fitness, ut på havet slik jeg liker det. Kjenne lukten av tang og salvann, nyte stillheten, høre fuglene synge gledessanger, kjenne varmen fra bål og treffe fantastiske mennesker på turer og arrangementer og å få dele min kunnskap og erfaring

De to første månedene i kajakken var som en ny verden åpnet seg. Følelsen av frihet, å få kjenne muskler jeg ikke har kjent på mange år begynne å jobbe og plutselig krympet liv vidden med 17cm, jeg har aldri følt meg så sterk verken fysisk eller psykisk. Jeg var klar… klar til å ta fatt på gamle fitness kunster og å trene opp kroppen igjen

Hele kroppen fikk en fantasisk løft men det beste av alt, ryggplagene ble bare bedre å bedre. Indre muskulatur fikk jobbet og styrket opp ryggen, rotasjonsmusklene ble aktive igjen og ikke minst hjernen fikk en slags lykkerus. Selv om ryggen bare føles 95% bra er totalfølsesen langt over 100%. Lykke er et ord som beskriver dette godt.

Jeg sitter nå med en oppfatning at jeg faktisk padler for livet bokstavelig talt, har en helt ny livskvalitet og en stor mestringsfølelse.

Denne mestringsfølelsen og følelsen av å alltid ta et nytt skritt litt utenfor komforsonen faktisk gir kroppen en utrolig god følelse er noe jeg virkelig har værdsatt og ønsker å bringe videre til andre som har vært i lignende situasjoner. Det er faktisk sant det de sier at det som ikke dreper oss gjør oss sterkere både fysisk og psykisk.

Hvis man bare får hjelp til å ta det første steget, eller er sterk nok til å ta steget selv finnes det utrolig mange ildsjeler nærmere en du tror som er gledelig villig til å guide deg i riktig retning og å hjelpe deg på veien.

I dag er jeg utdannet kajakk instruktør, rulle instruktør, og reiser hele landet og hjelper mennesker å padle.

OG!!!! Jeg debuterer i en alder av 45 år i fitness konkurranse nå i mars 2018 i sandefjord.

Sterkere fysisk og psykisk en aldri før

Hvordan fant du ut at du ville konkurrere – og hvorfor gikk du for Mens Physique?

Jeg skulle stille i 2002, men helseproblemer startet rett før konkurranse den gangen. At jeg skal stille nå, er på bakgrunn av at jeg ville ha et trenings delmål om å stille før jeg ble 50. I september 2017 mistet jeg brått min far. Dette fikk meg til å tenke… det er jo ikke sikkert jeg trener når jeg er 50? Ikke sikkert jeg lever heller.. så saken var klar til ære for min far. Jeg kjører på og stiller nå i 2018 som et delmål på ferden i en alder av 45 år.

Hvordan synes du det har vært å være på konkurransediett?

Jeg er i utganspunktet vant til veldig lite mat så for meg ble alt omvendt. Fra å spise to ganger om dagen å være dårlig form til å spise seks ganger om dagen var en overgang til konstant metthet mens andre rundt meg er konstant sulten. Relativ lav fettprosent off season så konkurranse dietten min startet ganske sent i oppkjøringen.

Hvordan ser en vanlig dag ut for deg med tanke på jobb/skole/diett og har den gradvise reduksjonen i energi(kcal) påvirket deg?

Jeg er arbeidsledig og tilbringer mesteparten av tiden i kajakk, på gymmet og på kjøkkenet. Den gradvise reduksjonen er helt i rute og det motiverer meg. Energi nivået er konstant på topp men det tror jeg skylles den gleden og fremgangen jeg har. Den er som lykkerus.

Hva med poseringstrening da?

Jeg trener selv på posering og er noen ganger i Oslo til min coach Tone Opheim som har på få måneder forandret livsstilen min ytterligere på bare få måneder.

Hvor er du om 10 år?

Om 10 år ja. Da jakter jeg nok fortsatt delmål. Det er jo slik at det er ikke hovedmålet i livet som er viktig men all erfaring man høster på veien dit. Om 10 år er jeg like fysisk og psykisk sterk som jeg er i dag og forhåpentlig vis som bonus noen fitness og padlepokaler på hylla. Men mest av alt. Om 10 år er planen å fortsatt leve og å leve et sunt liv.

Hva er planene videre etter denne våren?

Jeg debuterer nå i Mars i Sandefjord og Oslo Grand Prix i april i egen master klasse. Så får vi se om jeg er bra nok for NM. Den største seieren min er uansett å fullføre. Uansett plassering har jeg fullført.

Bruker du noen kosttilskudd? Eventuelt hvilke bruker du.

Jeg bruker en shake proteinpulver etter trening og kreatin. Resten er ren mat.

Fortell litt om hvordan du trener

Jeg har tilpasset treningsplan. Nå uten jobb trener jeg 7 dager i uka inkl 2 hviledager. Nå rett før konkurranse trener jeg hver dag. Programmet er en myskelgruppe hver dag, høye reps, en hoved øvelse og tre til fire sekundær øvelser.

Kostholdet da, hvordan ser det ut?

Det går med mye egg og kylling/tunfisk, villris og fullkornspasta samt grønnsaker. Alle måltider er nøye beregnet og fordelt ut over dagen.

Stikkord:       

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter