Løperkne

Nå når det endelig er sol og bare veier så er det helt sikkert ikke bare undertegnede som er ivrig på løpetrening utendørs. Mange blir ivrige, og noen får smerter i forbindelse med løpingen.

Som navnet antyder så er løperkne, eller iliotibial band friction syndrome, en overbelastningsskade som ofte er forbundet ned nettopp løping, men også hos andre utholdenhetsidretter og sykling. Smerten sitter på utsiden av kneet og forverres under aktivitet. Iliotibialbåndet (tractus iliotibialis) er en sterk bindevevshinne som løper på utsiden av låret, fra hoftekammen og ned til den øverste delen av leggen. Tidligere trodde man at smerten kom fordi iliotibialbåndet gnisset og irriterte en slimpose (bursa) som den løper over, men nyere studier har vist at det kan være et rikt innervert og vaskularisert lag av fett og bindevev som ligger mellom. Dette kan også være kilden til smerten. Når vi ser på anatomien kan det se ut som at liotibialbåndet spiller en rolle i stabilisering av kneet i samarbeid med både hofteleddet og kneleddet.

Svakhet og slitne muskler kan bidra til å øke kreftene rundt kneet, og kan derfor bidra til løperkne. Smerten kommer ofte når man har løpt en viss distanse eller en viss tid. Det er ofte ømt på utsiden, rett over kneleddet, og det kan også være lokal hevelse.

Behandlingen bør fokuseres på de utløsende faktorene, som treningsvolum, treningsintensitet og restitusjon. Å avlaste og unngå det som utløser smertene er viktig i starten. Noen kan ha effekt av antiinflammatoriske smertestillende initialt. Mykdelsbehandling, dry needling, foamrolling og stretching av lår-, sete- og hoftemuskler kan ha en effekt. Styrketrening for å stabilisere muskler rundt kne og hofte er fordelaktig. Når du starter løpetreningen igjen bør du trappe opp gradvis, og unngå å presse deg slik at det blir vondt igjen. Ha tålmodighet og la kroppen venne seg til belastningen igjen.

Kilde
Brukner, P., Bahr, R., Blair, S., Cook, J., Crossley, K., McConnell, J., McCrory, P., Noakes, T., Khan, K. Brukner & Khan´s Clinical Sports Medicine. 4.utg. McGraw-Hill Education, Australia. 2013.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Epost

Del:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email