Muskelprofessoren

Jovisst, intet mindre enn en selverklært professor i muskler er fra nå av min nye tittel. Men jeg regner med du forstår at jeg ikke prøver å fremstille meg for noe annet enn det jeg er, og at tittelen «muskelprofessoren» er litt humoristisk, en liten dæsj retorisk, men aller mest tabloid.

Det er for å skille seg litt ut fra mengden.

Jeg er det nye beviset

Men, det er også en annen grunn til tittelen, og det er at der jeg i mange år har skrevet em rekke artikler der andres forskning er lagt til grunn, går jeg nå inn i en ny fase. Nå vil jeg skrive det JEG mener er riktig slik jeg opplever det på min egen kropp!

Jeg studerer like mye, men forskjellen ligger i at der jeg i andres studier og forskning er avhengig av å stole på andre trenende, hva forskerne har trukket av konklusjoner, vil jeg nå bruke meg selv som «bevis».

Jeg tenker; hvorfor ikke stole på meg og det jeg opplever av konkrete resultat?

Det blir på en måte en mix av «science» og min egen «Thor science»! For jeg har tross alt over førti års erfaring i vekt trening, og dette kombinert med en grei oversikt og forståelse av hvordan kroppen fungerer skal være basis for mine artikler fra nå av.

Første artikkel i denne nye utgaven handler om nedtrekk øvelser for ryggen, nærmere bestemt latsen. Det handler om alle de ulike grepene, alt fra smale ro-håndtak til de bredeste brede som noen (mange?) påstår er «best for bredden!»

Jo bredere grep, jo mindre ROM.

Latsen henger fast i overarmen på motsatt side av der brystmuskelen er festet. Det betyr at bryst og rygg har akkurat samme range of motion. Der benkpress gir kort ROM på bryst, gir nedtrekk med bredt grep tilsvarende kort ROM på latsen.

Men det er en viktig forskjell. For der benkpress er en partial ROM øvelse i forlenget posisjon, er nedtrekk med bredt grep er en partial ROM i forkortet posisjon!

Vi vet at partial ROM øvelser i forlenget posisjon, altså der muskelen er strekt ut så langt det kjennes fornuftig, er effektive for volumøkning. Men det samme kan ikke sies om partial ROM øvelser i forkortet posisjon! Derfor er benkpress for brystet et smartere valg enn nedtrekk med bredt grep for latsen.

Full ROM

Last og bryst deler innfestning, noe som betyr at latsen kan beveges like langt som brystet. Det betyr at når brystet er fullt kontrahert, som i en cable cross der du krysser armene, er latsen full forlenget.

Det er få lats øvelser som tilbyr belastning i forlenget posisjon, men jo kortere grep, jo mer nærmer du deg denne posisjonen. Men da inntreffer noe annet negativt, og det er at et kort grep vil hindre effektiv kontrahering av latsen. Årsaken ligger i at latsen, som brystet, forholder seg til skulderleddet. For å få full kontrahering er vi avhengig av at overarmen går i en sirkelbevegelse, som når vi trener brystet i en flyes øvelse.

Latsens svar på flyes

Du kommer ikke unna å trene unilaterale øvelser på lats om du vil tilby belastning i forlenget posisjon. Enarms kabeltrekk er svaret. Du kan trekke ovenfra og ned for å treffe de fibrene som er festet nederst i ryggen, og endre vinkel så du treffer latsen i hele utspringets lengde.

Tenk bryst når du trener lats! Strekk latsen til det samme området du vet at brystet er fullt kontrahert. Da har du plassert latsen i en hundre prosent forlenget posisjon, og i det området der er det masse gains å hente.

Er det bare å hive brede grep da?

Neida, du kan trygt trene bredt grep fortsatt. Men husk å kombinere med smale grep, og også at du legger til full ROM øvelser. En huskeregel er at om en øvelse tilbyr god belastning i en gitt ROM, så vil det være en god øvelse selv om den ikke er verken full ROM eller i forlenget posisjon. Der er nedtrekk med bredt grep veldig god, da den er stabil og det er lett å ta skikkelig i.

En smart gadget

Jeg har laget meg en kjetting på 40 cm med en karabinkrok i hver ende. Den bruker jeg til mine nedtrekk og ro-øvelser. Jeg fester et håndtak i hver karabinkrok, og da får jeg to grep i ett. I forlenget posisjon blir grepet smalt, og i kontrahert posisjon blir det bredt. Enkelte gym har single håndtak med lange reimer, og de fungerer også veldig bra.

Tenk ROM

Latsen trenger øvelser som gir tung belastning i forlenget posisjon, i kombinasjon med øvelser som gir belastning i full ROM der belastningskurven er lik muskelens styrkekurve. Det er ikke så lett å få til med verken brede eller smale grep, men om du trener unilaterale kabeltrekk og bilaterale nedtrekk og roing med single håndtak med lang reim, er det plutselig enkelt.

Så litt nytenking på lats er nok ikke så dumt, for det er mer å hente på latsen enn det brede og smale grep kan tilby.

Ha er revolusjonerende ryggøkt!

 


 

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – som et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon.

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021. I 2022 vant han bronse i Mr. Universe, og tok med det steget helt opp i verdenseliten.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion, Atlantis og Function Line. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon. Her kan du lese alle artiklene skrevet av Muskelprofessoren.
Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost

Del:

NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter