Metabolsk syndrom – Syndrom X

Hos mange mennesker med en sedat livsstil og overvekt opptrer både diabetes, høyt blodtrykk og økte mengder fettstoffer i blodet. En slik kombinasjon av sykdommer betyr økt risiko for hjerte- og karsykdom.

Man regner med at det finnes over 150 000 mennesker med diabetes type 2 i Norge. Mer enn 14 millioner amerikanere har type 2 diabetes. Og bare halvparten vet det. Dette fordi type 2 diabetes har symptomer som bygger seg gradvis opp over tid og viser seg kanskje ikke før mange år etter sykdommens påbegynnelse.

Tegn og symptomer kan være ekstrem tørste, hyppig urinering, uforklarlig vekttap, fra tid til annen, uklart syn og uvanlig trøtthet og slapphet. Har du noen av disse symptomene bør du oppsøke din lege.

Går du lenge med sykdommen uten å få behandling, vil dette føre til komplikasjoner for deg. Komplikasjonene som kan forekomme kan være blindhet, hjerteinfarkt, nyresvikt og ben amputasjon. Men hvordan kan du vite at du har diabetes dersom ikke symptomene har meldt seg ennå. En blodtest er løsningen for å få klarhet i saken.

Diabetes er en sykdom som angriper stoffskiftet. I prosessen av og konvertere maten vi spiser til energi. Insulin er en hovedfaktor i denne prosessen. Når du spiser karbohydrater blir de brutt ned i magen. I blodet kalles karbohydrater for glukose.
Når glukose kommer inne i blodet blir det gitt signal til bukspyttkjertelen om å skille ut hormonet insulin. Insulinet hjelper til å frakte blant annet glukose inn i cellene i kroppen.
En eller to deler av dette systemet fungerer ikke optimalt for mennesker som har diabetes. Bukspyttkjertelen produserer lite eller ikke noe insulin(type 1 diabetes). Eller kroppen reagerer ikke på insulinet som blir produsert. (type 2 diabetes).

Syndrom X
syndrom X har nettopp kommet inn i den medisinske terminologien. Det er ikke egentlig et nytt problem, bare et nytt navn for et problem som har blitt alt for utbredt. Det har mange navn, deriblant metabolsk syndrom, den dødelige kvartett, dysmetabolsk syndrom og insulinresistent syndrom. Alt betyr akkurat det samme, og refererer til en farlig gruppe av fire karakteristika som signifikant øker risken for hjerteproblemer – den sykdommen som tar livet av flest amerikanere. Dette syndromet er spesielt farlig for kvinner, ettersom det øker risken for å dø hele 13 ganger, mens det for menn bare dobler risken. De fire nøkkelkomponentene i syndrom X, er overvekt (spesielt rundt magen), diabetes etter insulinresistens, forhøyede tryglyceridnivåer (en av fettsyrene som finnes i blodet) og høyt blodtrykk. Det kan også være andre abnormiteter som er del av syndromet, som blant annet forhøyede totale kolesterolnivåer, forhøyet LDL (dårlig kolesterol) nivåer, lave HK (bra kotesterol) nivåer og forhøyede nivåer av fibrinogen (et protein som fremmer farlig dannelse av blodlevringer).

Insulinresistens er den sentrale abnormiteten i denne lidelsen, og er assosiert med abnorme økninger i insulinnivåer og blodsukker (selv om blodsukkeret kan være normalt, særlig i begynnelsen av sykdommen). Mange eksperter tror det er de høye insulinnivåene som fører til at de andre komponentene utvikles – som overvekt, høyt triglycerid og høyt blodtrykk. Hovedårsaken til insulinresistens er vektøkning og mangel på mosjon. Når vekten går opp, går insulinreseptor sensitiviteten til bunns. Når insulinsensitiviteten faller, øker insulin utsondringen fra bukspyttkjertelen, og setter i gang en mengde skadelige forandringer, inkludert skade av banen til hjertets blodkar, innblanding med enzymene som bryter ned fett i blodet, og innblanding med nyrenes evne til å kvitte seg med sodium (noe som fører til høyt blodtrykk). Og dette er syndrom X.

Type 1 diabetes
Oppstår som oftest i barndommen men kan også oppstå i voksen alder.Fordi kroppen ikke klarer og lage insulin selv må man tilføre kroppen insulin med insulin injeksjon. Mindre enn 10 % har denne sykdommen.

Type 2 diabetes
Oppstår mest blant voksne mennesker over 30 og 40 år. Type 2 diabetes er den vanligste formen for diabetes. Kroppen produserer da kanskje insulin men kroppen produserer for lite eller så kan ikke kroppen nyttegjøre seg av det insulinet som blir produsert. Kroppen ignorerer da insulinet. Insulinet er i blodet men klarer ikke sin oppgave og transportere glukose gjennom inngangen til cellene. Når glukose bygger seg opp i blodet uten og komme inn i cellen kan det oppstå 2 problemer: Der og da vil cellene ikke få energi. Og for høyt glukose nivå i blodet vil kunne skade øynene, nyrer, hjerte og nerver. En økning av kaloriinntaket ikke bare fra karbohydrater, men også andre kilder av kalorier kan øke risikoen for og utvikle type 2 diabetes. Overvekt er ofte tilknyttet til sykdommen.

Hvordan forebygge Syndrom X/diabetes type 2.
Nå til de gode nyhetene – Syndrom X/diabetes type 2 kan unngås og også kureres. Vektnedgang og mosjon er nøkkelen til å forhindre sykdommen. Og, dersom du allerede har syndromet, vil mosjon rette opp de abnormitetene som karakteriserer sykdommen ved at det forbedrer insulinreseptor sensitiviteten, særlig i muskelcellene, og dermed fører til vektnedgang. Selv liten nedgang i kroppsfett, som 2-3 kilo, kan utgjøre signifikant forskjell i din risk profil. Et variert og sunt kosthold er viktig. Kutt ned på fete kjøttprodukter, fete melkeprodukter og matvarer med mye sukker og heller spise mer frukt, grønnsaker, fisk, fullkornsprodukter og tilfør kroppen riktig kosttilskudd. Trening og fysisk aktivitet vil være forebyggende. Trening hjelper nemlig cellene å kjenne igjen insulinet, slik at glukose kan passere inn i cellene.

Lykke til med treningen!
Tommi Thorvildsen
www.tommithorvildsen.net

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter