MOTIVASJON – den indre kraften som driver folk til treningssuksess.
Her er syv gode motivasjons-tips
Bare omtrent fem prosent av en gitt populasjon er veldig motiverte, men ikke bli skremt av statistikken – Motivasjon kan læres.
Sett deg et mål #1
Motivasjon betyr «å bevege seg», og det er vanskelig dersom du ikke vet hva du beveger deg i mot. Tenk på det slik: Når var sist gang du hoppet inn i bilen uten å vite hvor du skulle? Det eneste problemet med å sette seg mål, er at du har hørt dette så ofte at det har en tendens til å bli en klisje. Det kan derimot ikke understrekes nok: Dersom du ønsker å lykkes med treningsprogrammet ditt, må du ha et, konsist, målbart, utfordrende og personlig meningsfullt mål skriftlig, og med en tidsfrist. Med en gang du har satt dette, er det enda et viktig steg mange hopper over – det å ta et ark og lage to kolonner, en for «kostnader» og en for «fordeler». Deretter skriver du ned de tre mest betydningsfulle måtene livet vil forbedre seg på, dersom du oppnår dette målet. Deretter fører du opp under «kostnader» de tre mest betydningsfulle tingene du må ofre for å oppnå det. Når du har laget disse to listene, bruker du litt tid på å vurdere fordelene mot bakdelene. Dersom fordelene er verdt det du må ofre for å nå dette målet, bør du beholde det. Hvis ikke, er det ikke vits i å prøve en gang – sett et nytt mål til du er helt overbevist om at det er verdt å satse på.
Få deg en treningspartner #2
Dette forslaget er kanskje den mest dokumenterte strategien av alle. Når treningspartneren venter på deg på gymmet, så er det vanskeligere å ikke gå. Alt du trenger å gjøre, er å dukke opp, og dersom du føler deg sløv, kan han/hun muntre deg opp (eller omvendt). Ideelt sett bør treningspartneren være sterkere og mer disiplinert enn deg, men det viktigste er at du i det hele tatt finner deg en partner. Mitt forslag? Observer folk rundt om i gymmet, og når du ser noen som ser ut til å være dedikert og regelmessig i treningene, introduserer du deg selv og utvikler et partnerskap. Når du har klargjort målene dine, synes jeg dette er det viktigste steget for å få opp motivasjonen.
Planlegg treningen som om det var faste avtaler #3
Det er en gammel historie om en zen mester som fyller en stor boks full av stein, og deretter spør læregutten om boksen er full. Gutten svarer, «ja, mester, boksen er full». Deretter fyller mesteren masse småstein i boksen, helt til det ikke går mer. «Er boksen full nå?» spør mesteren. Litt nølende svarer gutten, «Ja mester, nå er den full!» Så heller mesteren en sekk sand i boksen. «Hva nå?» spør mesteren. «Ja, nå er den full!» sier gutten. «Er du sikker?» «Ja mester, boksen er helt full!» Til læreguttens store forundring tar mesteren fram en kanne vann og heller ned i boksen. «Nå er boksen full.»
Moralen i historien er – dersom du ønsker at de største steinene (de viktigste tingene) skal få plass i din boks (livet ditt), så må du legge dem nedi først. Dersom du er som de fleste andre, kan du komme til å si, «I morgen trener jeg rygg og triceps». Når morgendagen kommer, og ting ikke går som forventet – kanskje var du for sen på jobb, du hang etter hele dagen, og du stresset maksimalt. Etter middagen er du dødstrøtt og bestemmer deg for å «utsette» treningen til i morgen. Her er en bedre strategi: I stedet for å planlegge å trene «i morgen», så planlegger du å trene til et bestemt tidspunkt. Dersom du ikke planlegger å trene tit et bestemt tidspunkt, og du hopper over, blir du lurt til å tro at treningen ble utsatt og ikke at du gikk glipp av den. Når du har planlagt et spesifikt tidspunkt derimot, synker virkeligheten inn – det blir klart for deg at du har mistet en trening, ikke utsatt den.
Utfør minimum en form for trening hver dag #4
Har du noen gang merket at du har en tendens til å spise sunnere på dager du trener enn på «fridager»? Dersom det er tilfelle, har du også oppdaget at du har en tendens til å trene hardere de dagene du spiser ordentlig? Dersom disse observasjonene passer til deg (og det vedder jeg på at de gjør), så er du oppmerksom på det synergiske samspillet mellom kosthold og trening. Livet er synergetisk – dersom et område ikke fungerer, vil det ha effekt på andre områder også. Noen mener at å trene hver dag vil føre til overtrening, men det er ikke sant. Faktisk så vil kroppens tilvenningsmekansimer svare på økt treningsfrekvens ved å speede opp innhentings prosessen.
Husk også at overtrening ikke kun er et resultat av treningsfrekvens, men også av intensitet, volum, variasjon og andre faktorer. Å gå på gymmet (eller sykle) hver dag holder deg på rett kjør, ved at trening blir en del av hverdagslivet.
Før en detaljert kostholds- og treningsdagbok #5
Det finnes tre separate, men beslektede, årsaker til å skrive ned trenings- og kostholdsvaner. Den første er at du ikke kan forbedre dine tidligere beste prestasjoner dersom du ikke vet hva de var. Og ikke en gang prøv å fortelle meg at du kan basere dette på minnet! Forresten, fører du opp banktransaksjoner, eller stoler du på minnet også her?
Den andre årsaken til å føre en korrekt trenings- og kostholdsdagbok, er at det å skrive inn de nye personlige rekordene blir en belønning i seg selv. Nesten på samme måte som når du gikk på skolen og klistret opp det nye kunstprosjektet på kjøleskapet. Dette høres kanskje dumt ut, men selv små belønninger kan være meningsfulle. Personlig elsker jeg å skrive ned de nye rekordene i treningsdagboken, og det at jeg gjør dette, har tvunget meg i gjennom mange harde økter.
Den siste årsaken til at alle bør dokumentere treningen og kostholdet, er at det gir deg en skriftlig historie på hva som har (og ikke har) fungert for deg i fortiden. Væpnet med denne informasjonen, kan du se tilbake, og heller enn å finne opp kruttet på nytt, så bare repeterer du trenings- og kostholdsprogrammer som har ført til gode resultater for deg tidligere.
Lat som du har lyst, selv på dårlige dager #6
Selv de mest ivrige av oss har dager hvor vi ikke har lyst til å gå på trening. Når dette skjer, er det en kjempebra strategi å være litt snill med seg selv, og rett og slett gå på gymmet og ta en halvhjertet trening. Ta et steg om gangen. Ta på deg treningsklærne. Sett deg inn i bilen. Kjør til studioet. Fornuften bak dette er enkel: En halvdårlig trening er mye bedre enn ingen trening! Og oftere enn det motsatte, dersom du bare klarer å dra deg selv på trening, så vil du ende opp med å ha en produktiv økt uansett, så snart du har fått varmet opp og tatt inn over deg atmosfæren på gymmet.
Bruk en stoppeklokke på deg selv #7
Heller enn å skape en trening for deg selv og deretter bruke den tiden det tar å gjennomføre den, kan du gjøre det omvendt: Sett en tidsbegrensning på treningen, og deretter gjør så mye arbeid du klarer innen den tidsrammen. Det er mye enklere å holde ut hardt arbeid når du vet at det ikke varer så lenge. I mitt eget merkebeskyttede treningssystem som kalles «Escalating Density Training — EDF’ (opptrappende tett trening), bruker vi 15 minutters og 20 minutters «soner» for hver parøvelse (for eksempel sittende roing sammen med triceps press), og kjører deretter så mange reps som mulig innen sonen. Jeg kan ikke få understreket nok fordelen ved å vite akkurat hva du skal oppnå, og hvor lang tid du har på deg, for hver trening.
Her finner du flere artikler om motivasjon.
Besøk gjerne våre sponsorer og lær mer om sunn mat her hos Din Helsemat