Muskelfibertyper

Det er vanlig å snakke om tre ulike typer av muskelfibre i treningssammenheng; type I, IIa og IIx.

Type I-fibre er langsommere og mer utholdende enn type II. Det er fordi de er bygget opp på en måte som gjør at de kan binde til seg mer oksygen fra blodet, og benytte seg av dette for å omsette energi. I motsetning er type II-fibre bedre på å omsette energi uten oksygen, såkalt anaerobt arbeid. De er større, sterkere og mer eksplosive enn type II og passer best til arbeid som krever stor kraft og eksplosivitet.

Vi blir født med ulike forhold mellom type I og type II-fibre. Det er en forskjell fra person til person, men også mellom ulike muskler hos samme individ. Muskler som jobber statisk over lengre perioder, som for eksempel en av leggmusklene og muskler langs ryggraden, består av en større andel type I-fibre enn for eksempel muskler i bakside lår som brukes for å skape kraft.

Muskelfibre er sammenkoplet i såkalte motoriske enheter, og alle muskelfibrer i en og samme motorenhet aktiveres når nervesignalene sender beskjed om at motorenheten skal trekke seg sammen. Store enheter består ofte av type II-fibre, og mindre av type I. Størrelsen på enheten har noe å si for funksjon, for eksempel har finmotoriske muskler (øyemuskler) små motoriske enheter og muskler som er delaktige i en type bevegelse (lårmuskler) er mye større.

Når du bruker musklene dine aktiveres antallet motorenheter ut i fra hvor stor belastningen er, og aktiveringen følger størrelsesprinsippet. Det vil si at de minste enhetene aktiveres først, og deretter de større alt ettersom belastningen øker. På denne måten aktiveres de mest utholdende muskelfibrene først og det gjør at musklene som arbeider holder seg i gang lenger.

For å få full aktivering av alle muskelfibrer varierer fra muskel til muskel, men generelt ligger det mellom 80-85 prosent av 1RM i store muskler og noe lavere i mindre muskelgrupper.

Ved hypertrofi (muskelvekst) vokser alle muskelfibre, men den prosentuelle økningen er størst i type II-fibrene. Med tanke på at type II-fibre er større enn type I fra starten av så forstår vi fort at volumøkningen som skjer ved styrketrening er på grunn av øket volum i type II-fibrene. Så hvis målet ditt er å bli stor er det viktigst å stimulere vekst av type II-fibrene.

Kilde:

Forma kroppen och maximera din prestation 2

Jacob Gudiol og Nicklas Neuman

2014

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter