Ny forskning viser at du fint kan trene med en skade!

Nå kan du til og med trene slik at du tåler en eventuell skade bedre. 

Musklene kommuniserer. Hvis en svikter, så støtter en annen.

Du har sikkert sett det flere ganger på TV. En sportsutøver får en skade på baksiden av låret og fortsetter å spille med et halvskadet kne. Hvis musklene virkelig er ødelagt, så burde man kanskje ikke bevege den mer? Da tror du feil. Det kan man nemlig og nå har danske forskere funnet ut hvorfor.

Ømme muskler får andre muskler i området til å utføre det harde arbeidet. De friske musklene avløser ganske enkelt de skadede. En ny undersøkelse fra Aalborg universitet viser at muskler snakker sammen gjennom nervesystemet, og at de ulike musklene kan overta hverandres funksjoner.

Hvis du skulle være uheldig å skade en muskel, så skal du absolutt fortsette å trene. Hovedregelen er at du skal finne andre måter å bevege den skadede delen av kroppen, men på en slik måte at det ikke er smertefullt. Smertefullt vil da si at du gjentar en bevegelse som er så vond at du føler at du risikerer å gjøre vondt verre. Om du kjenner skaden, men føler at du håndterer den ved å være forsiktig, kan du føle deg trygg. Men er du usikker, bør du ta kontakt med en spesialist.

Den nye kunnskapen vil brukes til å forebygge skader i forbindelse med gjentatte eller ekstreme bevegelser i muskler. Tanken er at man skal trene kroppen i stillinger og posisjoner som man ellers bare kommer ut i en sjelden gang. Det handler om å få kroppen til å bygge ut repertoaret sitt. Slik blir vi sterkere i musklene omkring hovedmuskelen. På denne måten kan vi unngå å få skader. Man blir sterk av trening i eksentrisk arbeid fordi den gir flere såkalt raske fibre, som gjør musklene bedre til å omstille seg. Det betyr at man blir sterkere, men musklene i seg selv blir ikke større.

Studien fra Aalborg universitet gjør at forskere begynner å flytte fokus vekk fra den enkelte muskelen eller det enkelte leddet som blir skadet. Nå ønsker de å se på hvordan skaden henger sammen med hvordan hele kroppen beveger seg.

(Resultatet av undersøkelsen er offentliggjort i onlineversjonen av tidsskriftet Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports).

kilde: forskning.no

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Epost

Del:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email