Muskler – kroppens egen «fettforbrenner».

Hvordan vet man at man brenner fett under trening?

Generelt er det slik at jo hardere og mer intensiv treningen er, desto mer av energien som blir brukt, kommer fra lagret glykogen i musklene.

Ligger du helt rolig, vil nesten 100 prosent av energiomsetningen komme fra fett, mens et maksløft i benkpress eller knebøy utelukkende krever ATP (adenosin trifosfat), som dannes av enten sukker (glukose), fri renne fettsyrer eller ketonlegemer. Dette er grunnen til at mange sverger til roligere trening for å forbrenne mest mulig fett under treningen.

Dessverre er det noen aspekter som ikke er tatt hensyn til ved dette valget. For det første vil det med et balansert kosthold også under mer intensiv trening bil brukt mye fett som energi, og for det andre er det viktig å huske på at den energien som blir brukt under selve treningen, bare er en liten del av det som blir brukt gjennom et helt døgn. Treningen varer kanskje i en time, og det gjør at det er igjen 23 timer som det ikke trenes. Det er lett å se at potensialet vedrørende fettforbrenning er større i disse 23 timene enn i den ene timen som brukes til trening.

Ved hard og intensiv trening vil det oppstå mange mikroskader i muskelvev, og dette ønsker kroppen å reparere fortest mulig. Dette er grunnen til at intensiv trening øker utskillelsen av veksthormon (i hypofysen) og testosteron (i testiklene). Disse hormonene setter i gang en kraftig reparerende og oppbyggende prosess, og så kommer det som virkelig er spennende: Energien som blir brukt i reparasjonsfasen, vil i all hovedsak komme fra fett lagret på kroppen. Kroppen vil ikke bare være i en reparasjonsfase alle de andre 23 timene i døgnet, men vil faktisk kunne være i en reparasjonsfase i 48-72 timer etter en hard treningsøkt. Til og med om natten vil det være et forhøyet forbruk av fett som energi.

Selv om man under treningen ikke forbrenner så mye fett, vil reparasjonsarbeidet i ettertid virkelig forbrenne fett. Summa summarum blir resultatet at hard, intensiv trening, slik som vekt- eller intervalltrening, er mer fettforbrennende enn rolige joggeturer eller spaserturer.

Trenes det rolig, forbrennes det prosentvis mer fett enn ved intensiv trening, men totalt forbrennes det mindre. Slik trening er dessuten ikke spesielt belastende på kroppen, og derfor har den heller ikke mye å reparere etter at treningen er avsluttet. Dette vil gjøre at reparasjonsprosessen er liten eller nesten fraværende ved en rolig treningsform. En kombinasjon av disse treningsformene er likevel å anbefale, men er man nødt til å velge, er det en kjensgjerning at intensiv trening er best for fettforbrenning.

Under trening vil det nesten alltid bli brukt litt protein i musklene til forbrenning, spesielt når intensiteten er høy. Dette er ikke et problem så lenge man unngår overtrening med for lange treningsøkter og/eller for kort restitusjonstid i mellom. Nedbrutt muskelprotein under treningen vil senere bli erstattet og vel så det etter at kroppen kommer over i reparasjonsfasen etter trening. Intensiv trening vil derfor ikke bare bevare muskulaturen, men også kunne bygge den større. Dette er svært interessant da muskler sett under ett er kroppens beste «fettforbrenner».

Les også om hvordan du brenner fett mest effektivt.

Sjekk ut vår populære podcast med Andreas Adolfsson på Spotify.

 

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter