MAKS UT DITT POTENSIALE MED 11 Intensitetsøkende teknikker

Hvordan legge opp en effektiv treningsøkt som stimulerer til maksimal muskelvekst?

For å stimulere kroppen til å vokse, må en tvinge musklene til å utvikle seg. Mekanismen er forholdsvis enkel å forstå.

Så hva forteller dette oss? At dersom vi trener hardt, og bryter ned muskulaturen med nye utfordringer vil den vokse. Men gjør vi dette hver gang vi trener?

Mange av oss trener mange ganger per uke, og det blir en rutine hvor hardt vi trener. Antallet repetisjoner og sett er gjerne mye de samme gang på gang. Dette fører til at vi arbeider i ”komfortsonen”, der musklene ikke blir nedbrutt, og dermed ikke bygger seg sterkere heller.. som igjen vil si at treningen i stor grad er bortkastet.

En må utfordre seg selv, og det finnes mange måter å gjøre dette på. Vi kaller dem ”intensitetsteknikker”, altså metoder der vi presser musklene ut over det nivået vi tidligere har brukt dem, slik at de slites ned/bygges opp igjen.

De to repetisjonene du ikke klarer alene..

Kjente slike teknikker er:

  • Negativer; En tar tyngre vekter en det en klarer selv, og arbeider bare for å bremse dem maksimalt på den negative fasen av løftet.
  • Superset; En går fra en øvelse til en annen på samme muskel uten pause. En løfter da mer vekt, på mindre tid totalt sett, og vil utvikle oss.
  • Forced reps; En løfter til det punktet en ikke klarer mer, og har en treningspartner som hjelper en med å lette vekten bare litt, slik at en klarer et par løft til på slutten av et set.
  • Progresjon; Den mest vanlige metoden for økning er å øke vektene på øvelsene en gjør.
  • Partial reps; Å avslutte en øvelse med deler av bevegelsen når en ikke klarer fulle repetisjoner mer.

Det finnes utallige teknikker for å øke belastningen på musklene, svært mange som krever en treningspartner.

For å sette det litt på spissen; Tenk følgende. Du skal trene benkpress, for brystmusklene har ikke utviklet seg noe spesielt i det siste.

Du løfter da 3 serier a 5 repetisjoner på nesten maks. Ta 100kg.

Du har da løftet 5 repetisjoner på 100kg, det vil si 500kg totalt, 3 ganger i løpet av en trening, noe som utgjør 1500kg total belastning på musklene.

Men for nedbrytningen av muskelvevet vil kanskje det som trengs være høyere belastning totalt sett, for eksempel å løfte 3 serier på 10 repetisjoner med 70kg. Du løfter mindre vekt, men legger du det sammen blir det da;

70kg*10 reps= 700kg, ganger 3. Altså 2100kg løftet totalt i benkpress den dagen. (600kg mer en de tunge seriene).

Dette vil kunne føre til høyere belastning totalt sett, og dermed mer muskelrespons.

I din søken etter resultater må du presse kroppen videre fra det den er vant til. Svaret på dette er ikke alltid å laste på mer vekt, ofte vil faktisk det rakt motsatte gi bedre effekt. Gjør matematikken, se på tallene, og tenk selv; Trener du optimalt?

Å presse kroppen til videre vekst kan som nevnt skje på mange måter, nøkkelordet er intensitet, altså ”hvor tungt presser jeg muskelen over en gitt tidsperiode”.

Eksperimenter, varier treningen, forsøk å alltid presse deg til nye nivåer, enten gjennom vekter, antall repetisjoner, eller hvor lang tid du bruker på å løfte de vektene du bruker, så vil du utvikle deg i rett retning.

Er høy intensitet nødvendig?

Forskning har vist at økningen av muskelstyrke og størrelse hovedsakelig kommer fra muskelvevet, eller mer presist, myofibrillene. For at disse skal bli sterkere, må man øke belastningen på musklene. For å øke belastningen må man øke intensiteten eller volumet, eller begge deler. Skal man presse musklene utover de det er vant til, med høyere volum, innebærer dette at man må trene lenger enn før. Siden intensiteten ikke øker, vil snart treningen bli veldig lang. Også denne typen trening øker muskelstørrelse og styrke, men har flere minus for kroppsbyggeren; denne typen trening vil bruke veldig mye energi og tid, og vil derfor gå utover kroppens innhold av de anabole hormoner, innhold av næringsstoffer og vil medføre innskrenket tid å hvile på. Ved lav intensitet vil volumet snart være så omfattende at døgnet ikke har nok timer. Dermed kan ikke treningsmengden lenger økes, noe som vil medføre stans i økning av styrke og størrelse. Den eneste utveien er å øke intensiteten for å komme videre.

Forced positive reps:

Kan brukes også av dem som befinner seg på mellomstadiet eller mosjonerer med kroppsbygging. Du får litt hjelp av treningspartner for å fullføre en eller flere repetisjoner som du ikke orker gjøre alene. Det er meningen at din treningspartner bare skal hjelpe til så mye at du med nød og neppe klarer å gjennomfore de ekstra repetisjonene.

Forced negative reps:

Betyr at din treningspartner under en øvelses tilbakegang fra toppunkt til utgangspunkt øker motstanden ytterligere samtidig som du selv holder imot. Et eksempel på dette kan være benkpress. Når du har nådd toppunktet med nesten strake armer og begynner å senke stangen mot brystet igjen, setter din partner hendene på stangen og presser nedover mens du holder imot. Ofte benyttes forced negative reps sammen med forced positive reps.

Burns (eller brenning):

Betyr at du i slutten av et sett kjører korte delrepetisjoner. Ved å gjøre dette på et bestemt punkt i øvingskurven kan du stimulere en mindre del av muskelgruppen ekstra godt. Hvis du feks. vil bearbeide din bicepspeak med delrepetisjoner gjennom enarms konsentrasjonscurl gjør du det slik: Når du ikke klarer enda en strikt repetisjon, ta den frie hånden til hjelp for å løfte manualen til det punkt hvor du kjenner størst mulig påkjenning av biceps muskelens peakområde (høyeste område). Så utforer du i denne stillingen små korte delrepetisjoner og fortsetter eventuelt å assistere den arbeidende hånden ved å bruke den frie hånden til å hjelpe til med å løfte manualen noe. Kan benyttes av veltrente fra mellomstadiet.

Hvile-pause:

Er helt enkelt å hvile seg noen øyeblikk i utgangsstilling for å klare en eller flere repetisjoner til. For å kunne kontrollere hvor lenge du hviler kan det passe å telle til to, tre eller fire mens du lader opp for ytterligere repetisjoner. Du kan gjenta denne teknikken flere ganger i strekk i samme sett. Kan benyttes av veltrente fra mellomstadiet.

Juksemetoden:

Er å jukse litt i løpet av et sett for å klare repetisjoner. Den benyttes ofte etter de første repetisjonene i strikt form, og når du ikke lenger orker flere repetisjoner, hjelper du til litt med andre kroppsdeler enn dem som trenes for å orke enda flere repetisjoner. Feks. ved sittende bicepscurl med vektstang betyr det at du, svinger,. litt med kroppen for å klare den vanskeligste delen av øvelsen.

Peck contraction:

Er å holde den muskelgruppe som trenes i kraftig spenning noen øyeblikk i bevegelsens topp. Eksempel på en øvelse der denne teknikken med fordel kan brukes er i bicepscurl. Kan benyttes fra mellomstadiet.

Continuous tension:

Utføres øvelsene dine slik at spenningen beholdes uavbrutt i muskelgruppen gjennom hele settet. Eksempel på dette er knebøyninger der du fra bunn posisjon ikke går helt tilbake til utgangsstillingen med strake ben. I stedet går du bare så langt tilbake at du fremdeles har lett bøyde ben. Denne teknikken kan benyttes av alle, og du bør alltid ha den i tankene til du automatisk trener slik at du uten videre beholder spenningene i settene dine.

Supersett:

Er en klassisk intensitetsøkende teknikk. I et supersett gjennomfører du sammenlagt to sett med to forskjellige slag øvelser direkte etter hverandre uten pause mellom. Supersett kan benyttes fra mellomstadiet.

Trisett:

Utføres på samme måte som supersett med den forskjell at du i stedet for to øvelser gjennomfører tre forskjellige øvelser uten å hvile mellom settene. For avanserte.

Giantsett:

Blir det når du gjennomfører mer enn tre øvelser i ett strekk uten å hvile mellom settene. For avanserte.

Descendingsett:

Utføres ved at du i et pågående sett, eventuelt ved hjelp av en treningspartner, minsker belastningen en eller flere ganger, for å orke ytterligere repetisjoner.

Det finnes ingen regel for når og hvor ofte disse teknikker skal anvendes. Det er verdifullt å benytte noen av dem regelmessig. Man bør imidlertid ikke overdrive bruken av disse hjelpemidlene, men bare bruke dem et eller noen sett pr. kroppsdel i de fleste treningsøkter. Når du har ekstra treningsenergi og er i god form bruker du dem i større utstrekning.

Ikke alle intensitetsøkende teknikker passer til alle øvelser, så velg den eller de som du finner greiest til de forskjellige øvelser.

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

×

Handlekurv