Menn og kvinner forbrenner fett på forskjellig måte

Forbrenningen avhenger av kjønn og kroppsstørrelse

Som du kanskje vet, så lagrer og forbrenner kvinner og menn fett forskjellig fra hverandre, da må vi også trene forskjellig hvis vi ønsker å gå ned i fettprosent.

Kvinner bærer på mer fett enn menn.

De er flinkere til å lagre fett enn menn. Dessuten, når kvinner lagrer fett, gjør de det på forskjellige steder enn menn. De vil fortrinnsvis lagre fettet på hofter, rumpe og ben, mens når menn opp i vekt, går det vanligvis til overkroppen (derav grunnen til at du ser massive øl-mager oppå pinne ben). Videre, når både menn og kvinner lagrer fett på overkroppen, er menn mer sannsynlig å utvikle visceralt fett (indre bukfett) – magefett assosiert med metabolsk syndrom – mens kvinner er mer sannsynlig å utvikle underhudsfett.

På kvinner, ser det ut til at kroppsfettet blir litt sunnere og mindre problematisk. Den karakteristiske kvinnelige underkroppen «gluteofemoralt fett» er faktisk et sterkt tegn på metabolsk helse, mens abdominal fett er ikke det. Hos menn, vil høye nivåer av kroppsfett relatere sterkt med insulinresistens, mens dette forholdet er mye svakere hos kvinner (sannsynligvis på grunn av deres lavere tendens til å lagre visceralt fett).

Kvinner forbrenner fett annerledes enn menn. Overkroppsfettet forsvinner først, mens fettet på underkroppen har en tendens til å bli sittende. Bortsett fra under graviditet, og amming, når den nedre delen av kroppen slipper underkropps fettlagrene langt lettere. Interessant (og ikke tilfeldig), har kvinner en tendens til å fortrinnsvis lagre langkjedete omega-3 fettsyren DHA – den som er så viktig for barnets utvikling under og graviditet – på lårene sine.

Kvinner produserer mer triglyserider enn menn gjør, men deres serum nivåer er like. Dette indikerer at fettet blir tatt tilbake opp i fettvev med en høyere hastighet hos kvinner enn hos menn.

Kvinner er bedre på å brenne fett i respons til trening. Under utholdenhetstrening (kardio), viser de lavere respiratorisk utveksling forhold enn mennene, noe som indikerer mer fett-forbrenning og mindre carb brenning.

Kvinner er bedre på å konvertere ALA til DHA, og de har også en tendens til å ha mer DHA og AA sirkulerende gjennom deres serum enn menn, som har mer mettet og enumettet fett.

Disse forskjellene i fettforbrenningen er ikke sett i isolerte muskelceller av menn og kvinner, hvilket ikke er veldig overraskende. Vi er laget med de samme grunnleggende byggesteinene, vi kjører bare på forskjellige programvare. Forskjellene er strukturelt og hormonell.

Hvorfor eksisterer denne kjønnsforskjellen i fettforbrenningen?

Vel, for å si det enkelt… reproduksjon, og reproduksjon er langt mer ernæringsmessig kostbart for kvinner enn for menn. Jeg tror ikke jeg trenger å forklare hvorfor – for en mann, er den re-produktive prosessen et kort øyeblikk i tid, en halv spiseskje verdt av innsats, for en kvinne, varer den re-produktive prosessen en god del av et år, og utgjør en betydelig belastning på kvinnens lagrede næringsstoffer. Dermed, er kvinner «designet» for å holde på nevnte næringsstoffer fordi, så vidt hva evolusjonær fitness er opptatt av, er hennes primære formål å mate, pleie og dyrke en helt menneske inne i kroppen hennes i ni måneder.

Tenk på det et sekund: kvinner må skape og støtte et annet liv inni kroppen sin. De må gi babyen maten, vannet, og husly. Forestill deg nå hvis kroppen ikke visste best. Tenk om vordende mor måtte vite nøyaktig hva fosteret trengte til enhver tid – hvilke eksakte næringsstoffer var nødvendig, hvilke matvarer du skal spise og når du skal spise dem for å gi babyen nevnte næringsstoffer, hva du skal drikke og hvor mye av det, hva ikke å spise eller drikke – og deretter gjøre en bevisst beslutning om å gi disse tingene nøyaktig i henhold til plan? Det ville ikke fungere. Vi ville ikke vært her.

Heldigvis, kroppen «vet». Kroppen vil dra nytte av det som er lagret, og det som finnes tilgjengelig for å skape en sunn baby. Og hvis alt ikke er der, vil det også konvertere andre ting til ting som det faktisk er behov for. Riktignok vil et godt kosthold absolutt bedre fosterets helse, men vi kjenner alle foreldre med mindre enn ideelle dietter som har sunne barn. Kroppen vet. Dette er noe av grunnen til at kvinner lagrer og forbrenner fett annerledes enn menn…en kvinnes kropp er opptatt av å ha nok fett lagret for å produsere nok leptin for optimal fruktbarhet, eller nok DHA lagret i nedre delen av kroppen til å skape en robust baby hjerne.

Hvordan påvirker dette diett og trening?

Kvinner – Helsemessig trenger du ikke å være bekymret for litt underhudsfett rundt lår og rumpe.

Når det gjelder generelt å gå ned i vekt (fettprosent), så vil kardiotrening fungere bedre på å fjerne underhudsfett. Hva gjelds diett må vi kvinner være ekstra forsiktig med s.k. lavkarbo, da dette vil kunne påvirke våre leptinnivåer negativt, og således senke forbrenningen. Vi må også verne godt om våre muskler, og passe på å få i oss et jevnt inntak av proteiner.
Menn – Du må virkelig holde et øye med buken og det indre bukfettet. Du kan gå rundt med et forhøyet nivå uten å være særlig stor og overvektig ellers. Stress vil gjøre at du lettere legger på deg her, og folkens….det er en grunn til at det heter øl-vom. Menn har større andel muskler på kroppen enn kvinner, og bør passe på å få i seg riktig mengde karb til riktig til for at proteinet bedre skal klare å lagres i musklene.
Når det gjelds trening, så tar høyintensiv (f.eks. intervaller) trening på bukfettet, og den langsomme kardio treningen vil ikke være like effektivt – så sant du ikke har en høy andel underhudsfett i tilegg, da bør du ha en miks av de to. Å løfte vekter vil også gjøre mer for forbrenningen for menn enn for kvinner grunnet den høyere andelen muskler.

Din ideelle kroppssammensetning kan se svært annerledes ut enn til andre, og hvis du er en kvinne, kan det se veldig forskjellig fra en manns. Det er bra. Det er naturlig. Det er attraktivt. Det er slik det er ment å være, og ved å prøve å bekjempe den – i begge retninger – kan din helse bli lidende.

Tren hardt, tren riktig og spis bra!

Sjekk ut vår populære podcast med Andreas Adolfsson.

Podcasten finner du også på Spotify.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter