Kunnskapsleken

Joda, jeg er kanskje selv medskyldig i å pøse ut mine tanker om trening, men jeg håper at mitt bidrag er både edruelig og innafor, for å si det sånn. Men jeg vil sende ut et lite varsel om denne kunnskapsleken på sosiale media der det florere med «ikke tren sånn, men heller sånn» – «ønsker du massive biceps, tren disse øvelsene» etc…..

Hva det egentlig dreier seg om

Aller først handler det om trivsel. Samfunnet krever sitt av oss alle sammen, og jeg som har levd noen meter vet litt om viktigheten av å koble av med en hobby. Jobb og familie er ikke alltid som i reklamen, men det følger med noen krav om innsats. Så er selvsagt gevinsten enda større, ikke misforstå, men du kommer ikke unna at;

  • Du MÅ på jobb
  • Du MÅ ta deg av hus og hjem
  • Du MÅ sørge for økonomi til å leve
  • «fyll inn det som passer for deg»

Alt dette går helt fint, men om du drar med deg «jeg MÅ tankegangen» inn i treningen, og lytter for mye til «no pain no gain» «smerte er bare svakhet som forlater kroppen», blir treningen bare en ekstra ting du MÅ gjøre.

Det kan bli én ting for mye…..

En undervurdert faktor

Trivsel er kraftig undervurdert som trenings-guide. Vi vet mye om dette på andre arenaer, som at barn lærer betydelig mer, og ikke minst raskere når de trives, og at gulrot fungerer uendelig mye bedre enn pisk. Trivsel på arbeidsplassen er også noe vi har erfart skaper de beste resultatene, uten at vi kanskje vet så mye om hvorfor det er slik. Det liksom bare er slik…

Jeg er overbevist om at kroppen snakker via følelsene. Når du ikke liker en øvelse, vel så er ikke den for deg. Når du opplever å miste motivasjonen på gymet er det kroppen som i lang tid har kommunisert at dette ikke funker. Da er ikke løsningen å ignorere det du føler, og å bare gønne på enda mer i samme spor.

Nei, løsningen er å stoppe opp, tenke etter hva du har lyst til å trene, hvor mange ganger i uken, hvilke øvelser, hvilke apparat, og rett og slett velge som om du stod i en godtebutikk og fritt kunne velge det godteriet du liker best.

Kroppen vet best, og velg treningsrutine som du velger lørdagsgodt!

Trøkk og power

Det aller viktigste tipset jeg kan gi deg er å finne øvelser der du kjenner du har god balanse, og derfor kan ta skikkelig godt i. Unnskyld uttrykket, men «drit i» range of motion, biomekanikk, rekkefølge, isolert/sammensatt, men finn en øvelse der du kjenner du virkelig kan ta i.

Sammenlikn øvelsen med å dytte en bil. Plasser deg slik at du får mest power, og om øvelsen tilbyr kort eller lang bevegelse er mindre viktig. Det viktige er at den fungerer, og at du kan trøkke på. En annen sammenlikning er en bokser. Stå på den måten der du kan slå hardest, og der du får mest trøkk og power i slaget.

Kos deg i form

Dette er ikke et råd til mosjonister, for de har forstått det og trenger ikke mine råd. Det er til deg som er bygger! For når leken, det artige og engasjerende forsvinner fra treningen, og du sloss mot deg selv og hva du føler, da er du på feil spor. Jeg gjentar at lysten til å trene er kanskje den mest undervurderte faktor i dagens kunnskapsbaserte fitnessverden, og det er denne faktoren jeg løfter opp i denne artikkelen.

Alle vet at smerte er kroppen som kommuniserer at noe er galt. Men ikke kroppsbyggere. Det tenker mange ganger at smerte er dårlig kun utenfor gymet, men på gymet er smerte plutselig bra?

Det samme med trivsel. For byggere er trivsel viktig utenfor gymet, men på gymet skal kroppen tynes og pines om den vil eller ikke. Trivsel er plutselig for pyser, for på gymet er det «go hard or go home» som gjelder.

Konklusjon

Det å kose seg på trening er ikke et bevis på at du trener feil, men riktig. Trivsel er kroppens innebygde og superpresise PT som gir deg tommel opp! Fravær av trivsel er tommel ned.

Gi følelsene vetorett over kunnskap. Hvis kunnskapen tvinger deg til å trene en rutine du ikke trives med, lytt heller til kroppen for den har alltid rett.

Da sier outroen seg selv; han en trivelig trening!

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021. I 2022 vant han bronse i Mr. Universe, og tok med det steget helt opp i verdenseliten.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion, Atlantis og Function Line. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon. Her kan du lese alle artiklene skrevet av Muskelprofessoren.
Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter