WEB-TV: Legen som debuterte i Mens Physique og ble best av alle

Vi ble med Petter Orvik Grønningsæter på trening rett før avreise til VM

Navn: Petter Orvik Grønningsæter
Alder: 27
Høyde: 177,4
Vekt. On/Off: ca 80kg on-stage, 94kg på slutten av bulk i år
Bosted: Bærum
Yrke: Lege
Sivilstatus: Singel
Instagram: petterog
Hjemmeside: Facebook-page kommer snart

Intervju med Petter Orvik Grønningsæter

På trening med Petter Orvik Grønningsæter

Meritter:

  • Norway Open 2014 – 1. Plass Mens Physique Debutant -178cm og
  • Norway Open 2014 – 2. plass Mens Physique Senior -178cm
  • NM 2014 – 1. Plass Mens Physique Senior -178cm og Overall Vinner Mens Physique

Fortell oss litt om deg selv – hvem er Petter?

En jordnær gutt fra Trondheim, som allerede i 10-årsalderen ble opptatt av å utvikle en estetisk fysikk. Ellers godt over gjennomsnittet interessert i trening og kosthold, og prøver å få tid til å svare alle som spør meg om disse temaene så godt jeg kan, da jeg brenner for å hjelpe de som er interessert i å endre livsstil til det bedre. Dessverre rekker ikke tiden alltid til.
Er en grubler og analytiker, noe som til tider kan være slitsomt (hvordan skrur man av hjernen?).

Opptatt av å holde meg til vitenskapelige, veldokumenterte metoder, så langt det lar seg gjøre, samtidig som jeg har respekt for anekdotiske bevis. Har vel fått høre en del ganger at mitt nivå av selvkritikk, målbevissthet og selvdisiplin er litt over gjennomsnittet. Litt kontrollfreak og kanskje en tanke perfeksjonist?

Petter-Orvik-Gronningsaeter1

Du har litt av en unik tilnærming til hvordan du legger opp kosten, både offseason og under diett. Kan du utdype hvordan en normal dag ser ut under diett respektive offseason?

Det er ikke særlig stor forskjell på dagene mine Off-season vs. On-season. Antall kalorier totalt er stort sett den eneste forskjellen. Jeg står opp i 6-tiden, drikker kaffe og vann og leser Aftenpostens papirutgave (old skool). Så er det jobb, hvor jeg drikker kaffe, vann og te jevnt gjennom dagen. Deretter er det rett fra jobb til trening, hvor jeg tar 10 gram BCAA før trening og 10 gram etter. Etter dette er det hjem, blir fort en tur innom butikken for å handle litt, dusje, veie opp maten, og litt utpå kvelden spise dagens ene, store, langvarige måltid, så jeg får lagt meg god og mett, uansett om jeg er på overskudd, underskudd eller vedlikehold. Angående matvalg var det først i vår jeg begynte å spise ris, så akkurat nå har jeg (dessverre) hatt en veldig stereotyp diett med ris, kjøtt og grønnsaker, men det er ikke fordi jeg mener man må spise slik, men fordi ris og kjøtt er såpass ”nytt” for meg at det fortsatt er veldig godt, og det er så mange krydder og sauser man kan bruke for å variere det. Spiser heller ikke torsk, som så mange sverger til. Biff og kylling smaker mye bedre. Skal jeg ha fisk blir det laks eller ørret, men pga deres høye kaloritetthet er det ikke et særlig lurt valg på en lavkaloridiett for en med min enorme appetitt. http://www.leangains.com/2010/10/top-ten-fasting-myths-debunked.html

Hvorfor har du lagt opp kosten slik?

Fordi det er det som passer meg best. Måltidsfrekvens er temmelig irrelevant, det er og blir det totale antall kalorier inntatt i løpet av døgnet som avgjør eventuelle endringer i kroppsvekt. Frokost har alltid bare gjort meg sulten, så jeg ser ingen hensikt i å spise det når man har så ekstremt stor appetitt som meg. Kalorier som ikke gjør meg mett er bortkastede kalorier. Derfor er min preferanse å spare de opp til kvelden. Jeg sier ikke at ett måltid er bedre enn 3 eller 6, jeg sier bare at det har fint lite å si. For de som ber meg om en diett gir jeg de simpelthen et visst antall kalorier og en minimumsmengde protein, resten er mer eller mindre opp til egen preferanse. Så når spørsmålet om antall måltider kommer, er svaret fra meg ”så mange som passer deg”. Én stor fordel jeg likevel merket da jeg sluttet å spise før trening, var at jeg ble mer opplagt på trening. Dette har en fysiologisk forklaring i at om man er litt småsulten så er den sympatetiske del av det autonome nervesystem aktivert, dette betyr økt nivå av adrenalin og noradrenalin, hva vi kaller ”fight or flight-mode”. Spiser man aktiveres den parasympatetiske del av det autonome nervesystem, som betyr økt acetylcholine, og kroppen går i ”rest and digest-mode”. Det er ikke sikkert alle føler det sånn, men jeg er i hvert fall mer opplagt når jeg trener fastet, og det fins en god vitenskapelig forklaring på det.
Til slutt er det selvfølgelig utrolig praktisk å spise bare én gang daglig, da man slipper å preppe mat til neste dag.

Petter-Orvik-Gronningsaeter2

Hvordan ser ditt treningsopplegg ut?

De fleste uker trener jeg 6 ganger i uken. Jeg har bein 3 dager i uken, og forskjellige overkroppsprogram de 3 andre dagene. Beinøktene starter alltid med knebøy, og deretter har jeg forskjellige øvelser på de forskjellige dagene. Jeg starter alltid med baseøvelser, og deretter noe isolasjon. Den første overkroppsdagen har jeg for eksempel benkpress, chins og dips; deretter isolasjon på biceps og triceps. Jeg har alltid lurt på hva man skal med store armer om man ikke har en solid ramme å henge de på 😉

Og så må jeg legge til at jeg unngår all form for cardio, da dette er direkte kontraproduktivt for mitt formål.

Du kom nesten fra ingensteds og gjorde rent bord i Mens Physique og nå skal du til VM, hva er dine forventninger innenfor det?

Først må jeg vel si at jeg ikke gjorde rent bord. Det ble jo 2. plass i Senior i Norway Open, og da heller ingen mulighet for Overallseier. Å komme fra ingensteder var det jeg ville hele veien. Jeg så at alle andre eksponerte seg voldsomt med hyppige updates på facebook ect., så tenkte at noen må jo gjøre det litt annerledes. Jeg gjør jo det meste annerledes fra før. Dessuten følte jeg ikke noe enormt eksponeringsbehov.

Jeg har svært lite forventninger til VM. Bare å vinne her i Norge var et sjokk, og over all forventning. Det var så mange fantastisk flotte atleter i line-upen, og jeg hadde aldri trodd jeg skulle gå av med seieren med så sterke konkurrenter til stede. Å stå på pallen med en legende som Christian Egner var bare helt vilt.
Jeg har ingen anelse om hvordan nivået er på de utenlandske konkurrentene, men det er uansett ikke noe jeg får gjort noe med, derfor får jeg bare fokusere på å gjøre det jeg skal så bra som mulig, så vil resultatene vise seg når den tid kommer. En finaleplass hadde vært helt fantastisk, men jeg prøver å tenke på mulige utfall så lite som mulig, og heller fokusere på oppgaven.

Bruker du noe kosttilskudd?

Ja, men ikke så veldig mye. Jeg bruker f.eks. ikke noe proteinpulver av noe slag, da jeg har en såpass stor appetitt, og flytende kalorier gir lavere metthetsfølelse enn fast føde pga lavere utskillelse av leptin (metthetshormon) og lavere inhibering av adiponectin (sulthormon). Når det er sagt er det viktig for meg å påpeke at jeg ser behovet for proteinpulver og evt. Gainer hos de som har lav appetitt og sliter med å legge på seg (typiske hard-gainers). Ergo er jeg ingen motstander av disse produktene, man må bare se an behovet til hvert enkelt individ.
Så til hva jeg faktisk bruker:

Kreatin Monohydrat: Et av de eldste og mest utstuderte kosttilskuddene. Bør du ta det? Vitenskapen sier mer eller mindre uforbeholdent ja, om målene dine er som mine. Det fine med kreatin er at det billigste er det beste. Kjøp 100 % monohydrat, og gjerne billigste merke. Innholdet er det samme. For en forståelig, men likevel vitenskapelig gjennomgang av kreatin anbefaler jeg å lese en artikkel på muskelbloggen.no om temaet:

BCAA: Hovedsakelig fordi jeg trener fastet, og BCAA er et potent antikatabolt kosttilskudd. Vil anbefale alle som skal kjøpe BCAA til å ta frem kalkulatoren og lese innholdsfortegnelsen. Mange produkter har en pinlig lav konsentrasjon BCAA, og i tillegg billige fyllaminosyrer som f.eks glutamin, som er nærmest umulig å ikke få i seg nok av gjennom kosten, og gjør bare at du må bruke mer pulver for å nå ønsket mengde BCAA. Jeg mener et bra BCAA-pulver bør inneholde minst 80% BCAA. Det kommer snart en artikkel om BCAA på www.muskelbloggen.no
I mellomtiden kan man lese litt om BCAA i forbindelse med fastet trening her:

Omega-3: Trenger jeg å forklare denne? Det er vel få kosttilskudd hvor det er så stor konsensus om fordelene ved å ta det. Personlig tar jeg 6 gram av kapslene med høyest konsentrasjon, så jeg får i meg ca 2 gram EPA og 1,5 gram DHA. For rasjonale bak denne doseringen anbefaler jeg at man leser dette:

Magnesium: Membranstabiliserende, så motvirker kramper, som jeg får i leggene om natten. Så snart jeg slutter å ta Magnesium får jeg kramper igjen, så dette er ikke noe å lure på for min del. Vil i samme vending nevne at for mye zink kan se ut til å bidra til metabolsk syndrom og at vitamin b6 får du nok av (i hvert fall om du tar multivitamin), så kast ZMA’en din ut vinduet og ta ren magnesium isteden. Og nei, du sover ikke direkte bedre av ZMA. For meg bedrer det søvnen fordi magnesium hindrer at jeg våkner av kramper.

Multivitamin og –mineral: Trenger du det? Antagelig ikke. Bør du ta det? Ja, hvorfor ikke. Det er en utrolig billig forsikring å ta en alt-i-ett tablett daglig, særlig ettersom mange i denne bransjen fort får et litt ensidig kosthold.

Petter-Orvik-Gronningsaeter4

Har du noen sponsor?

Nei, dessverre. Det er vel mye min egen skyld ettersom jeg har valgt å holde en lav profil frem til debuten. Men det er jo lov å håpe at noen er interessert i å sponse meg nå, etter de siste ukers resultater og et kommende VM. Jeg tenker jo så klart eksponere meg mer nå som katten er ute av sekken, og jobber med dette nå.

Ditt yrke er vel heller ingen ulempe for en potensiell sponsor?

Man kan jo tenke seg at en mulig sponsor ser verdien av min yrkesbakgrunn. Det kan jo være rimelig å anta at det gir et produkt en noe større kredibilitet om personen som anbefaler et produkt som skal fremme helse og kropp ikke bare har en bra kropp selv, men i tilleg har en 6 års utdannelse om kroppen, og jobber med dette til daglig.

Din viktigste støttespiller? Hvem og hvorfor?

Min beste venn Per Øystein S. Tovsen. Om jeg har litt klisterhjerne når det kommer til trening og kosthold, er han den reneste autisten. Det fins knapt et spørsmål om trening og kosthold han ikke kan svare på. Jeg har riktignok styrt alt av diett og trening selv, men de få gangene hvor jeg har vært i tvil om f.eks hvor høyt/lavt jeg skulle legge meg i kalorier har han vært den eneste jeg har rådført meg med. I tillegg har han støttet meg i perioder hvor kombinasjonen med 18-19 timers vakter i akuttmottaket, et ekstremt kaloriunderskudd og like høy intensitet på trening som alltid begynte å ta vel hardt på, både mentalt og fysisk. Til slutt må jeg ta med at han har stilt opp som privatsjåfør et par ganger jeg har trengt transport til og fra trening, og ettersom vi er skjønt enige om at det uaktuelt for meg å gå (det er jo cardio!), har han kjørt meg dør-til-dør:P
Resultatene mine er også din fortjeneste, PØ:)

Takk til alle i Team Toppform. Alltid god stemning backstage, alltid back-up, alltid perfekt farge.

Takk til Jason Crouch for alle stillbilder tatt under videoreportasjen
www.jay5on.com og takk til  BND foto.

Reportasjen er filmet på Elixia Panorama Sandvika!

Petter-Orvik-Gronningsaeter5

Anbefalt lesing:

  • www.muskelbloggen.no
  • www.leangains.com (start med de eldste innleggene)
  • http://www.jissn.com/content/10/1/5
  • www.suppversity.blogspot.com
Stikkord:       

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost

Del:

NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter