Mannen bak Kaliber treningsstudio

Alt som er» av prestisjetunge medaljer i fitness og kroppsbygging er vunnet.

Gunnar Strand Jacobsen er eier og gründer av Kaliber Treningsstudio i Trondheim, et av landets aller beste tungvektsgym.
Et gym som i løpet av sine bare 6 års eksistens har vunnet «alt som er» av prestisjetunge medaljer i fitness og kroppsbygging.

Vi har snakket med mannen for å høre hans historie, og noen av hans tanker rundt trening og andre temaer.

Fortell litt om deg selv, og hvordan du havnet i gymbransjen.

– Vel, helt siden jeg var liten har jeg vært fascinert av styrke. Bestefaren min lagde noen hjemmelagede vekter til meg allerede da jeg var veldig ung, og jeg puslet med styrketrening i hele ungdommen. Etter militæret gikk jeg på siv.ing-studiet ved NTNU og studerte datateknikk, og jobbet etterpå i noen år med det. Men jeg hatet 8-16 jobbing, kontorjobbing og rutiner, og drømte om å starte noe for meg selv. I ungdommelig naivitet forestilte jeg meg at å starte og drive et treningsstudio virket som en rimelig slack jobb, med masse av tid til å surre rundt på gymmet og trene i arbeidstiden og slike ting. Jeg satte opp noen (feilaktige) regnestykker over de antatte kostnadene og hvor mange medlemmer jeg ville trenge for å kunne ta ut en lønn det gikk an å leve på, og hev meg uti det. Det var i år 2002, da var jeg 28 år gammel. Fra jeg først tenkte tanken, til gymmet var oppe og gikk, gikk det mindre enn seks måneder, så du kan trygt si at jeg er en ganske impulsiv fyr. Etterpå viste det seg at alle regnestykkene mine hadde store mangler og at det var 10 ganger så mye arbeid involvert som jeg hadde regnet med, så det ble dobbeltarbeid med 70-80 timer i uka fordelt på datajobben og gymmet de første par årene, men det er en annen historie…

Du sier at du har trent aktivt helt siden barndommen. Har du selv vært aktiv og konkurrert i noe?

– Nei egentlig ikke. Sturla Davidsen, Olaf Dahl og Roy Holte overtalte meg riktignok til å hive meg med på Strongman NM i 2000, men jeg hadde bare 6 uker på meg på oppkjøringen, og prøvde å gjøre for mye på for lite tid. Dessuten var jeg ikke like sterk som jeg så ut som, jeg var stor og 145kg tung og «gymsterk», men manglet litt i kjernemuskulaturen som er så viktig i Strongman. Jeg ble syk og småskadet før konkurransen, og brøt etter bare tre øvelser. Etter det har jeg hatt voldsom respekt for de som driver aktivt med strongman – det er en ufattelig tøff sport. Jeg husker fra treningene den gangen at når det var tid for knebøy, så føltes det nesten som en liten ferie i forhold til selve strongman-øvelsene. Det sier en del, for knebøy er jo gjerne det tyngste man kan gjøre på selve gymmet.

Kaliber har gjort seg veldig kjent rundt om i landet som innehaver av en av landets aller beste fitness- og kroppsbyggingklubber. Fortell litt om det.

– Jeg har alltid vært interessert i kroppsbygging, og mange av mine treningskamerater hadde enten konkurrert litt selv, eller hadde lyst til å prøve det. Jeg fikk med meg Paal Snorre Høyer og Monica Saur Høyer som medeiere på gymmet, og de hadde jo konkurrert et par ganger hver allerede den gangen. Edmund Johansen var en av de store profilene innen fitness som begynte å trene på Kaliber fra dag èn av, og dermed hadde vi tre av de som skulle skape grunnstammen av Kaliber FKK klar. Pia Marlen Johnsen dukket opp på et seminar vi hadde et par måneder etter oppstarten, og proklamerte at hun skulle begynne med fitness og vinne alt som var. Jeg vet ikke om jeg tok henne helt seriøst til å begynne med, men jeg hjalp henne med trening og kosthold, og allerede to måneder etterpå var hun med i sin første konkurranse, hvor også Paal Snorre, Monica og Edmund stilte, sammen med 3 debutanter fra Kaliber. Vi tok hjem mange medaljer på den konkurransen. Senere gikk det slag i slag, Monica og Pia vant alt som kunne vinnes her hjemme, gikk videre til utlandet og EM og VM, og ble begge proffer i bodyfitness. Siden Lena Johannesen var landets eneste øvrige fitness-proff, er det en temmelig stor prestasjon å ha to proffer fra samme gym på samme tid. Både Paal Snorre og Gøran Jensen har vært overall-vinnere i NM i kroppsbygging mens de har stilt for Kaliber, Edmund er en av landets mestvinnende i athletic fitness, og alt i alt har vi hatt over 30 utøvere på disse 6 årene, og sågodt som alle sammen har medaljer fra store stevner, mange av dem gull i NM. Min venn Vegar Gjerdrum som kom inn som medeier på gymmet etter et par år har også gjort det godt i kroppsbygging og nå senere strongman. Så vi har definitivt vært en av de mestvinnende klubbene i landet de siste årene, ved siden av andre store klubber som Haralds Gym, Partner Gym og Team Fitnessplanet.

Det morsomste med det hele har vært å hjelpe frem nye talenter, folk som ofte selv ikke har sett for seg at de har kunnet bli gode nok til å konkurrere, men som vi har hjulpet med trening og diett slik at de har kunnet stå på scenen og gjøre det bra i for eksempel athletic fitness. Med riktig trening og særlig riktig kosthold, er det utrolig hvor langt man kan komme, også uten å ha de aller beste anleggene for det.

I tillegg har vi et fantastisk strongman-miljø på gymmet. Foruten at jeg som nevnt har vært innom den sporten selv, så har vi tre av landets beste utøvere der nå, nemlig Richard Skog, Espen Aune og Vegar Gjerdrum.

Hvordan har de gode resultatene deres i disse sportene virket inn på Kalibers renomme tror du?

– Vel, det positive med å ha et aktivt miljø innen strongman, kroppsbygging, fitness og de sportene der, er at det samler seg enormt mye kunnskap, praktisk erfaring og kompetanse på gymmet. Teoretisk kunnskap er selvsagt fundamentet for alt vi driver med, men mitt ståsted er at teori alene ikke er nok; uten praktisk erfaring teller den egentlig veldig lite. Og kroppsbyggerne, fitnessutøverne og strongmennene er våre «prøvekaniner», de går i bresjen og prøver ut treningsmetoder, nye kosttilskudd og så videre før alle andre, og gjennom dem får vi prøvd ut hva som fungerer og hva som ikke fungerer i praksis. Kroppsbyggerne på Kaliber spiste for eksempel lav-karb, lav GI, høy protein-dietter mange år før Fedon Lindberg og andre begynte å skrive om det.

Om jeg skal peke på noe negativt med å ha det miljøet vi har tilstede på gymmet, så må det være at vi har fått et rykte på oss for å være et så seriøst gym at det bare er for de største, sterkeste karene, og dette har skremt bort en del folk som egentlig er i kjernegruppa vår men som tror de er for dårlig trent til å begynne hos oss. Dette er selvsagt bare tull; et treningsstudio er jo til nettopp for å BLI trent, ikke for å vise frem hvor godt trent man allerede er. 90% av de ca 450 medlemmene våre er forøvrig helt vanlige folk, om det går an å bruke det uttrykket.

Om du kort skulle oppsummere dine beste treningstips, hva ville de være?

