På tide å bytte treningsprogram?

Det er mange som trener styrketrening og ikke oppnår ønsket resultater, enten i form av økning i styrke og muskelmasse eller reduksjon av fettprosent.

Da er det mange som blir fristet til å bytte til et nytt treningsprogram. Men hvis du har et noenlunde fornuftig program, er løsningen egentlig å endre øvelsesutvalget og treningsmetoden når progresjonen begynner å flate ut…? For løftere på et avansert nivå som har fullstendig kontroll over alle aspekter av treningen sin så kan det være hensiktsmessig å endre programmet i ulike faser av treningsåret. For en seriøs mosjonist derimot kan det være andre ting å ta tak i før treningsprogrammet byttes ut.

Ta en titt på det store bildet før du fokuserer på detaljene.

Treningen

Start med å se over selve treningen din. Hva gjør du egentlig den tiden du er på gymmet? Har du fullt fokus på hver eneste repetisjon i alle settene? Hvis du gjør 10 repetisjoner av en øvelse bare fordi du tenker at det er tallet 10 som er det viktige, og ikke belastningen eller utførelsen, så er det ikke sikkert at du får maksimalt utbytte. Belastning er avgjørende for å få økninger i styrke og muskelvekst, men det er mange som låser seg til et repetisjonsantall og derfor kanskje trener for lett.

Prøver du å løfte med en optimal teknikk, fra første til og med siste repetisjon i hvert sett? Hvis de første fire repetisjonene ser ok ut, mens de fire siste i hvert sett utføres med begrenset bevegelsesutslag, så kan det hende at du har noe å hente ved å rydde opp i dette før du bytter program.

Samsvarer treningen din med målsettingen din? Trener du 15-20 repetisjoner fordi det «brenner», «tar bra» og gir syk pump og påfølgende stølhet, mens du har som mål å øke maksstyrken din i utvalgte løft? Da er det lurt å enten modifisere målsettingen din, eller å legge om treningsmetoden slik at du trener på de egenskapene som du ønsker å forbedre.

Følger du faktisk programmet ditt? Hvis treningsprogrammet er lagt opp til at du skal trene seks økter i uken, men du kommer deg på trening tre dager i uken, så nytter det nok ikke å bytte program for å få bedre resultater. Da må du enten følge programmet eller senke kravene dine.

Kostholdet

Det er viktig å dekke energi- og proteinbehovet for å få optimale resultater av treningen. Hvis det er brister i kosten så kan det påvirke restitusjonen mellom øktene, og det er ikke sikkert at kroppen får tilgang på nok næringsstoffer til å bygge seg større og sterkere.

Hvis du er på en diett med et begrenset energiinntak så kan du ikke forvente å få de mest optimale gainsa samtidig. Da er det ikke nødvendigvis treningsprogrammet sin feil at du ikke får økning i muskelmasse eller styrke, men det er fordi du er i et energiunderskudd.

Søvn

Nok søvn er ekstremt viktig for restitusjonen og har en positiv innvirkning på muskelvekst. I tillegg gjør det deg gladere, friskere og smartere. Søvnbrist ødelegger for gainsa dine, og spesielt for deffen din hvis du er på diett.

Stress

Litt stress er bra, for mye (langvarig) stress kan være katastrofe hvis du har som mål om å bli større og sterkere. Både mental og fysisk belastning stresser kroppens systemer. Hvis du har en hverdag der kroppen din konstant er i beredskap så er det kanskje ikke så lurt å toppe dette med hard trening og et stort ønske om å prestere på gymmet. Hvis du har mye stress i livet ditt så er det smart å dra ned treningsvolumet en periode, og fokusere på å få inn god hvile fremfor å skulle prestere.

Sykdom

Blir du ofte forkjølet? Å være småsyk i lange perioder er irriterende fordi det ødelegger for treningen og resultatene. Prøv å komme til bunns i hvorfor du ofte blir syk. Se over livsstilen din (stress, søvn, miljø) eller ta en prat med legen din.

Skade

Har du en skade som du slår opp igjen og igjen, og som derfor hindrer deg i å trene det du vil? Da kan det være en ide å ta ordentlig tak i dette, og la skaden restitueres og rehabiliteres skikkelig så du unngår enda en smell.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter