Kreatin monohydrat

Kreatin er ett av de få kosttilskuddene som har svært godt dokumentert effekt for både muskelvekst og styrke, i tillegg til prestasjonsøkende effekt i idrett.

Med nok kreatin i cellene kan arbeid utføres over lengre tid gjennom regenerering av ATP. ATP, adenosintrifosfat, er en kjemisk forbindelse som er involvert i alle energikrevende prosesser i menneskekroppen. Eksempler på slike prosesser er muskelsammentrekninger og oppbygning av proteiner. Det er rundt 30 prosent av befolkningen som ikke responderer på kreatintilskudd fordi de rett og slett allerede har tilstrekkelige nivåer i kroppen.

I idrett kan kreatin ha en gunstig effekt på prestasjonen ved at man klarer å opprettholde intensiteten ved flere sprinter. Ellers ser man både økt muskelvekst, kraftproduksjon og styrke.

Tradisjonelt har det vært vanlig å starte med kreatin gjennom en «loading» med høye doser de første dagene, før det trappes ned. Dette er imidlertid ikke nødvendig fordi lagrene fylles opp med den anbefalte doseringen uansett. Det anbefales mellom 3 og 5 gram per dag. Noen kan oppleve at det skjer en økning i kroppsvekt initialt, fordi kroppen binder litt mer væske. Tidligere trodde man at det var fordeler med å ha perioder uten kreatin, for deretter å begynne igjen. Det vet vi nå at ikke er nødvendig.

Kilde: Sterkere – fra trent til veltrent. Norum & Christensen. 2017. Gyldendal Norsk Forlag.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter