Når jeg bare MÅ ha snacks…

Hva velger jeg når jeg bare må ha snacks?

Det er stor forskjell på snacks både når det gjelder kalorier og fettype.

Tingen er å velge riktig.

Nøtter inneholder mange sunne fettsyrer som er bra for kroppen, men det inneholder også mange kalorier Det å ha litt nøtter i kostholdet er faktisk vist å minske risikoen for hjerte- og karsykdom. Med andre ord har kroppen bare godt av noen nøtter en gang i blant, men husk at en håndfull nøtter gir deg like mye kalorier som en brødskive med pålegg og heller ikke kaloriene fra nøtter forsvinner på en mystisk måte, dessverre. Så hvis du skal ha nøtter som snakcs, må du bytte mot noe av det andre du ellers pleier å spise.

Hvis du ikke liker nøtter eller ønsker å ha en type snacks som du kan spise litt mer av, anbefales popkorn. Popkorn har mindre fett og færre kalorier og hvis du popper selv kan du dessuten være litt gjerrig på fettet og velge en sunn olje. Rapsolje er den aller sunneste oljen og den egner seg fint til å poppe popkorn i.

  • Peanøtter, ristet og saltet, en liten bolle, 100 g = 620 kalorier
  • Peanøtter med skal (spiselig del), 100 g = 560 kalorier
  • Valnøtter, en liten bolle, 100 g = 690 kalorier
  • 100 g potetgull, en mellomstor bolle = 530 kalorier
  • 100 g popkorn, en stor bolle = 400 kalorier
  • Oliven 20 stk, 100 g = 120 kalorier (inneholder dessuten sunt fett)

I løpet av en dag trenger en voksen kvinne ca 2000 kalorier, mens en mann trenger ca 2600 kalorier. En pose peanøtter (250 gram) dekker med andre ord nesten hele kaloribehovet for en voksen kvinne.

Fargerik snacks til å bli glad av

Bytt ut potetgull-bollen med et stort og deilig fat med sprø oppkuttede grønnsaker – gjerne med en smaksrik dipp til.

Alle er enige om at det er sunt å spise mer frukt og grønnsaker. Men hvordan kan vi gjøre det på en enkel og fristende måte? Svaret er: Kutt opp! Vi har laget noen tips som kan hjelpe deg med å komme i gang. Vi garanterer at det blir vellykket!

Hvor mange grønnsaksbiter blir det og hvordan skal jeg kutte dem opp?

  • 1 kg gulrøtter = 35-40 staver
  • 1 kg kålrot = 35-40 staver
  • 1 cherrytomat = 10 g (250-270 g/per pakke)

Andre grønnsaker:

  • Blomkål – små buketter
  • Agurk – staver
  • Stilkselleri – staver
  • Babymais – hele
  • Sukkererter – hele
  • Paprika – staver
  • Reddiker – hele
  • Brokkoli – små buketter
  • Neper – staver

Tips

  • Legg biter eller staver av kålrot og gulrot i en skål med vann og sett det i kjøleskapet til det skal serveres. Skjær kålrot, agurk og nepe i skiver og trykk ut figurer med pepperkakeformer – gøy for barna. Oppkuttede grønnsaker er ypperlig til å ta med på tur i skogen eller på stranden – leskende og lett å spise.
  • Snacks som ikke trenger å kuttes: Cherrytomater, knaskegulrøtter, minimais, sukkererter og reddiker.
  • Litt sen middag? Kutt opp grønnsaker og sett frem før middagen, da mister ingen appetitten.
  • Lag et kryss på 6-8 mm i bunnen av en reddik og legg den i isvann. Reddiken sveller fort og blir til en nydelig rose.
  • Oppkuttede grønnsaker passer godt som tilbehør til ost.

Dipp til grønnsakene:

Tomatsalsa

  • Finhakk 8-10 godt modne tomater og hell av overflødig saft.
  • 1 liten finhakket rødløk
  • Ca. 100 g hakket koriander
  • Ca. 1 finhakket, renset chili
  • 3-4 fedd hvitløk
  • Saften av 1 lime
  • Bland alt og sett salsaen 1 time i kjøleskapet.

Guacamole

  • Mos kjøttet på 2 godt modne avokadoer og tilsett saften av 2 lime, 1 ss finhakket løk, 1 presset hvitløkfedd, salt og pepper.

