Ole Martin Kristiansen – Verdens Sterkeste Viking?

Ole Martin Kristiansen er Norges Sterkeste Mann, og klar for enda en internasjonal konkurranse – sin tyngste noen gang.

Det er ikke så veldig mye store saker som kommer fra Fosenhalvøya.

Joda, de lager noen båter, og så har de en militær flyplass. Hercules-flyene er jo litt store. Roy Holte var, og er, en stor legende i Strongman. Roy kommer fra Fosen.

Men bortsett fra skip, fly og Roy så er det lite stort som har kommet fra det forblåste Tøndelag i det siste. Helt til nå.

Ole Martin Kristiansen, nå bosatt i Trondheim, løftet sine første kilo på gymmet til nevnte Roy Holte. Nå er han Norges Sterkeste Mann, og klar for enda en internasjonal konkurranse – sin tyngste noen gang.

Førstkommende helg drar Ole Martin til Fefor Høyfjellshotell for å konkurrere i SCL Norway – World’s Strongest Viking. Det er ikke hvem som helst han skal møte i denne råkule konkurransen, men navn som Krzysztof Radzikowski og Dainis Zagerisk skremmer ikke den svære trønderen. Tvert i mot; det trigger ham til å bli enda et hakk mer fokusert enn han allerede her.

For å finne ut hvem Ole Martin egentlig er tok vi en prat med ham for ei tid tilbake siden. For er det mer ved ham en et over snitt godt utseende og mye muskler? Har han sider som bare hans kjære Marthe kjenner?

Du vokste opp litt utenfor allfarvei kan man si. Kan du fortelle litt om barndom og bakgrunn, og om det har påvirket deg i positiv eller negativ retning?

Ole Martin smiler, lener seg tilbake og sier; – «Å vokse opp på Ørlandet har egentlig bare vært positivt for meg. Selvfølgelig har jeg vært gjennom både oppturer og nedturer, men jeg mener at livet er 10 % hva som skjer med deg, og 90 % hvordan du selv responderer på de 10 %. Med andre ord; opplever jeg noe negativt er jeg kjapp til å snu det til noe som motiverer meg. Det handler egentlig bare om å være bevisst egne tanker og ha kontroll på dem.»

Idrett har vært en del av mitt liv helt siden skole og barndom, sier Ole Martin, «men på Ørlandet var det fokus på lagidrett, og det var liksom aldri helt mi greie. Jeg var heller ikke den første man valgte på fotballaget kan man si»

Han forteller at han var en hengslete fyr i dårlig form, en typisk guttunge som spiste for mye snop og for lite skikkelig mat. Fritiden brukte han mye på tv-spill, noe som ga ham en god følelse av å mestre noe som det seinere ble konkurranser i. Plutselig sier han; – «skal jeg være ærlig så følte jeg meg til tider på utsida av alt og alle, og i en verden der ikke bare det indre teller fikk jeg lyst til å gjøre en innsats. Se om jeg klarte å bli større og sterkere.

Så etter noen ufine kommentarer fra de lokale fotballgutta kastet han godteposen i bekken og ringte mamma for å gi henne beskjed om at han ønsket seg vekter. Hos henne fikk han beskjed om at Sparetorget på Brekstad hadde et plastsett med manualer, og etter litt sparing og en bursdag ble det et slikt sett på ham.

«Tidenes beste investering!» gliser Ole Martin.

Etterhvert ble det kjøpt ei stang for pullups og sakte men sikkert ble garasjen ombygd til treningsstudio, og mors Ford Fiesta måtte stå parkert ute i det fri. Jevnt over var det ikke noe stort problem at han hadde okkupert garasjen, men den dagen han kjørte benkpress med vinterdekka og mor ikke kom seg på jobb var det nok; han måtte kjøpe seg trenigskort.

«Da jeg startet veide jeg 67 kilo og strevde med 30 kilo i garasjen. I dag er jeg sterkest i landet» sier han med lidenskap i stemmen. – «du klarer det du bestemmer deg for, ferdig snakka!»

Opplever du mange negative kommentarer eller å bli «satt i bås» over å ha trent frem den brutale fysikken du har endt opp med?

 «Så og si aldri! Om jeg får en kommentar eller hører noe negativt så kan jeg ikke ta det innover meg Hva andre tror og tenker får være deres problem, ikke mitt Skal man holde på med en sport som gir deg ekstremt fysikk så må man neste forvente at noen synes man ser snodig ut. I noen sosiale settinger kan jeg oppleve at jenter eller eldre ikke tør å snakke med meg. De gir uttrykk for at jeg ser litt skummel ut, men slik føler jeg meg absolutt ikke selv. Som person er jeg jo glad i folk og i kommunikasjon. Så det er bare hyggelig om du vil slå av en treningsprat med meg om våre veier krysses» sier han bestemt.

Utenpå er du ganske – skal vi si grov og brutal – hva er din mykeste side? Hva gir deg tårer i øyekroken?

Når jeg har spisedag ser jeg ofte Løvenes Konge. Når Mufasa ramler ned i bøffelflokken får jeg en tåre i øyekroken. Når jeg forteller folk om dette smiler de og det gjør jeg også, sier han og ler.

«På gymmet møter man jo enkelte dager noen med sosiale utfordringer. Ikke alle har en like enkel hverdag. I samtaler der folk deler private ting kan jeg ofte bli rørt.

Vi i treningsmiljøet kan bli mye flinkere på å inkludere folk som har utfordringer eller som er nye på gymmet, synes jeg. Man trenger ikke å være en surpeis, selv om man er en ensom ulv. En liten prat kan gjøre mye med dagen til enkelte. Det er jeg overbevist om.

Hvilken øvelse HATER du, men gjør likevel fordi du vet du må?

Yoke og truckpull. Yoke, fordi det er så usaklig tunge vekter å ha på ryggen. På NSM gikk vi nå med over et halvt tonn. Da kjenner man i alle fibre i kroppen at man får juling, vettu.

Truckpull fordi jeg har så utrolig dårlig kondis! Jeg trener for maks styrke og ikke kondisjon.

Kommer truckpull opp i listen over øvelser, hater jeg konkurransen tvert. Men må man, så må man.

Hva er den største ulempen med å veie halvparten så mye som et neshorn?

«Å sove!» sier han kontant. – «Jeg våkner sikkert 15-20 ganger om natta fordi jeg enten slutter å puste, eller for at jeg ligger på armen. Den dovner av å ha 145 kg snorkende Fosning oppå seg over lengre tid. Det er heller ikke spesielt behagelig å sitte i baksetet på vanlige personbiler. Men nå som jeg er Norges Sterkeste Mann forventer jeg selvfølgelig at folk skal gi fra seg framsetet uoppfordret» Han ler høyt.

– To ganger har du vært på pallen i NSM. Hvor surt er det å vite at du KAN vinne, men så gjør du ikke det likevel?

«Det er utrolig surt å tape når man vet at man er god nok til å vinne, men begge gangene kan jeg si meg slått av en mann» forteller han, før han fortsetter; – «Etter andre plassen i 2017 gikk jeg inn i en tøff periode mentalt. Jeg trodde jeg var immun mot slikt, at jeg har en utrolig sterk psyke, men i etterkant av NSM 2017 fikk jeg virkelig satt hodet på prøve. Å jobbe så hardt for noe, og fortsatt ikke klare det er veldig krevende. Man må gå langt inn i grenselandet her. Kanskje dit ingen har vært før. Man blir en polfarer i sitt eget sinn. Når isen pakker seg rundt den mentale skuta og man forstår at ekspedisjonen ikke når fram, kommer denne dagen som julekvelden på kjerringa vet du … Ingen trener for å tape. Da må returen planlegges, og skuffelsen er et faktum.»

Fortell om fjorårets Cup og oppkjøringa til NSM. Hva har du gjort for å bli så forbaska god som det du er? 

«Etter nedturen vinteren 2017 gikk jeg mye ned i styrke og kroppsvekt, og jeg tenkte at beste medisin var totalt konkurransefri resten av året. Men etter å ha vært borte ei tid skjønte jeg at mye lå i hvordan jeg snakket til meg selv og hvilke ord jeg beskrev meg selv med. En kveld følte jeg meg uthvilt og min indre stemme ba meg pakke sekken igjen. Samme destinasjon! Samme skute! Reisemål: NORGES STERKESTE MANN! Man skal ikke hvile seg for lenge om man lever for denne reisa!

Ole Martin forteller at han startet på konkurransediett med en gang, og lå da på ca. 8000 kcal per dag. Han begynte å trene mye med medium tunge vekter, og resultatet ble at han gikk fort opp i vekt og styrke. Fra første konkurranse i cupen hadde han kommet seg tilbake i ganske god form, og kvalifiserte seg til finalen ved å delta i to cupstevner. I disse konkurransene hadde han første og andreplass. Han konkurrerte også i to konkurranser i utlandet i denne perioden, noe han syntes var veldig artig.  – «Å konkurrere mot «guttaboys» ute i verden gir meg følelsen av og være en del av noe større. Jeg synes vi burde bli flinkere på å være internasjonale. Selv om verden har blitt liten med Internett, er det alltid treningskunnskap der ute som vi kan hente hjem. Kontaktflater i andre land er også viktig for utvikling av sporten vår. Alt blir mer personlig og ekte når man får trent sammen og møttes. Internett er ikke alltid den beste måte å kommunisere på. Vi driver jo med fysisk trening, vi er ikke kontorarbeidere. Energier i det rette treningsrom er av og til noe man nesten kan ta å føle på, vettu. Det er en grunn til at vi har et treningsmiljø. For mange er den sosiale biten med et klapp på skuldra og bekreftelse selve kjernen i vår Legacy.»

Jeg har lest og hørt enormt mye skryt av fjorårets NSM. Hva var det som gjorde akkurat denne konkurransen så bra?

«I år var alt veldig bra arrangert synes jeg.Publikum fortjener jo et skikkelig show når de stiller opp for å se på gutta løfte. Dette hadde de virkelig fått til i år. Effekter er viktig for oss, rett lyssetting, røyk og riktig musikk til riktig tid er avgjørende for opplevelsen. Det er viktig at ting holdes i orden visuelt. Vi lever jo i en tid der unge gjerne vil dele omgivelsene og atmosfæren de er en del av. Sosiale media er jo en viktig faktor med tanke på markedsføring av oss og sporten. Det er lett å tenke at slike ting er flåsete, men følger vi ikke med i tiden kan det bli en negativ spiral. Vi har jo også et ansvar for at unge trekkes mot strongman. Øvelsene var bra, og stevnet gikk på skinner hele veien. Kjartan og gjengen hadde også reklamert bra, og det var en fullsatt Nordreisahall som tok imot oss. Det ble også sendt livestream, noe jeg synes er viktig. Jeg har fått masse tilbakemeldinger om at folk satt klistret til skjermen gjennom hele konkurransen. Under arrangementet følte jeg meg trygg og godt ivaretatt.Jeg vil rette en stor takk til hele gjengen som jobbet med arrangementet i Nordreisa.

Hva gikk gjennom hodet ditt da du kjente noe røk i brystet under yoken? Tenkte du noen gang på å gi deg?

Han retter seg opp i ryggen, ser rett på meg og sier; – «jeg tenker ALDRI på å gi meg. Jeg lot aldri tanken komme inn i hodet en gang. Jeg kjente at brystet røk halvveis over banen, og tenkte at nå ble det jaggu mye bevegeliget i muskelen. Så festet jeg grepet lenger nede på yoken, og gikk den i mål. Vondt som faen, men hos meg vekker som oftest dette krigeren i meg. 540 kilo skal presses tilbake over mållinja. 100 mann. 1000 mann. Spiller ingen rolle. Slaget skal vinnes!

Og hva gikk gjennom hodet ditt da du skjønte at du ledet og faktisk kunne vinne din første tittel som Norges Sterkeste Mann?

Han gliser og sier: – «Tanken om tittelen har vært i hodet siden jeg startet i garasjen for 11 år siden, det har vært drivkraften hele veien. Etter yoken og skaden i brystet gikk det en faen i meg. Jeg SKAL slå Nils Kjetil i stein, om jeg så må bruke ei arm tenkte jeg. Tankene i en sånn situasjon er veldig stressende så det gjelder å holdet hodet kaldt, men hele tiden tent.  Her er aggresjon en viktig faktor altså. Å kanalisere all aggresjonen jeg kan inn i løftet er avgjørende for meg.

Ole Martin har vært sammen med søte Marthe i mange år nå, og alle som har møtt dem ser at det passer godt sammen, at de har det bra sammen.

– Du skrev en nydelig kjærlighetserklæring til Marthe etter konkurransen. Hvor viktig er hennes støtte og dedikasjon i din hverdag som strongmanutøver?

«Det at hun er med og støtter meg 100 % er utrolig viktig for meg. Jeg hadde aldri vært der jeg er i dag, hadde det ikke vært for henne. Å ha en person man kan dele alt man har i hodet sitt med, er så sinnssykt herlig. Hun skal ha mye skryt for det hun har gjort for meg. Jeg får pokalen, og hun får medaljen. Denne seieren er vår og ikke bare min.»

Synes hun det innimellom er slitsom å ha en kjæreste som er så dedikert til trening som det du er? 

«Jeg har aldri hørt henne klage over det, men jeg vet at det er slitsomt. Det er dette som er så herlig med Marthe. Sammen jobber vi bevisst med å ha en positiv holdning gjennom dagen. Vi trener mye sammen på et mentalt plan kan du si …

Hva er planene videre nå? Vil du jobbe for å få flere titler? 

Igjen er Ole Martin ivrig når han lener seg fram over bordet; – «flere Norges Sterkeste Mann- titler kan jeg love dere. Tanken på å være Norgeshistoriens sterkeste mann tenner noe i meg.

5 titler, 300 kilo benkpress, 420 kilo markløft. 210 kilo stokkpress er tall som tar seg ut på verdenslista.

Fortell oss noe ytterst få vet om deg? Hva er din aller mykeste side? 

«Ole er jo mer enn bare Norges Sterkeste og livet er jo også så mye mer enn bare trening. Det er viktig å huske det. Man kan lett bli besatt av seg selv og fokusere for mye isolert sett. Av og til må man heve blikket og se litt opp i horisonten. Jeg maler miniatyrfigurer for å fokusere på noe helt annet enn styrkeidrett. Det er deilig å sitte i helt andre tanker og rense hodet for proteinpulver og treningsprogram. Å bygge muskler tar tid, hvile er en viktig faktor. At jeg sitter i hobbyrommet på fredagskvelden og maler «goblins» på størrelse med et insekt er det nok ikke mange på gymmet som vet.» sier han og blunker. Jeg smiler litt og tenker med meg selv at det er ganske mye ved Ole som gjør ham til mer enn bare et bra utseende og en flott kropp.

Til helga skal du konkurrer i SCL Norway – World’s Strongest Viking. Hvordan har du forberedt deg på dette, og er du egentlig klar til å sloss mot de store gutta nå?

– «Etter Norges sterkeste mann tok jeg en uke helt treningsfri og 3 uker med lett til medium trening. Jeg slet med skaden i brystet etter uhellet i yoke på NSM, så dette måtte få gro på plass skikkelig. Oppkjøringen til Verdens Sterkeste Viking har egentlig gått ut  på å bli skadefri og på å bygge opp en solid styrke i baseløftene igjen. Det er først nå de siste ukene jeg har følt meg skikkelig sterk igjen. Jeg har gått med over 400 kilo frame, 200 kilo farmers walk i hver hånd og presser lett 180kg stokkpress på trening nå. Dette er nok den beste formen jeg har hatt før sesongen starter noensinne. Jeg gleder til å måle krefter med de store gutta! Målet for konkurransen er selvfølgelig å vinne, noe jeg kan gjøre om alt klaffer. Når man konkurrerer med så rutinerte utøvere som dette kan man ikke gjøre dumme feil. Da kommer man langt ned på lista. Utøvere som Radzikowski og Zargeris har vært i gamet veldig lenge, men jeg tror nok jeg er sterk nok til å slå dem. Jeg er klar for verdens sterkeste viking!»

Bildene er tatt av: Jørn Holm

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost

Del:

NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter