NYPER: Dette er det sunneste du kan spise akkurat nå.

Nype er sunnere enn blåbær

Nype er den oransje-røde frukten, en såkalt falsk frukt, hos nypebusker (Rosa-artene) som er vanlige i Norden. De nyttige nypene betraktes som en av de 14 viktigste villvekstene i en overlevelsessituasjon.

Her er listen over de matvarene med høyest innhold av antioksidanter per porsjon:

1. Nyper
2. Valnøtter
3. Granatepler
4. Krekling
5. Blåbær
6. Solbær
7. Markjordbær
8. Ville bjørnebær
9. Kirsebær
10. Solsikkefrø
11. Bjørnebær
12. Tyttebær
13. Hyllebær
14. Ville bringebær
15. Hageblåbær

Stappfull av C-vitamin.

Nype har lange tradisjoner som medisinplante. På Vestlandet ble nype tilsatt brød for å motvirke treg mage. Allerede på 1100-tallet skal nyper ha blitt anbefalt mot blant annet blodspytting, et tegn på skjørbuk forårsaket av mangel på C-vitamin.

I dag vet vi at nype er stappfull av C-vitamin. Med 840 mg C-vitamin per 100 gram spiselig matvare, topper faktisk nype listen over de mest C-vitaminrike matvarene som finnes, ifølge Matvaretabellen. C-vitamin har positiv innvirkning på mange funksjoner i kroppen, blant annet nervesystemet, immunforsvaret og kroppens opptak av jern, samt å redusere trøtthet og slapphet. Dessuten bidrar C-vitamin til et sunt bindevev.

Inneholder også mye A-vitamin.

Nype er ikke bare svært rik på C-vitamin; den inneholder også mye A-vitamin. A-vitamin bidrar til å opprettholde normale slimhinner, normal hud og normalt syn, samt bidrar til immunforsvarets normale funksjon og normal omsetning av jern. Nype inneholder også en del av mineralet mangan, som bidrar til normal energiomsetning og normal dannelse av bindevev, samt å opprettholde normalt skjelett og beskytte cellene mot oksidativt stress.

Nype inneholder også mye kostfiber, som bidrar til normal fordøyelse.

Nyper mot smerte – tre ganger så effektiv som paracetamol

Nyper kan blant annet virke lindrende ved slitasjegikt og leddgikt, forklarer Kaj Winther fra København Universitet. Han har gjort forsøk på nyper fra Langeland i Danmark.

Kliniske forsøk viser at Langelandsnypen virker lindrende ved slitasjegikt og leddgikt. Det er også tegn på at denne nypen reduserer symptomene på forkjølelse i vinterhalvåret.

Winther med kolleger fant i 2009 at pulver av Langelandsnypen reduserte betennelsen som forårsakes av gikt, og at medisinering med dette pulveret ga en smertelindring tre ganger så effektiv som paracetamol.

Vi har forsket videre på nypens helseeffekt og funnet at måten den behandles på er viktig.

Han forklarer at nypepulver framstilt av både skall og frø gir best helseeffekt. Men at hjemmeplukkede nyper her i Norge også vil ha god effekt.

Du kan plukke nyper i naturen, du kan bare ikke være helt sikker på at det gir så god effekt som et standardisert nypepulverprodukt fra Langeland. Men å spise det naturlig er fint. Husk da at de ikke tåler mer enn 40 grader. Koker du dem, mister du mye av effekten. Og frøene må helst være med. Dersom du kaldsylter nypene og beholder frøene, vil helseeffekten være veldig høy, både når det gjelder gikt og forkjølelse, sier Winther.

Jeg vil anslå at 10 nyper per dag vil gi ønsket effekt. Etter 2-3 måneder kan det sikkert reduseres til 5-6 nyper, sier Winther.

Hvordan bruker vi nyper?

Det finnes mange – og gode – måter å få i oss nypene på. Du kan for eksempel starte dagen med en kopp nypete eller nypesuppe. En kopp nype inneholder like mye C-vitamin som 35-40 appelsiner! Det er også godt å strø nypepulver over morgenyoghurten. Ferske nyper kan benyttes til syltetøy, gelé og marmelade, og du kan også koke chutney på dem. Nypepulver finnes også som kosttilskudd i form av kapsler og pulver.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Epost

Del:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter