MUSCLE MEMORY: Gjør en rask comeback

MUSCLE MEMORY: Gjør en rask comeback. Kroppens  MUSKELHUKOMMELSE kan sørge for at det går raskere enn du tror å finne tilbake til den gode formen. Musklene våre kan nemlig huske hvor store de har vært før.

Det første vi forbinder med en hukommelse er nødvendigvis ikke musklene, men hjernen. Teorien om muskelhukommelse så dagens lys for noen år siden. Da publiserte norske forskere funn som beviste en sammenheng mellom økt muskelkjerneantall, som produserer alt proteinet nødvendig for a utvikle kraft i en muskel, og raskere muskelvekst

Studier viser at man kan øke muskelmassen dobbelt så fort om du er tidligere trent.

Studier på mus, har vist muskelvekst som har vært opptil seks ganger så rask i muskler som tidligere har vært trent. Har du først trent opp en muskel størrelse, så har det varig virkning på muskelcellestørrelsen. Selv om forsøkene i studien er utført på mus, er det trolig at liknende mekanismer også finnes hos oss.

Det er to mekanismer som gjør at vi har et såkalt «muskelminne», Den ene handler om hvordan cellene i musklene dine er bygget opp. Muskelcellene er spesielle fordi de består av noen tusen cellekjerner. Muskelceller er de største cellene i kroppen.  Det er i motsetning til de fleste andre celler, som bare består av en kjerne. For at musklene dine skal bli større trengs enda flere slike kjerner fordi hver kjerne bare kan betjene et lite volum av cellen. Når du trener styrketrening og musklene vokser, så får de flere slike kjerner tilført fra såkalte satelittceller rundt muskelcellene. Selve minnet ligger i at når du slutter å trene så krymper musklene dine igjen, men kjernene blir ikke borte.

De er også noen av de eneste som kan inneholde flere cellekjerner per muskelcelle. Man mener at hver cellekjerne har ansvar for et område i muskelcellen; mest sannsynlig for å gjøre transport avstanden mellom signalmolekyler minst mulig. Hver cellekjerne har en viss kapasitet for proteinsyntese, noe som betyr at flere cellekjerner har større kapasitet for proteinsyntese. Dette vil være positivt i forhold til muskelvekst siden muskelvekst er avhengig av en positiv proteinbalanse.

Det ble tidligere gått ut ifra at om en mistet eller økte i muskler forandret ikke bare størrelsen på muskelcellene seg, men cellekjernene minsket eller økte også i antall. Nå mener en at cellekjernene beholdes under atrofi (når man mister muskler).

MUSKLENE «HUSKER» STØRRELSEN SIN

Det betyr altså at når du skal bygge muskler igjen etter et eller to år uten trening, så er det en del av den prosessen muskelcellene ikke trenger å gå gjennom igjen – maskineriet som trengs for å bygge musklene større er allerede på plass. Da vil du kunne merke at oppbyggingen går langt fortere enn første gangen.

Den andre mekanismen bak muskelminnet handler om epigenetikk – altså hvordan miljøet kan påvirke genene våre – eller «avlesningen» av genene våre. Da endrer du ikke genene dine, men du endrer på forhold som gjør at enkelte gener kan leses av lettere enn tidligere. Altså kan det at du har trent mye før, gjøre at du responderer bedre på treningen nå, fordi viktige gener er lettere tilgjengelig. Hvor lenge de epigenetiske endringene sitter i, etter at du sist sluttet å trene, er usikkert, men det kan både være snakk om noen få år, og enda lengre tid. Cellekjernene derimot, forsvinner ikke.

Mange har lurt på hvorfor det er lettere å få tilbake muskelmasse og styrke etter et avbrekk. Her er forklaringen.

Du har kanskje trent en periode og fått gode resultater. Etter en stund tar du en pause på noen måneder eller år. Når du da starter å trene igjen får du mye raskere fremgang enn du gjorde da du først startet. Dette blir kalt for «muscle memory», eller muskelhukommelse på norsk.

Hvor lenge varer så dette?

Det hevdes at cellekjernene kan beholdes i opptil 15 år, og kanskje resten av livet i og med at muskelceller har en svært lav turnover ratio.

Bruker en steroider øker en raskere i både muskler og cellekjerner. Det blir derfor diskutert om hvor lenge idrettsutøvere som blir tatt i doping skal være utestengt. Siden studiene så langt er gjort på rotter må de også bli gjort på mennesker. Når det er sagt har forskningen de siste årene gjort slik at straffen for utestengelse for idrettsutøvere som blir tatt i doping har økt fra 2 år til 4 år. Dette er pga muskelcellene i rotter visstnok er ganske lik det den er i mennesker.

Referanser

1.   Gundersen K. Muscle memory and a new cellular model for muscle atrophy and hypertrophy. J Exp Biol. 2016 Jan;219(Pt 2):235–42.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost

Del:

NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter