Mange kroppsbyggere trener for hardt!

Framgang er et resultat av overskuddstrening. Trener du for hardt regelmessig, klarer ikke kroppen å bli uthvilt.

Kroppsbygging konkurransetrening hver dag året rundt?

Innenfor de fleste idretter er bruk av maksimal innsats noe som for det meste eller kun skjer i forhold til konkurranse. Man vet at høy innsats meget lett medfører overtrening. Dagens kroppsbyggere begynner å fatte at innsatsen må ned for at resultatene skal komme. Derav ser man prinsipper som syklus-trening og periodisering. Kroppen har ikke mulighet til å klare full gass hele tiden.

Innsatsen på trening har ikke noe å gjøre med muskeltilveksten

Tror du at en fyr som kjempelett løfter 10 reps på 250 kilo i benkpress, ikke har store muskler fordi han trener med lett innsats? No way. Selvfølgelig vil han ha store brystmuskler. Han er jo råsterk. Tror du at fortidens skogsarbeidere som jobbet i vant tempo 12 timer dag, og så stilte på uthvilte igjen morgenen etter, ikke var sterke og hadde solid bygde kropper? De hadde et enormt bra treningsgrunnlag, noen av dem spiste 6000 kalorier om dagen, og oksygenopptaket deres var like bra som hos toppidrettsutøvere i dag.

Som naturlig er hos de fleste mennesker i arbeid, så prøver man å jobbe på et behagelig nivå som kroppen liker. Instinktivt styrer kroppen fart og tyngde slik det passer den best. Men på gymet derimot, der skjer det noen dramatiske forandringer. Plutselig skal kroppen tynes og presses. Den får ikke jobbe på overskuddet sitt, for det knuses i løpet av kort tid. Deretter er det seig trening på ren vilje. Null resultater og et desperat håp. Wise up! Det er når du hviler at kroppen bygger seg opp og blir bedre. Treninga bryter deg bare ned.

Prinsippene som gjelder for å utvikle store muskler, er såre enkle: 1. Det må være belastning som utvikler maksimal muskelstyrke. Vi snakker altså om vekter som er tunge og som løftes relativt få ganger. Med tunge vekter mener vi antall kilo på stanga. Dersom du er helt ute av form, kan 2 kilo være en tung vekt for deg. Det andre prinsippet er at du må øke vektmotstanden etter hvert som muskelen blir sterkere og vokser. Da vil du hele tiden gi et stimuli som kroppen på nytt og på nytt må tilpasse seg til.

Oppbyggingen av all trening skjer ved hvile. Derfor blir du ikke større eller sterkere av å trene, men av å hvile! Det er på sofaen og i sengen at du vokser! Hvile er halve treningsopplegget ditt. Du kan ha verdens beste treningsprogram og den aller beste rutinen, du kan ha satt sammen øvelser, sett og reps på en fullstendig perfekt måte, men så har du ikke nok hvile, ikke god nok hvile, og da, da blir det just ingen resultater ut av noe som helst.

Men du kan ikke bare hvile så lenge du vil. Det tar 10 dager minimum å hvile ut en overtrening i musklene. Det tar 7 dager å hvile ut bindevev. Dersom du skal hvile 10 dager mellom hver treningsøkt, så vil du etter hvert bli ekstremt utsatt for å komme til skade. Du får en farlig treningsmengde og metode der bindevevet vil kunne begynne å henge etter, samtidig som muskelstyrken og størrelsen utvikler seg. Faren for overrivninger er stor. Derfor frarådes trening som er så tøff at slike lange hvileperioder blir nødvendig. Du kan enkelt motvirke en slik tendens ved å redusere treningsinnsatsen din. Da kan du trene oftere, og hele veien på toppen av overskuddet.

Trener du veldig lett, kan du faktisk trene hver muskelgruppe hver dag. De fleste finner derimot at 1 trening per muskel per uke, er en fin og passende formel på trening/hvile. Og da kan de trene sånn passe også. Problemet en del opplever når de finner ut at trening ikke er et spørsmål om å presse seg og kjøre på, men et spørsmål om å holde tilbake, kontrollere og ta det med ro, er at treninga blir mindre inspirerende og morsom. Det er vanskelig å skjønne. For jeg kan ikke tenke meg en mer oppmuntrende tanke enn å være på trening og vite at jeg gjør tingene riktig, og at jeg vokser, at det går framover, at alt er som det skal være. Nyttesløs trening har ingen verdi.

De som bruker treninga som en flukt fra tankene sine, en torturprosess der kroppen skal tynes til ytterpunktet for at alt skal bli bra, osv, de må virkelig revurdere innstillingene sine og se på hva de virkelig ønsker å oppnå med treningen sin. Ønsker man bare å få ut alt man har inne i seg, eller ønsker man å dyrke kroppen med riktig treningsdose, spise og hvile slik at man får maksimal framgang? Er det første tilfeller at treningene er den mentale fluktruta, så er virkelig fallskjermhopping, boksing, kampsport eller andre ekstremidretter til å anbefale, for der får du virkelig ut trykket! Og så kan du heller komme inn på gymet og kose deg med framgangsrik trening etterpå. Men er du ute etter full framgang på trening og virkelig bli sterkere og større, da må du sette viljen din inn på riktig sted, nemlig å kontrollert holde tilbake på innsatsen og dermed tilpasse deg til en riktig juster treningsmengde. Viljen skal ikke brukes for å se om du i dag, og i dag og i dag, dag etter dag, klarer å sette en ny rekord, om du klarer å presse deg gjennom litt mer smerte, litt lenger opp osv. Glem det tullet det. Trening er og blir og vil alltid være: En overskudds-sak!

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter