Koffein KICK!

Koffein vil ikke bare fyre opp nervesystemet slik at vi får et kick, men vil også ha effekt på fettcellene i kroppen.

De psykologiske reaksjonene som følger et koffein kick har vist seg å kunne øke utholdenheten.

Som et stimulerende middel for nervesystemet, muliggjør koffein produksjonen av en mengde hormoner, som adrenalin (epinephrine) og noradrenalin (norepinephrine).

Disse hormonene vil ikke bare fyre opp nervesystemet slik at vi får et kick, men de vil også ha effekt på fettcellene i kroppen – det stimulerer dem til å frigjøre fettsyrer ut i blodstrømmen.

Se for deg at alt dette skjer midt under et langt maraton. Plutselig vil kroppen ha overflod av fettceller tilgjengelig for å brukes som energi i stedet for dens vanlig karbohydratkilde. Karbohydrat reservene (glykogen) vil spares og kroppen bruker lettere fett som brensel. Dette vil igjen gjøre at du kan trene lengre på et høyere nivå. ؅ bruke koffein i situasjoner som varer lengre enn 90 minutter er fordelaktig, siden du ikke begynner å slite ut glykogenlagrene før dette tidspunkt.

Er du ute etter å søke de optimale utholdenhetsresponsene som trengs for at kroppen skal gjennomføre løpet, kan koffein være løsningen du er ute etter. Det er allikevel et par små risikoer du bør være oppmerksom på når du bruker koffein under trening eller konkurranser. Du må være nøye med å drikke ekstra vann for å kompensere for den vanndrivende effekten av koffein. Det kreves også minimum 500 mg koffein for å oppnå ønsket effekt – eller rundt to kopper sterk kaffe. For folk som ikke er vant til koffein, kan følelsen bli ganske overveldende og forstyrrende. Du bør innta det tre timer før du starter på en aktivitet, da kroppen bruker så lang tid på å begynne å frigjøre fettsyrer.

De fleste har fått med seg at tilskudd av koffein hjelper for de som vil ned i vekt fordi det gir ekstra energi og for at det hemmer sult. Problemet er at hos noen individer, dersom de er koffein sensitive, så kan det fungere som en sultutløser. Dette skjer ved at det reagerer med et enzym kaldt phodiesterase, som hindrer overproduksjon av epinephrine, noe som fører til at mer epinephrine blir frigjort i blodbanen etter at en inntar koffein. Epinephrine er «vinn-eller-forsvinn» hormonet, og det fører til at glukose mobiliseres fra leveren og til økt produksjon av glukose f ra proteinreservene (muskelvevet). Dette fører til en rask økning i blodsukkeret og signaliserer til hjernen at du ikke er sulten. Når blodsukkeret øker, blir bukspyttkjertelen stimulert til å utskille insulin i et forsøk på å bringe blodsukkeret tilbake til det normale. Ofte blir derimot for mye sukker flyttet (særlig dersom du er karbohydrat sensitiv), og blodsukkeret faller, noe som igjen fører til sult, trang til søtsaker og andre karbohydrater, trøtthet og irritabilitet.

Hva hvis man er vant til å drikke mye kaffe?

Forsøk med forsøkspersoner som var vant til å drikke mye kaffe har vist at uansett om de hadde 0, 2 eller 4 dagers pause fra kaffedrikkingen, så hadde de den samme effekten av koffein som folk som normalt ikke drakk kaffe.

Øker cola prestasjonsevnen?

Mengden av koffein i cola er ca. 1/3 – 1/4 av hva det er i kaffe. Til gjengjeld er det sannsynligvis ikke de samme «hemmende» stoffer i cola som det er i kaffe. Det er ikke undersøkt om koffeinen i cola har mer effekt enn koffein i kaffe. Cola inneholder dessuten masse sukker samt en liten smule salt. På den måten er cola, akkurat som andre brusdrikker, i prinsippet en sportsdrikk. En undersøkelse har vist at cola er den foretrukne drikken hos profesjonelle sykkelutøvere. Noe velger å fortynne cola med vann. De fleste velger nok også å riste brusen innen de drikker den.

Mitt råd er at dersom du har problemer med å kontrollere spisingen og plages med trang til søtsaker og høy glykemiske karbohydrater (som baguetter, hvitt brød og hvit ris), så kan du venne deg av med kaffe og se om det hjelper.

Hvor mye koffein inneholder for eksempel:

  • en kopp kaffe, ca. 100-125 mg 
  • en kopp koffeinfri, ca. 3-5 mg 
  • middels sterk te, en kopp, ca. 50-70 mg 
  • coca cola, ett glass, ca. 45-65 mg.
  • Aspirin, en tablett ca. 15-35 mg.

Kroppen tar opp kaffe hurtig, og koffeinet er i blodet i løpet av en time. Det meste av koffein blir deretter hurtig nedbrutt i kroppen, mens en liten del utskilles i urinen. Der finnes ingen undersøkelser, som entydig kan si, om kaffe er sunt eller usunt. Man vet at koffein kan hemme opptaket av visse mineraler, for eksempel kalsium og magnesium.

Hvis man drikker mye kaffe, kan det gi hjertebanken, diare og søvnbesvær. Kaffe setter dessuten opp produksjonen av mavesyre.

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter