JANTELOVEN – Janteloven tar livet av Norge

Nordmenn er verdensmestre i normer.

Dessverre er det slik at Norge har sin Jantelov.

Nordmenn er verdensmestre i normer. En studie fra 2011 bekrefter myten om jantelovens veldige hender over det norske samfunn. Den ble utført i 33 nasjoner, og avslørte at vi kan smykke oss med topp-plassering på lydighetsskalaen. Du skal helst ikke tro du er noe. I USA er saken ganske motsatt.

Amerikanerne elsker å være best, de er stolte over seg selv, og idealet er å leve sin amerikanske drøm. Amerikanerne gir ofte komplimenter og liker å peke på hverandres beste sider. Har vi kanskje noe å lære?

Janteloven er en tekst som ikke-offisielt er en lov som ble forfattet av Aksel Sandemose i 1933, og ble først presentert i verket «En flyktning krysser sitt spor» Denne teksten gir et godt bilde av «menneskenes iboende ondskap og evne til å trykke hverandre ned», som Sandemose mente var medfødt.

Janteloven lyder slik:

  1. Du skal ikke tro du er noe.
  2. Du skal ikke tro du er like meget som oss.
  3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
  4. Du skal ikke innbille deg at du er bedre enn oss.
  5. Du skal ikke tro du vet mer enn oss.
  6. Du skal ikke tro du er mer enn oss.
  7. Du skal ikke tro du duger til noe.
  8. Du skal ikke le av oss.
  9. Du skal ikke tro noen bryr seg om deg.
  10. Du skal ikke tro du kan lære oss noe.

Spørsmålet er hvordan en kroppsbygger skal kunne nå toppresultater ved å tenke slik?

Å være kroppsbygger kan på denne måten bli veldig «unorsk». En kroppsbygger skiller seg ut av mengden, og mange kan føle seg truet av en kroppsbyggers styrke, disiplin og vilje. Mange kroppsbyggere sier selv at denne sporten er svært «selvopptatt». Man må være selvopptatt for å bli en proff kroppsbygger. Du må hele tiden tenke på hva du skal spise, når du skal trene, når du skal hvile osv. Kroppsbyggere har liten tid til å bry seg om stort annet enn sin egen trening, mat og hvile. En kroppsbyggers dagsplan er tett og nøye planlagt. Å ta seg friheter er umulig hvis man skal ha de beste resultatene. Livet handler bokstavlig talt mesteparten om DEG og DIN kropp, som bygger.

Dette trenger absolutt ikke være negativt. Mange klarer å kombinere dette med et meningsfylt liv og dele livet med dem man er glad i. Det krever at familien har forståelse for det du driver med og godtar spesielle hensyn som må tas overfor deg. Å være proff kroppsbygger er det samme som å ha en jobb med 24-timers arbeidstid. Hvis dette er ditt mål i livet, din drøm og det som gjør deg lykkelig så er denne type «selvopptatthet» ingenting å kvie seg over. Er du lykkelig vil også de rundt deg være lykkelige.

En god idé for at du som kroppsbygger skal nå så langt som overhodet mulig, er at du leser gjennom janteloven. Analyser den nøye og finn ut hvordan den faktisk virker i samfunnet vårt. Når du har gjort det, så tenk over hvor skadelige disse «lovene» er for deg og dine mål i livet. Lag din egen jantelov, sov styrker deg og dine ambisjoner.

Her er et eksempel:

1. Du skal tro du er noe.

2. Du skal tro du er like meget som andre.

3. Du skal tro du er klok.

4. Du skal tro at du kan bli enda bedre.

5. Du skal tro at du vet.

6. Du skal tro du kan bli enda mer.

7. Du skal tro du duger.

8. Du skal le.

9. Du skal vite at noen bryr seg om deg.

10. Du skal vite at du har mulighet til å lære andre noe.

Jeg har ofte hørt hvordan kroppsbyggere stadig må forsvare seg selv og det de driver med.

Mennesker er svært dømmende, og har ofte lite innsikt i hva en kroppsbyggers verden består av. For å ikke la dem ødelegge din fremgang, er det viktig at du tenker gjennom dine mål. Du må ha dem klart for deg, og vite hva du skal svare når folk begynner å hakke å stille kritiske spørsmål. Du må vise at du har kontroll på det du driver med. Du må ikke bare «vise» det, men du må faktisk ha denne kontrollen. Tenk gjennom hvorfor du gjør det du gjør, hvordan du kan bli bedre og hva målet til syvende og sist er. Lag en konstruktiv plan og ta vare på deg selv. Gjør alt så riktig som mulig, og ha en solid strategi. Når du er sikker i din sak, vil mennesker la deg være i fred. De kan stille sine spørsmål og du kan gjerne svare, men ikke la deg provosere hvis tonen til disse menneskene blir negative. Hold på ditt standpunkt og vit at du har kontroll. Føler du kontroll, vil du ha kontroll. Det er disse menneskene som er usikre, ikke du.

Hvis du skal vil nå toppen, så lær deg å elske deg selv og det du driver med.

Ta vare på det.

Når du elsker deg selv og trives med deg selv, da har du selvtillit.

Det er først da du virkelig kan elske andre og lykkes med det du driver med.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter