NULL
Resultater er et av de fremste målene man har på at et treningsopplegg fungerer eller ikke. Korrekt?
Du vil trolig si ?ja? her og det kan man selvsagt gjøre OM man tilfredsstiller et sentralt kriterium. Gjør du ikke dette vil du kunne følge ?verdens beste treningsprogram? og likevel ikke komme noe sted. Det er selvsagt snakk om hardt arbeid. Du trener hardt sier du? Vi skal se litt på det.
Du har nylig laget eller fått oppsatt et treningsprogram for å nå dine treningsmål. Du ønsker å bli sterkere i baseøvelsene og du vil få mer muskelmasse og mindre fett på kroppen. Ja, de typiske målene. Siden du nå har et meget bra program (og diett) for å tilfredsstille nettopp disse målene vet du at alt du har å gjøre er å gjennomføre programmet og ?poff? så er målene realisert.
Hmm? er det slik det fungerer?
Ikke akkurat.
Sitater forteller ofte essensen av poenger og Dan John har mange av dem:
?So, how do I measure hard work. Simply, achieve difficult goals?
Dette sitatet er ganske så briljant da det enkelt og greit gir deg svaret på hva hardt arbeid faktisk er. Hardt arbeid = oppnåelse av vanskelige mål.
Om man er realistisk og ærlig med seg selv vil man fort finne ut om man jobber hardt mot sine treningsmål eller ei og det er nettopp her problemet kommer inn i bildet. Folk er som regel uærlige med seg selv når det kommer til oppnåelse av resultater, noe som gjerne fører til unnskyldninger.
Selv om begrepet ?sterk? har ulike definisjoner avhengig av hva man trener for og hvilken bakgrunn man har, så er det visse tall man kan trekke ut om man ser på gjennomsnittet av hva tilsvarende utøvere som deg selv presterer og er kapable til.
Om du IKKE vet hva du selv er kapabel til, altså ? at du ikke har noen maksløft å sammenligne med, så er det selvsagt verre å vite om du har jobbet hardt eller ikke, men det er mange som vet og likevel bommer her.
Jeg bruker meg selv som et eksempel.
Øvelsen bulgarske utfall har jeg benyttet i flere år og øvelsen har alltid vært ?tung? og slitsom. Det vil si, jeg trodde den var tung og slitsom. Jeg husker ikke eksakt, men som regel jobbet jeg med vekter mellom 30-40 kg per frivekt, mellom 6-12 repetisjoner. Jeg anså dette som tungt inntil jeg en dag tenkte å makse litt i øvelsen.
Det endte med at jeg kjørte 6 repetisjoner med 55 kgs frivekter per hånd. Se klipp (beklager dårlig kvalitet).
Poenget!!!
For meg var dette meget tungt den gang, men selv i dag kan sett med 30 kgs frivekter være ufattelig tungt alt ettersom, men jeg VET at det ikke er det. Altså, om jeg kjører 6 repetisjoner med 30 kgs frivekter per hånd så er dette relativt nære 50% av maks.
Det kan føles ut som hardt arbeid, men er det virkelig det?
Dagsformen vil selvsagt variere og man kan ikke forvente å kunne yte 100% hver eneste økt, men som regel er man kapabel til mer om man bare prøver.
Så, om resultatene ikke er tilfredsstillende, er det programmet du følger som ikke er bra nok, eller er det måten du trener på som ikke er bra nok?
Når jeg ikke ser fremgang vet jeg at jeg som regel kun har meg selv å takke. Det er bare å se på antall kg jeg har trent med og sammenligne dette med tidligere oppnådde tall.
Om du klarer å benytte samme belastning på en øvelse over lengre tid er det definitivt ikke snakk om at du jobber like hardt som du kunne ha gjort. Noen ganger er du rett og slett nødt til å ?steppe up gamet? og kline til.
Eirik Sandvik Atletisk Utvikling Spesialist www.AtletiskUtvikling.no
Klikk her for DVD`en Effektiv Magetrening
Klikk her for e-boken Løsningen på dine Skuldersmerter
Klikk her for e-boken Løsningen på dine Ryggsmerter