– Okay, det første tipset jeg vil gi, er også det viktigste: konsekventhet. Hvordan du trener er ikke like viktig som AT du trener, og at du trener jevnt, ikke skulker treningsøkter, ikke skulker øvelser, ikke lurer deg unna de siste tunge repsene du egentlig ikke har lyst til å gjøre eller den joggeturen som står på programmet. Det å komme seg på trening selv om du egentlig bare har lyst til å chille hjemme på sofaen eller gå på kino med venner den kvelden. Det er dette punktet som skiller alle de gode fra alle de som ikke kommer noen vei. Det er masse folk som trener bra i kortere perioder, men det er de som holder det gående i måneder og år, og aldri skulker unna, som får resultatene. Det samme gjelder forøvrig innen kosthold; om man driver og hopper over måltider, ikke gidder å blande seg proteinshaker og lignende, så når man ikke langt da heller.

Neste tips: få hjelp av en som er kyndig i vekttrening til å se på at du trener, for å avdekke feil/svakheter i teknikken og utførelsen din. Selv om du vet hvordan en øvelse skal gjøres riktig, trenger det ikke bety at du faktisk GJØR den riktig. Du kan TRO at du gjør den riktig, men likevel gjøre den feil. Så få noen med god kunnskap til å sjekke ut det du gjør og rette på deg.

Tips nr tre: få hjelp av noen med kunnskap til å sette opp en kostholdsplan for deg. Kostholdet er minst like viktig som selve treningen, på mange måter enda viktigere, ettersom om du slutter å spise så dør du og ved å overspise kan du bygge muskler selv uten å trene. Det er utrolig mange som grovt undervurderer hvor viktig kostholdet er. Om man ser på idrettsutøvere i prestasjonsidretter som friidrett, vektløfting, svømming og så videre i dag kontra samme idretter for 20-30 år siden, så er resultatene i dag jevnt over veldig mye bedre enn den gangen, og dette skyldes nesten utelukkende fremskritt i kosthold og kosttilskudd. Så her er det utrolig mye å hente. De som sverger til vanlig, «godt norsk» kosthold, oppnår sjelden mer enn vanlige resultater heller.

Siste tips denne gangen: selv om enkelte treningsblader og kosttilskuddsleverandører gjerne vil ha oss til å tro noe annet, så kan ikke alle bli en ny Schwartzenegger. Woody Allen kunne like lite blitt en ny Schwartzenegger som Schwartzenegger kunne blitt en god skuespiller. Genetiske anlegg spiller inn også på dette området, som i alt annet her i livet. Så ikke mål deg altfor mye med andre på gymmet, konsentrer deg om din egen trening og ta ting i ditt eget tempo. Følger du mitt råd nummer en og er konsekvent og jevn med treningen, så vil du uansett overraske deg selv med hvor langt du kan nå.

Helt på tampen, kan du si litt om doping, og hva dere på Kaliber gjør for å bekjempe dopingbruk på studioet?

– Siden en av våre aller viktigste målgrupper er unge mennesker i 16-20 års alderen, nettopp i den alderen da man er mest påvirkelig og samtidig også vil ta mest skade av å bruke dopingmidler, er det uhyre viktig for oss å få frem at alle former for doping er en skadelig og potensielt farlig snarvei, som dessuten er unødvendig å ta om man trener og spiser riktig. Det viktigste et hvilket som helst treningsstudio kan gjøre for å forebygge dopingbruk, er simpelthen å lære medlemmene å trene og spise riktig. Da vil de oppnå gode resultater av treningen, og se at det ikke er nødvendig med potensielt farlige snarveier for å nå målene sine.

Enkelte som jobber mot samme mål som oss, legger det frem som om at alle over en viss størrelse automatisk må mistenkes for doping – jeg har for eksempel hørt antidoping-forkjempere mistenkeliggjøre alle strongman-utøvere. Dette er en strategi jeg mener er uheldig, for disse strongmanutøverne er ofte forbilder for mange unge, og om man sier at det ikke går an å bli slik uten doping, så er det i mange unges øyne nesten det samme som en OPPFORDRING om å begynne med doping. Det triste med denne strategien, er jo at det de sier er feil; det går FINT an å hevde seg i både strongman, kroppsbygging og fitness uten doping, og dette har vi mange eksempler på her på Kaliber. Så det vi har tro på, er altså holdningsendring gjennom KUNNSKAP.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Epost

Del:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email