Tzatsiki

  • 2 agurker
  • 3 fedd hvitløk
  • 3 dl yoghurt naturell
  • Salt og pepper
  • La yoghurten renne av gjennom et kaffefilter i omtrent 30 minutter. Riv agurkene på et råkostjern eller skjær dem i små terninger. Press eller hakk hvitløken og bland den med yoghurten. Bland agurk, yoghurt, salt og pepper. Serveres som dipp til nystekt pariserloff eller staver av gulrot, kålrot og stilkselleri.

Aioli (en enkel variant)

  • Bland 2 dl majones, 2 nypressede hvitløksfedd, salt og hvit pepper.

Oppkuttet frukt

Hvis du kutter opp frukten vil du se at alle spiser dobbelt så mye. Det smaker deilig og det er godt å knaske på. Beregn omtrent 200 g eller 6-8 biter per person når du skal servere frukt eller grønnsaker oppkuttet som snacks.

Behold skallet på, da er det lettere og rensligere å spise med fingrene. Vil du servere uten skall, kan det være lurt med gaffel eller små pinner

Hvor mange biter blir det og hvordan bør jeg kutte opp frukten?

  • 1 kg appelsiner = 32-40 båter med skall
  • 1 kg kiwi = 40 båter med skall
  • 1 kg banan = 28 biter (hver banan i 2-3 deler med skall)
  • 1 kg druer = 100 stk, hele
  • 1 kg epler = 64 båter uten kjerne
  • 1 kg melon = 30-35 trekantbiter med skall
  • 1 kg honningmelon = 35 trekantbiter med skall
  • 1 ananas (ca 1 kg) = 30 biter uten skall eller trekantbiter med skall

Annen frukt:

  • Mango – i båter med skall eller terninger uten skall og med cocktailpinne (se bildet)
  • Pasjonsfrukt – del i to
  • Jordbær – hele
  • Stjernefrukt – skiver
  • Physalis – hele
  • Litchi – med skallet på (spises uten skall og stein)
  • Ferske dadler – hele
  • Ferske fiken – del i toPapaya – i båter med skall eller terninger uten skall og med cocktailpinne (se bildet av mango)

Tips:

  • Kutter du opp epler? Prøv en epledeler, den tar bort kjernen og deler eplet i båter. Når du kutter opp epler eller pærer kan du legge dem i litt sitronvann, så unngår du at fruktkjøttet blir brunt.
  • Når du deler opp en ananas, skal du skjære bort den litt stivere kjernen i midten. Fersk ananas kan virke mageregulerende på noen og er derfor ypperlig som dessert etter en tung middag.
  • Slik kutter du opp mango : Stenen er flat, så du skal skjære på hver side av den slik at du får to halvdeler. Deretter ruter du opp fruktkjøttet i hver halvdel og vrenger skallet bakover.
  • Når du kutter opp en melon med steiner bør du dele den i to og fjerne steinene med en skje før du skjærer den opp.
  • Vasket og revet lime- eller sitronskall er deilig over oppskåret frukt, i fruktsalat eller i en varm dessertwok.
  • Til barna kan man også dandere figurer av frukt på en tallerken.
  • Hva med å lage et fruktspyd av den oppkuttede frukten? Delikat, dekorativt og godt.
  • Skjær frukt og grønnsaker (for eksempel melon, jordbær, kålrot, agurk) i tynne skiver og klipp skivene slik at  de ligner på fisker, krokodiller eller haier. Ha fiskene i en «akvariebolle» med kaldt vann. Fest en fiskekrok av ståltråd i enden av et snøre og la barna prøve fiskelykken. Disse fiskene kan spises rå!
  • Papaya blir ekstra frisk på smak hvis du presser noen dråper lime eller sitron over den.

Dipp til frukt:

  • Epledipp: Bruk vaniljeyoghurt og en god dose kanel. Rør godt og dypp eplebåtene oppi.
  • Dypp frukt i litt smeltet sjokolade og server med cocktailpinner.
  • Jordbær som fruktkonfekt? Dypp jordbæret halvveis i sjokolade og legg på en tynn stripe melisglasur.
  • Hva med mascarponeost blandet med litt melis som dipp til frukt?
  • Har du lyst på en litt søt dipp til frukten, kan ekte honning være et alternativ.
Stikkord:          

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter