Mat for glade sædceller

Maten vi spiser påvirker oss fra innerst til ytterst og dypt inn alle små cellekjerner.

Stadig flere av oss har problemer med å føre slekten videre og i 40% av tilfellene av ufrivillig barnløshet er årsaken knyttet til sædkvaliteten. Menn produserer i dag bare halvparten så mange sædceller, sammenlignet med sine brødre på begynnelsen av 1900-tallet. Dagens kosthold påvirker vår evne til å reprodusere oss.

FFF-nøkkelen: Fett, Farger og Fysisk aktivitet

Årsaken til infertilitet i befolkningen og hos den enkelte er komplekse. Likevel viser forskning klart og tydelig at et kosthold rikt på frukt og grønt med sterke farger rike på antioksidanter og bra fett fra blant annet fet fisk, oliven og rapsolje øker fertiliteten hos menn. Fysisk aktivitet opprettholder en god hormonbalanse hos menn.

Gode svømmere avler gode svømmere

Kvaliteten på sædcellene vurderes blant annet av svømmeevnen. Lite mobile sædceller har små sjanser til å befrukte et egg på egen hånd. Sædceller består i stor grad av lange flerumettede fettsyrer og tilgang på den typen fettsyrer gjennom maten vi spiser er avgjørende for svømmeevnen. Gode fettsyre finner vi blant annet i fet fisk, slik som ørret, laks, makrell eller sild men også i planteoljer, eksempelvis oliven og rapsolje. Inntak av fet fisk ukentlig, eller et daglig tilskudd av omega-3 anbefales for å øke både konsentrasjonen av sædceller og sikre gode svømmere.

Antioksidanter – hverdagshelter for kroppen

Testiklene bruker omtrent 80 dager på å produsere sædceller og prosessen foregår kontinuerlig. Hele tiden under produksjon og lagring er sædcellene følsomme for påvirkning. Heldigvis kan antioksidantene fra maten vi spiser, beskytte sædceller mot skadelige påvirkning. Jo sterkere farge frukt og grønnsaker har, jo mer antioksidanter inneholder de. Verken dyre eller eksotiske matvarer er et bedre valg enn helt vanlig frukt og grønt vi finner i grønnsaksdisken. Tomater, gulrøtter, spinat, ruccola, rødbeter og bær samt kaffe, te og nøtter er alle gode kilder til antioksidanter. Det beste er å innta antioksidanter i sin naturlige form, altså gjennom mat.

Tålmodighet er en dyd: Et vorspiel med sushi og en fargerik salat vil ikke påvirke sædkvaliteten. Først etter tre måneder med mat for glade sædceller og endrede livsvaner vil sædcellekvaliteten bedres.

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet forebygger overvekt og fremmer god helse. Mye fettvev hos menn forstyrrer hormonbalansen og fører til økte østrogennivåer. Studier viser at for hver niende overvektige kilo senkes fertiliteten til menn med 10%. Fysisk aktivitet har gunstig effekt på muskelmasse og testosteronnivået, som styrer aktiviteten i reproduksjonsorganet, samtidig som fettvevet blir redusert. For mye av det gode er heller ikke bra da studier viser at mye høyintensiv trening også kan redusere fertiliteten hos menn.

Er alt fett, fett?

Transfett er generelt ikke noe man trenger å bekymre seg for i norsk mat da matindustrien gikk sammen om å droppe transfett i matproduksjon for over ti år siden. Hurra! Rødt kjøtt inneholder likevel noe transfett da dette dannes naturlig hos drøvtyggere. Rødt kjøtt er en god kilde til protein, vitaminer og mineraler. Likevel vil et høyt inntak av rødt kjøtt for menn være uheldig for sædkvaliteten da transfettet i kjøttet angriper de lange fettsyrene som finnes i sædcellene.
En biffmiddag kan likevel nytes i ny og ne uten skadelig effekt hvis biffen eksempelvis spises sammen med en stor porsjon fargerik salat eller dampet brokkoli. Antioksidantene i grønnsakene beskytter mot skadelige virkningene fra transfett i rødt kjøtt.

Bearbeidede kjøttprodukter slik som pølser og bacon inneholder mye salt, mettet fett og hormonrester som påvirker sædkvaliteten negativt. Rent hvitt kjøtt slik som kylling og kalkun er gode kilder til protein i kosten og er bra for helsa så vel som sædkvaliteten. Mye tilsatt sukker i kosten påvirker hormonbalansen og følgelig også fertiliteten. Røyk og et høyt alkoholinntak er også skadelig for sædkvaliteten. Det er allerede mange gode grunner til å kutte ned på alkoholinntaket og stumpe røyken; og nå har vi altså fått enda en!

To fluer i en smekk

Det som er bra for sædkvaliteten er også bra for sexlysten. Er det ikke rart hvordan naturen får ting som naturlig henger sammen til å passe sammen også? Østers skal visst nok være et afrodisium som øker sexlysten. Østers, men også mer vanlig sjømat som laks, sild og sardiner er gode kilder til mineralet sink som er avgjørende viktig for god sædkvalitet. I tillegg inneholder sjømat mye tyrosin, en essensiell aminosyre som omdannes til kroppens lykkehormon, dopamin. Libido, evnen og lyst til å ha sex er avhengig av tilstedeværelse av dopamin. Blomkål og brokkoli er også bra på sexlysten da disse matvarene senker østrogennivået og samtidig øker testosteronnivået kort tid etter inntak.

Mat som er bra for sædkvalitet er også den maten som forskning viser beskytter mot kreft. Ikke verst bonuseffekt! Du kjenner kanskje til slagordet” 5 om dagen”? Dette er ett av tolv kostråd utarbeidet av norske helsemyndigheter for å fremme folkehelsa. Man kunne like gjerne også kalt de ”Kostråd for å fremme sædkvaliteten”. Det er kanskje ikke så overraskende at det som er bra for helsa nettopp også er bra for reproduksjonsevnen!

Skrevet av: Hélène le Poas og Brita C. Nummedal, bachelorstudenter i samfunnsernæring, HIOA

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter