Variasjon er viktig av flere grunner. En er kroppens tilpasningsevne, en annen er å unngå å bli så lei at du til slutt ikke gidder å trene. Men hvordan vet du når du skal endre treningsrutinen, og hva skal du endre til? I denne artikkelen skal vi se om det finnes en fasit, og noe som gir kvalitetssikret veiledning.
Loven om tilpasning
Joda, det er en lov som sier at kroppen tilpasser seg det den over tid utsettes for. Årsaken til at det kalles en lov – the law of adaption – er at det er bare sånn det er. Det betyr at med en gang du begynner å en ny treningsrutine, svarer kroppen med å starte en tilvenning.
Kroppen liker nemlig ikke å bli utsatt for belastninger den må anstrenge seg for å klare, det vi kan kalle unormale påkjenninger. Hvis en unormal påkjenning gjentas over tid, vil kroppen derfor gjøre det som skal til for at påkjenningen ikke skal oppleves som unormal. Den vil svare med økt styrke!
Derfor sier jeg at det perfekte treningsprogrammet finnes ikke. For allerede etter første trening er det litt mindre perfekt, fordi kroppen har startet prosessen med å tilpasse seg denne unormale påkjenningen.
Variasjon
Etter en tid med samme treningsrutine vil kroppens behov for tilpasning bli mindre. Den begynner å bli vant med rutinen, og det som i starten ble registrert som en unormal påkjenning, er nå kjent og håndterbart terreng.
Hodet, det vil si du, vil også kjenne på en slitasje rent mentalt om du trener den samme rutinen for lenge. Etter hvert blir det som var nytt og spennende, traust og kjedelig. Du trener det ikke lenger med samme entusiasme som på de første treningene, og det begynner å bli rutine.
Når skal vi variere?
Hvis du venter til du er lei, er du for sent ute. Da har kroppen en periode allerede fått mindre effekt av treningen, men du har ikke lyttet til kroppens signaler om at det er på tide med noe nytt. Kanskje du som så mange andre har gått i den kjente «no pain no gain» fella, trosset kroppens signaler og feiltolket de til å være svakhet?
Lytt til kroppen
Kroppen er den aller beste PT,en du kan få. Med en gang du føler for å endre rutinen, så stopp opp og kjenn etter om det er kroppens innebygde PT som gir deg det beste rådet du kan få.
Sannsynligheten er stor for at det er kroppen som sier i fra at treningen ikke lenger er like effektiv, og det å «bli lei» er etter min oppfatning kraftig undervurdert som treningsveiledning. For når du blir lei av treningsrutinen, mister litt motivasjonen, er det veldig ofte kroppen som roper til deg at det du gjør ikke lenger fungerer.
Hva skal jeg endre til?
La øyet bestemme. Det jeg mener med det er at du skal rett og slett gå igjennom gymet, se på de ulike treningsapparatene, og kjenne etter hva du umiddelbart får lyst på. De apparatene som via synet gir hjernen beskjed om at dette ser gøy ut, dette vil jeg trene, det er det rette for deg.
For synet er ikke bare for at vi skal klare å se, men det sender signaler til hjernen, som tolker disse, og gir deg en enten positiv eller negativ feedback. Et blikk på knebøy-racket er nok til å vite om det er den øvelsen du skal trene framover, eller om det er andre øvelser som er mer riktige en periode.
Hvilken split er riktig?
Også her vil hjernen din gi deg svaret. Hvis du klarer å se for deg hva du har lyst på, mer enn hva som er «riktig» basert på enten din eller andres kunnskap, vil du som regel alltid treffe blink. Igjen er det slik at det å bli lei er undervurdert som veileder, og motsatt det du har lyst på er like undervurdert.
Jeg mener bestemt vi må lære oss å stole på følelsene våre, også når det gjelder trening. Det å bli lei av en type trening er ikke svakhet, det er kroppens stemme som veileder deg. Tilsvarende er det å ha lyst å trene på en gitt rutine heller ikke svakhet, men det er kroppens innvendige PT som sier klart i fra om hva som er best.
Motivasjon
Mye er sagt om motivasjon, og her er mitt bidrag. Hvis du opplever å miste motivasjonen er det ikke noe galt med viljen, men rutinen! Det er kroppen som roper; tren noe annet!
Konklusjon
Gi kroppens stemme den verdi den fortjener, og ikke feiltolk kroppens signaler med svakhet og feighet. Kroppen vet best, og kanskje du trenger å høre mer på deg selv enn på andre?