Moderne KROPPSBYGGING

Topputøvere i kraft og hurtighetsidretter trener stort sett samme muskelgruppe mange ganger pr. uke?

I kroppsbyggerverden er det etablerte sannheter at folk som har trent noen år, stort sett bør trene hver muskelgruppe en gang pr. Uke og 1-2 muskelgrupper pr. økt. Dette er et syn som har fått råde i noen år.

I andre idretter har utøvere med stort hell trent samme muskel flere ganger i uke.

Topputøvere i kraft og hurtighetsidretter trener stort sett samme muskelgruppe mange ganger pr. uke. Mange av disse utøverne er solide bamser med mye muskelmasse.

I lys av disse erfaringene samt masse forskning omkring styrketrening så er det i de senere år også kommet noen byggere ?for øret? at det finnes alternativer.

En amerikaner ved navn Bryan Haycock har med utgangspunkt i denne (gamle) kunnskapen laget et opplegg som han kaller Hypertrophy spesific training(HST)

Kort sagt går dette opplegget ut på at hele kroppen trenes igjennom 3 ganger pr. uke med 1-2 sett pr. muskelgruppe(full body workout).. Dette opplegget kjøres i 6-8 ukers sykluser med 15 rep i 2 uker, 10 rep i 2 uker 5 rep i 2 uker og så 2 uker med 5 ?negativer?. Etter første syklus kan du skippe 15-rep fasen om du føler at kroppen din tåler treningen. Etter hver syklus bør du legge inn en friuke eller 1 uke med veldig lett trening. Ytterligere beskrivelse av denne treningsmodellen finnes på: http://www.thinkmuscle.com.

En annen kar som har utnyttet gammel kunnskap og satt sitt ?navn? på, er en som kaller seg Doggcrapp. Denne karen har ett litt annerledes opplegg med en to-splitt hvor hver muskelgruppe trenes hver tredje dag. Mens B. Haycock sverger til de samme øvelsene hele tiden så har Doggcrapp valgt og lage 3 alternative økter for hver kroppshalvdel som så gjennomføres suksessivt.

Felles for begge disse karene er at de tråkker opp gamle spor. Disse modellene har vært brukt for styrke og muskelmasse i mange år.

Før du hiver deg på disse treningsmodellene er det noen ting du bør tenke igjennom:

Disse treningsmodellene har en mye høyere frekvens på trening av samme muskelgruppe enn du kanskje er vant til. Derfor så må volumet pr. muskelgruppe pr. økt kraftig ned.

Gjør et skifte av treningsmodell gradvis. Slik vil kroppen få tid til å omstille seg og tilpasse seg.
Lytt til kroppen og vær var for begynnende skader/overtrening.
Kanskje holder det med 1 syklus i første omgang før du vender tilbake til ditt gamle program. Mange opplever at det gamle programmet får en bedre effekt etter at de har kjørt et alternativt program en periode.

Uansett hvilken treningsmodell du velger å følge så må du huske på at ting tar tid.
Det er de som klare å være dedikerte og seriøse utøvere over lang tid som har størst mulighet for å lykkes.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter