Nervøsitet og stress i konkurranse!

Mange opplever at de blir stresset og nervøse mot konkurranse. Skal du stille?

Her er en liten artikkel på hvordan DU kan prestere!

Alle idrettsutøvere har opplevd nervøsitet. Mange er redd for å ikke prestere og man kan føle seg usikker på hvordan konkurransen vil gå. Dersom man tror at man ikke vil gjøre det bra, blir man gjerne nervøs. Egne og andres forventninger virker forsterkende på nervøsiteten. Man er redd for hva andre vil si og hva mediene vil skrive.

Det første vi merker av nervøsitet er stressreaksjoner. Hjertet slår kraftig, vi puster raskere, musklene spenner seg, blodtrykket stiger, blod transporteres fra innvollene og ut i musklene som skal arbeide og kroppen skiller ut stresshormoner. De mest kjente er adrenalin og noradrenalin. Det er kjent at leveren utskiller mer sukker og en større mengde fett kommer ut i blodbanen. Dette skjer fordi kroppen forbereder seg på en større fysisk anstrengelse. Dette trenger IKKE være negativt. Kroppen kan som følge av nervøsitet ofte utføre et større fysisk arbeid. Problemet er når nervøsiteten blir for sterk!

Dersom nervøsiteten tar overhånd, skjer det en uheldig kroppslig reaksjon og prestasjonsevnen svekkes. Reaksjonene blir for sterke i musklene som motvirker en bevegelse (antagonistene). Dermed synker kroppens effektivitetsgrad.

Lev ut din nervøsitet!

Selv om du kontrollerer dine nerver ved å «skjule» dem, så er det ikke sikkert dette er det beste! Nervøsiteten finner ikke veien ut, det vil si at den ikke blir kanalisert. Det kan få som følge at tankene og konsentrasjonsevnen forverres. Dette går utover prestasjonsevnen. Den beste måten å «styre» nervøsiteten på er å kjempe sammen med den. Være på lag med den og tvinge den til å bli et positivt moment i selve prestasjonen. La nervøsiteten gi deg selvtillit. Tving deg selv til å vise at du KAN!

Her er mentale øvelser du kan bruke for å senke nervøsiteten. Jeg anbefaler deg å lese disse høyt hver kveld før du legger deg. Ikke bare les dem høyt, men SE for deg bilder. Lukk øynene, visualiser og FØL det du VIL se og føle.

– JEG FØLER MEG HELT ROLIG
– JEG FØLER MEG HELT AVSLAPPET
– HELE KROPPEN SLAPPER AV
– PUSTEN GÅR DYPT OG ROLIG
– MUSKLENE GIR FRA SEG SPENNINGEN
– MITT INDRE TEMPO GÅR NED
– HJERTET SLÅR ROLIG OG RYTMISK
– MAGEN FØLES TRYGG OG ROLIG
– JEG FØLER MEG SIKKER
– JEG FØLER MEG TRYGG
– JEG TAR DET ROLIG

(

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter