Forskere har for første gang dokumentert forskjeller på hjerneaktiviteten hos morgenfugler og natteravner…
Morgenfugler står kanskje opp tidlig og legger seg tidlig. Du tror kanskje de har bedre rutiner og at de får mer ut av dagen. Du kan kan få like mye ut av dagen og arbeidet ditt selv om du er en natteravn. Forskjellen er at dagen bare er forskøvet. Og vi er faktisk skapt med en slik innebygd klokke. Nå viser det seg faktisk at natteravner får mer ut av musklene sine!
Nå har forskere for første gang dokumentert forskjeller på hjerneaktiviteten hos morgenfugler og natteravner. Det viser seg at morgenfugler får like godt utbytte av muskelstyrke, i forgold til natteravnene. Det ble gjort forsøk på A- og B-mennesker og da ble det funnet store ulikheter i hvordan hjernebarken tar i mot stimuli, hvordan ryggmargen sender signaler og forskjeller i maksimal muskelstyrke.Det var atten stykker som deltok i undersøkelsen. De ble delt opp i to like store grupper. Morgenfuglene (som sa de følte
seg mest våkne og produktive om morgenen) og natteravnene (som er livligere på kvelden). Etter å ha fylt ut et skjema om søvn, kosthold, trening og andre faktorer, ble deltakerne testet fire ganger i løpet av en dag. De ble testet med forskjellige metoder klokken 9, 13, 17 og 21.
Først ble det målt hvor mye muskelkraft hver deltaker greide å generere ved maksimal sammentrekning og det ble kjørt elektrisk stimuli i en nerve bak kneet. Dette for å se på nervebanene som går gjennom ryggmargen. Det ble også brukt magnetisk stimuli ved å holde en magnet over hjernebarken for å stimulere hjerneceller til å sende signaler til ulike muskler. Hos morgenfuglene viste det seg at hjernebarken ble mindre og mindre mottagelig for stimuli utover dagen, mens det var omvendt hos natteravnene. Dette er visstnok første gang man har greid å bevise disse forskjellene mellom A og B-mennesker.
Forskerne ble overrasket over resultatene fra ryggmargtesten. De viste nemlig at refleksresponsen ble bedre og bedre utover dagen hos både A- og B-menneskene. Når det gjaldt styrke og muskelkraft gjorde morgenfuglene det dårligst. Natteravnene ble sterkere utover dagen, mens morgenfuglene holdt seg på et litt svakere nivå. Forskerne tror morgenmennesker kanskje aldri når sin maksimale muskelstyrke, fordi hjerneaktiviteten går i én retning og ryggmargen i en annen slik at de nulles ut. Hos natteravnene er både hjernebarken og ryggmargen på topp på kvelden.
En slik studie kan få konsekvenser for skiftarbeid, og det er mange spørsmål som kan stilles. Hvor fort kan man endre døgnrytmen? Hvor vanskelig er det for en kveldsperson å fungere i et morgenskift?
Uansett er dette gode nyheter, for deg som trodde at det ikke kom deg til gode å være natteravn.
Kilde: forskning.no