6 punkter med nødvendig PAIN!
PAIN er faktisk nødvendig for å oppnå gode resultater.
Har du vært en del av treningsverden en stund har du garantert hørt no pain, no gain i flere sammenhenger.
Dette er typisk noe som kommer fra HARDCORE treningsentusiaster, kroppsbyggere og styrkeløftere der uttrykket gjerne stammer ifra troen på at det skal gjøre vondt om man skal oppnå resultater. Hva er det som egentlig ligger bak dette uttrykket??
Ofte vil nok de som sier dette faktisk tro at man skal gå på en smell av og til og inkluderer skader og smerter som en del av gamet. Til en viss grad er dette sant da de aller fleste som trener for optimale prestasjoner har slitt med skader og problemer opp igjennom. Optimale prestasjoner krever tross alt en helt annen tilnærming enn trening for helse og velvære, så no pain, no gain kan ha en viss sannhet når det gjelder skader og smerter.
Motstanderne av dette uttrykket kommer her fort inn med no brain, no gain i stedet og mener at det å trene smart er nøkkelen til fremgang. Dette er åpenbart korrekt, men vil det virkelig si at no pain, no gain egentlig bare er et uttrykk som hardcore treningsentusiaster benytter for å unnskylde sine problemer på veien og for å demonstrere at de nettopp har en hardcore tilnærming til trening?
Skal vi forkaste uttrykket NO PAIN, NO GAIN?
Pain, eller smerte trenger ikke å bety smerte i form av skader eller muskel- og leddsmerter, slettes ikke.
Progresjon, altså, fremgang i treningen din, er ikke noe som kommer av seg selv eller som et resultat av å følge det treningsprogrammet du alltid har fulgt. Siden vi vet at progresjon er et av de mest sentrale elementene som må ligge til grunn for realisering av resultater på treningsfronten, så er det åpenbart at man må trene både hardt og smart for å komme dit man ønsker.
Fremgang krever faktisk litt smerte. I flere tilfeller, MYE smerte. Både fysisk og psykisk.
Fysiske og psykiske pains for bedre GAINS!
Gitt at du har som mål å bli sterkere, bygge mer muskelmasse og redusere fettprosenten, så er det logisk nok ting som må gjøres og selv om tilnærmingene absolutt kan variere og det er flere veier til himmelen, så er følgende punkter noe som ofte bør og må gjøres om ekstrem form skal oppnås.
#1. Du bør trene hardt og tungt (men også smart)
Hard og tung trening og progresjon på denne kanten byr ofte på mye ?smerte?. Hard trening er subjektivt, men så lenge du vet hva hard trening betyr for deg er vi på samme båt. Virkelig hard trening er ikke noe du gjør eller kan gjøre hver dag. Med andre ord, hard trening som nærmest gir deg blodsmak i munn er PAIN! Ved å trene smart kan du holde denne type trening til et minimum, i det minste ikke overdrive da det fort kan by på problemer.
#2. Du bør ha fremgang også når det gjelder høyere repetisjonsområder
Selv om man kan debattere seg gul og blå rundt tung vs. metabolsk trening, spesielt for muskelvekst, så er en kombinasjon ofte en smart løsning. Etter at tung trening er gjennomført er det også svært sentralt med progresjon i repetisjonsområdet 8-12. Det å sette en ny rekord med f.eks. 12 repetisjoner i en hard øvelse, DET er PAIN! Ikke alle evner å stadig sette nye rekorder innen dette området i en hard øvelse, men DU vet hvor hardt det er.
#3. Du bør utføre intervalltrening
Spesielt for fettforbrenning er det ofte kritisk med intervalltrening, selv om man også kan droppe dette om man heller justerer på kostholdet. Når det er sagt er TABATA og Stubborn Fat protokollen til Lyle McDonald geniale for å booste fremgangen. Kjør noen TABATArunder med 100% innsats med øvelser som frontbøy, thrusters og burpees og fortel meg at ikke DET er PAIN. Utfører du Stubborn Fat protokollen som man skal er ikke akkurat DET noe du vil leke deg igjennom heller.
#4. Du bør spise bra!
Enten du vil opp eller ned i vekt eller ønsker å justere kroppssammensetningen, så vil kostholdet by på utfordringer. For mye eller for lite mat i forhold til vedlikeholdsbehovet ditt for kalorier vil fort medføre smerte. PAIN er åpenbart et bedre ordvalg her og selv om du kanskje forkaster det faktum at kostholdet kan være pain, kjør en hard deff eller en oppbyggingsfase der du nærmest spiser til du spyr hver eneste dag og fortell meg at det er kos. Jeg vil ikke akkurat anbefale sistnevnte, men i visse tilfeller er det nødvendig.
#5. Du må holde ut over lengre perioder
Nå er vi over på psykisk smerte og effekten som hard trening har over tid. Du er ikke alltid like motivert, noen dager er rett og slett helt ubrukelige og det siste du vil er å tenke på trening og kosthold. Alle som har oppnådd gode resultater vet at dette er noe som følger med i prosessen mot selvrealisering. Det krever mye av deg i slike perioder og det kan være et rent helvete å likevel gjennomføre både trening og kosthold som planlagt i slike perioder. Det er rett og slett PAIN! Det er en grunn til at ikke alle er som deg, men heller faller av lasset, som vi blant annet kommer til å se nå fremover med alle knuste ?nyttårsforsetter?. De som faller av opplever så mye smerte i form av det å skulle gjøre som planlagt ikke bare i noen dager, men hver eneste dag. Smerten som ligger i varig endring av vaner blir rett og slett for stor.
#6. Du må overkomme hindre på veien
Problemer vil dukke opp på veien mot resultater, enten det gjelder trening, kosthold eller praktiske elementer. Det kan være du må velge bort ting som står i veien for realiseringen av målsetningene dine, selv om dette kanskje er noe du i utgangspunktet ikke ville ha gjort. Fristelser vil oppstå. Du vil kanskje spise annerledes, eller stå over en treningsøkt i ny og ne og selv om dette av og til er okay, så vil du ikke tjene på å gi etter for disse følelsene. Det kan fort være rimelig mye PAIN involvert i dette punktet.
For å oppsummere
No pain, no gain er et kjent uttrykk som folk gjerne oppfatter på feil måte og dermed fnyser av. Jeg har selv gjort det, men når vi går litt nærmere inn på dette uttrykket ser vi at PAIN faktisk er nødvendig for å oppnå gode resultater.
Har du flere punkter du anser som PAIN og som du stadig må jobbe med?