Det er ikke få som sliter med kroniske ryggplager og det er mange ulike årsaker til at de fremkommer, men spesielt for utøvere og treningsmennesker er det et meget sentralt emne som går igjen og som jeg meget ofte observerer fremprovoserer reduserte bevegelsesmønstre og derav kompensasjon som igjen fører til ryggsmerter.
Det er jo slik at styrketrening gjerne får en del av skylden for å fremprovosere ryggplager og smerter, men det er meget sjeldent at dette er hovedårsaken. Styrketrening utført ukorrekt er på sin side en stor årsak til problemer med ryggen.
I mange tilfeller kommer denne reduserte teknikken fra det faktum at folk ikke er teknisk dyktige i utgangspunktet og dermed blant annet ender opp med stor krumning i korsrygg under belastning (som selvsagt ikke er bra) og fremprovoserer dermed både akutte ryggskader og kroniske ryggsmerter.
I andre tilfeller er det rett og slett kroppen som ikke er godt nok forberedt på de bevegelsene man prøver å utsette den for (for eksempel ?dype knebøy?), noe som er logisk med tanke på at vi sitter mye i hverdagen noe som skaper en rekke muskelubalanser.
Disse muskelublansene vil skape problemer og ved ryggplager er hoftemobilitet og fleksibilitet i hofteleddsbøyere og fremside lår (rettere sagt rectus femoris) meget sentralt.
Følgende studie (1) så nettopp på forskjellen mellom personer med ryggplager og personer uten ryggplager og hvordan fleksibiliteten i hofteleddsbøyerne (psoas) og to-ledds hofteledssbøyer (rectus femoris) varierte mellom de to gruppene.
Interessant nok kom det frem at personene med ryggplager hadde lavere bevegelsesutslag i hofteekstensjon, noe som stort sett vil si at hofteleddsbøyerne er for korte i forhold til hva som ansees å være optimalt med tanke på bevegelse og trening, men også generell velvære.
Så, hva gjør man med dette?
Som sagt en del ganger tidligere – jobb med fleksibilitet.
- Tøy Psoas
- Tøy rectus femoris