Klassiske FEIL

De trener knallhardt, dag etter dag, år etter år – uten resultat…

Vi har sett dem, gang på gang. De trener knallhardt, dag etter dag, år etter år, men allikevel ser de likedan ut – etter to til tre års trening.

Hvorfor er det slik? Hvorfor blir de ikke større? Er det fordi de andre bruker dop, og de er de eneste rene på gymmet? Jeg tror som oftest at det er helt andre ting som ligger bak..

Vi skal se nærmere på noen årsaker som kan være mer troverdige;

Utførelsen av øvelser;

Denne er klassisk. Mange som trener er styrt av en indre motivasjon om å hevde seg sosialt, noe som fører til at de ikke klarer å droppe egoet på dørterskelen til gymmen. Folk som pendler i bicepscurl, løfter rumpa lengst mulig over benken i benkpress, gjør kvarte knebøy, og slenger seg bakover i nedtrekk og lignende vil ikke vokse på langt nær så mye som dem som utfører øvelsene korrekt. Hvorfor folk ikke ser dette selv, er et mysterium, men ofte kunne en misstenke at de faktisk ikke visste bedre. Å lære øvelsene, og gjøre dem på en kontrollert måte er 90% av resultatet av selveste treningsdelen.

Undertegnede selv gjorde denne feilen, men tenkte plutselig over det en gang jeg stod med samme bicep-curl vektene som karen ved siden av meg, som hadde 50+cm armer, og hadde deltatt med flere anledninger i nasjonale og internasjonale mesterskap i kroppsbygging. Sannheten slo meg, tydeligvis hadde samme kiloene gjort armene hans mye større en mine, og forklaringen var såre enkel når en droppet egoet ved dørterskelen. Med å droppe vektene litt, så grodde jeg frem flere cm på armene i løpet av et år, en jeg tidligere hadde på flere år.

Kort sagt; Gjør øvelsene riktig, og bli større/sterkere!

Proteinshaken funker ikke;

Denne er skremmende vanlig faktisk. ?Jeg tar jo 2-3 proteinshaker per dag, men syntes ikke jeg vokser?. Mange er av den oppfattning at proteinshaken alene skal forandre dem fra slanke til atletiske figurer over en kort tidsperiode. La oss være klare på en ting, protein er et KOSTTILSKUDD, det vil si, et tilskudd til en allerede eksisterende diett. Om du tilfører kroppen 30-90g proteiner ekstra per dag, betyr ikke det at kroppen får alt den trenger, eller at du spiser rett for øvrig. Proteintilskudd er effektiv, men som en supplement til måltider som kanskje mangler litt protein i form av kjøtt etc.

Og effekten av proteiner kommer ikke over natten. Muskelbygging er en tidkrevende sak, og en må regne med at om du supplementerer med proteiner, så er det den langsiktige effekten som er betydelig. Om folket tenker at de skal ?kjenne det? etter en uke eller to på proteiner, så har de missforstått noe vesentlig.

Proteiner er et hjelpemiddel, ikke et mirakelmiddel.

TIPS fra iForm: Lær mer om proteinpulver og hvordan du bruker det riktig på Proteinfabrikken.no.

Feiltrening;

Vi har sett dem mange ganger på gymmen. Guttene som ser ut som de skal på audition til ?planet of the apes?. Det er de trenende som overfokuserer eller retter mesteparten av sin trening utelukkende mot bryst og biceps. Jeg vet ikke hva som får folket til å tenke at de skal bli seende bra ut med stor brystkasse og store armer, uten å trene resten av kroppen også.

Benkpress og bicepscurl er de klassiske øvelsene, og de trener gjerne disse 3x per uke, nesten uten trening av bein, rygg, skuldre og mage.

Det som er viktig å huske på med muskeltrening, er at enhver muskel kan kalles en agonist, altså den muskelen som utfører bevegelsen du gjør, men at enhver muskel har en antagonist, altså en muskel som strekker seg når den andre trekker seg sammen. En kan se på det som en ?motvekt? til den muskelen du arbeider med. Om du bare trener biceps, vil den bli strammere en triceps, og armen svarer med å sakte men sikkert bli strammere på forsiden en bak. Da bøyer armen seg, og en har feilbelastning i kroppen. Dette vil på sikt ganske sikkert bli en skade, og kroppsholdningen vil bli helt ødelagt. Benkpress er et klassisk eksempel, da skuldrene starter å bue seg fremmover, uten at de bakre skuldermusklene, samt ryggen klarer å ?holde i mot?. Da får du ?planet of the apes utseende?, der du går med merkelig foroverbøyde skuldre, og har du da trent bare biceps i tilegg, vil du få de bøyde armene som gjenkjennes oftest på primater.
Enhver muskel har en antagonist, som må prioriteres i like stor grad som den du trener, så husk å trene hele kroppen med høy intensitet for best mulig resultat.
Forsiden og baksiden av lårmusklene er også klassiske eksempler.

Gymmet som sosial plattform;

Dette er også ganske vanlig. Mange vil kanskje gjenkjenne de guttene som ALLTID er på gymmen når du er der, nesten når som helst på døgnet.

Treningsmiljøet er veldig moro å være en del av, og det er positivt at folk utvikler seg sosialt der, MEN, når du er på gymmen, er du der i utgangspunktet for å trene. Ikke å ta et set, snakke med noen i 10+ minutter, så ta et til i løpet av en hel dag. Prøv å vær effektiv, treningen skal være intensiv, og jo snarere du er ute av gymmen, dess raskere kan du tilføre kroppen sårt trengte næringstoffer etter trening.

Mange av dem som aldri forandrer seg er dem som bruker gymmen som en møteplass, og ikke som et sted der de fokuserer primært på å forbedre sin fysikk.

Gå på gymmet, tren hardt, snakk i slutten med folket om du føler du trenger det, så dra hjem.

Her var noen tanker jeg har gjort meg omkring folk som trener i årevis uten merkbare resultater. For dem, så anbefaler jeg at de tar en titt inn i seg selv, og tenker på trening helhetlig, som en livsstil, fremfor noe de bare gjør en gang i blant og blir skuffet over resultatene.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter