MAGNESIUM: En viktig byggestein for en bedre kropp

Magnesium er nødvendig for at kroppens stoffskifte, muskler og hjerte, skal fungere normalt. Inngår også i flere hundre prosesser, som mange innvirker direkte på muskelveksten vår.

I vårt moderne samfunn har det blitt stadig vanligere at folk fokuserer på en rik, sunn og variert diett. Dessverre er det mye misvisende informasjon om dette på nett, og mange gjør også mye feil under tilberedning av mat. Blant annet med syn på grønnsaker, der svært mange koker dem skikkelig før de spiser dem med middagen. Det er i og for seg greit, en spiser jo grønnsaker da, men en vil ofte ha kokt ut vitaminer og mineraler fra grønnsakene, slik at de blir skyllet i vasken sammen med det overflødige vannet fra matlagingen.

Hva er så spesielt med magnesium da?

Underskudd av magnesium går ofte hand i hand med brist på vitamin D i kroppen. Det er også påvisste studier som viser at magnesium har en innvirkning på leddene, og antas å spille en viktig rolle i vedlikeholdet av dem. Det foreligger indisier på forskningshold om at magnesium kan inneha en viktig rolle i forhold til å hindre slitasje i leddene, som igjen vil si at det spiller en viktig rolle i å forhindre mulig leddgikt.

Magnesium er også forsket stort på i sammenheng med blodsukker, og det foreligger sterke indikasjoner på at magnesiumunderskudd kan være en vesentlig årsak til utviklingen av type 2 diabetes. I dag er diabetes type 2 veldig utbrett, og det omtales ofte som en livsstilssykdom? av medisinsk personell.

Ikke nok med det, men Magnesium har klare fordelseffekter på kroppens lipidbalanser. Studier viste over tid at supplementering av magnesium forbedret kolesterolnivåene dramatisk I en testgruppe. Totalt kolesterol, det dårlige kolesterolet (LDL) og triglyserider sank, mens det gode kolesterolet (HDL) økte. Forbedringen på triglyseridene gir også en solid indikator på at mineralet arbeider fordelaktig på blodsukkeret, da triglyserider er tett relatert på kroppens behandling av sukkerarter.

Så hvor finner en dette vidundermineralet?

Magnesium finnes i en rekke matvarer, deriblant i fisk, nøtter, frø, spinat osv. Dette kan en lett finne med et lite søk på nettet.
Mange velger endog å ta magnesium som et kostilskudd, og det er bredt tilgjengelig bade på apoteker, helsekostforretninger, og ofte er det tilstede også i vanlige kosttilskudd. Et eksempel er at mange bruker ZMA, som også inneholder zink. Et eksempel på en ledende leverandør av magnesiumtilskudd er Nortech Nutrition.

Man skal ikke gjøre ting mer komplisert en de trenger å være, men å ha vitaminer og mineraler i bakhodet kan gi udiskutable effekter på treningen og helsen generelt. Min ordinære anbefaling er egentlig bruken av multivitamin/mineraler hver dag, men det kan være verdt forsøket å prøve å supplementere kostholdet med litt ekstra av f.eks zink, magnesium og lignende.

Hva er symptomene på magnesiummangel?

Ved mildere grad av magnesiummangel vil man ofte ikke se noen symptomer i det hele tatt.

Ved mer alvorlig magnesiummangel vil symptomene ofte være forskjellige, eller blandet med mangelsymptomer på andre mineraler.

Tegn på magnesiummangel kan minne om de symptomene som oppstår ved kalsiummangel, det vil si neurale forstyrrelser, som for eksempel skjelving, muskelsvakhet, kramper og mentale forstyrrelser. Andre tegn kan være nedsatt appetitt, kvalme og tretthet.

Her kan du lese mer om mineraler og sporstoffer.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter