MUSKELHUKOMMELSE: Musklene husker størrelsen sin

AFPT
By AFPT november 28, 2020 05:00

MUSKELHUKOMMELSE: Musklene husker størrelsen sin

MUSCLE MEMORY: Det kan gå raskere enn du tror å finne tilbake til den gode formen. Musklene våre kan nemlig huske hvor store de har vært før.

Muscle memory er læren om hvordan kroppen kan gå tilbake til trent dersom den tidligere, før en lengre pause, har vært trent. Til og med under kraftig reduksjon av muskelmasse og styrke, vil en kropp bygge seg opp raskere enn normalt dersom den tidligere har vært i god form.

Mange har lurt på hvorfor det er lettere å få tilbake muskelmasse og styrke etter et avbrekk. Her er forklaringen.

Du har kanskje trent en periode og fått gode resultater. Etter en stund tar du en pause på noen måneder eller år. Når du da starter å trene igjen får du mye raskere fremgang enn du gjorde da du først startet. Dette blir kalt for «muscle memory», eller muskelhukommelse på norsk.

Norske forskere er langt fremme når det gjelder forskning innenfor dette emnet. Nylig kom en ny forskningsartikkel ut angående nettopp muskelhukommelse (1).

Muskelceller er de største cellene i kroppen. De er også noen av de eneste som kan inneholde flere cellekjerner per muskelcelle. Man mener at hver cellekjerne har ansvar for et område i muskelcellen; mest sannsynlig for å gjøre transport avstanden mellom signalmolekyler minst mulig. Hver cellekjerne har en viss kapasitet for proteinsyntese, noe som betyr at flere cellekjerner har større kapasitet for proteinsyntese. Dette vil være positivt i forhold til muskelvekst siden muskelvekst er avhengig av en positiv proteinbalanse.

Det ble tidligere gått ut ifra at om en mistet eller økte i muskler forandret ikke bare størrelsen på muskelcellene seg, men cellekjernene minsket eller økte også i antall. Nå mener en at cellekjernene beholdes under atrofi (når man mister muskler).

Må cellekjernene øke i antall for at muskelen skal kunne vokse?

Forskerne mener at de mest sannsynlig må det, men at det blir diskutert om en kan få noe muskelvekst uten økning i antall cellekjerner. En studie mener at en kan øke muskelcellene 17-36% før en øker i antall cellekjerner. En har også sett at musklene kan vokse uten å øke i cellekjerner når en gjennomgår atrofi og igjen bygger opp musklene til et tidligere nivå. Det betyr derfor at en ikke vil øke i cellekjerner om en ikke bygger musklene opp større enn de noen gang har vært før.

Som dere kan se på figuren så starter en som utrent nede til venstre. Deretter trener man, og muskelcellene og cellekjernene øker. Det fører til hypertrophy (muskelvekst). Om en da tar en pause ser en at muskelen krymper, men at cellekjernene blir beholdt. Når en da begynner å trene igjen tar man en «snarvei» og bygger opp musklene raskere frem til det nivået en var på tidligere. Dette har sikkert de fleste som har tatt en pause fra treningen merket. Hvorfor fører det til raskere økning når en har flere cellekjerner? Jo, nettopp pga en da har større kapasitet for proteinsyntese. Musklene trenger proteiner og kalorier for å vokse, og da sier det seg selv at en vil ha en stor fordel.

Hvor lenge varer så dette?

Det hevdes at cellekjernene kan beholdes i opptil 15 år, og kanskje resten av livet i og med at muskelceller har en svært lav turnover ratio.

Bruker en steroider øker en raskere i både muskler og cellekjerner. Det blir derfor diskutert om hvor lenge idrettsutøvere som blir tatt i doping skal være utestengt. Siden studiene så langt er gjort på rotter må de også bli gjort på mennesker. Når det er sagt har forskningen de siste årene gjort slik at straffen for utestengelse for idrettsutøvere som blir tatt i doping har økt fra 2 år til 4 år. Dette er pga muskelcellene i rotter visstnok er ganske lik det den er i mennesker.

Referanser

1.   Gundersen K. Muscle memory and a new cellular model for muscle atrophy and hypertrophy. J Exp Biol. 2016 Jan;219(Pt 2):235–42.

 


Saken er hentet i fra AFPT

AFPT
By AFPT november 28, 2020 05:00

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter

* påkrevd