Proteinpulver – Vet du forskjellen på whey og kasein?

Vet du forskjellen på whey og kasein?

Dette bør du vite om whey og kasein

Proteinbehovet ditt øker når du trener styrketrening, og mange benytter seg av proteinpulver for å få i seg nok protein. Inntaket som anbefales er mellom 1,4 og 2 gram protein per kilo kroppsvekt. (og 1,8 til 2,7 gram for personer som ligger i energiunderskudd og som ønsker å bevare muskelmassen). De aller fleste klarer å få i seg denne mengden gjennom vanlig mat. Men for mange (inkludert undertegnede) så kan det være lettvint å ha tilgang på proteinpulver fordi det er billig, det er enkelt å ta med seg når man ikke har tilgang på kjøleskap og det er lettere å få i seg enn vanlig mat hvis man egentlig ikke er så sulten. Men det er ikke noe bedre enn vanlig mat når målet er å bli sterkere og større, for egentlig er proteinpulver proteinrik mat i pulverform.

Det er lurt å fordele dagens proteininntak på minst 2-3 måltider. Tidspunktet for når du spiser protein i forhold til trening er ikke så avgjørende for resultatene, men hvis du har trent på fastende mage kan det være lurt å få i seg et proteinrikt måltid ganske fort etter trening. Ellers er det ofte tilstrekkelig å spise dagens måltider med jevne mellom.

Hvis du vil legge grunnlag for optimale resultater kan du spise litt protein før du legger deg. Da er det ofte protein som absorberes langsomt som anbefales, enten i form av vanlig mat eller proteinpulver av kasein.

Kasein

Kasein finnes naturlig i kumelk og utvinnes gjennom filtrering. Det er et fullverdig protein, som betyr at det inneholder alle aminosyrene vi trenger for å overleve. Fordi det ikke er vannløselig tar det litt tid før det tas opp i fordøyelsessystemet, og det er derfor det gjerne anbefales om kvelden før en natt med faste. Proteinet skilles ut i blodet i en lavere hastighet enn ved inntak av myseprotein, og kan gi en økt proteinsyntese gjennom natten. Fordi kasein ikke løser seg så bra opp i vann har det en litt annerledes konsistens enn myse, og blir gjerne tykkere. Av det jeg har hørt og erfart så velger ofte jenter kasein fremfor myse fordi det metter bedre og mange liker å la det stå litt i kjøleskapet og så spise det som en pudding. Kasein finner du i vanlig mat i form av ost, men det er også mye kasein i andre melkeprodukter fordi omtrent 80 prosent av kumelken består av kaseinprotein. Prøv gjerne ut Night Charge Natt Kaseinprotein som brukes før leggetid slik at du kan dra nytte av de langsomme proteinene som kan bidra til restitusjon og muskelbygging når du sover.

Whey

På norsk heter denne typen protein myse, og utvinnes også fra kumelk gjennom filtrering. I liket med kasein er dette også et fullverdig protein. Forskjellen er at det er vannløselig, og derfor absorberes det raskere fra fordøyelseskanalen enn det kasein gjør. Myse inneholder litt mer av aminosyren leucin, som stimulerer muskelproteinsyntesen allerede ved lave doser. Det er et velstudert kosttilskudd som er billig å produsere og å kjøpe, det løser seg lett i vann og smaker godt. Myseprotein brukes i produksjon av prim og brunost, inngår i næringsdrikker og brukes som stabilisator i produksjon av andre matvarer. 100% Whey Protein er et perfekt alternativ når du ønsker et proteintilskudd som støtter en rask og effektiv restitusjon rett etter trening.

Her kan du lese mer om protein.

Oppsummert

  • Whey (myse) kan være mer fordelaktig rundt trening på grunn av raskere opptak.
  • Kasein på sin side har et tregere opptak og kan derfor være gunstig å bruke i perioder hvor man går lengre perioder uten mat som for eksempel før leggetid.
Stikkord:       

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter