Proteinsyntesen

Proteinsyntese er prosessen der nye proteiner dannes. Det skjer ved at ulike aminosyrer settes sammen til en kjede, i en bestemt rekkefølge, etter oppskrift fra genene. Proteinsyntesen skjer i cellene.

Mange som leser artiklene her trener styrketrening, og de fleste som trener styrketrening har som mål å bli sterkere eller å bygge muskler. Det er mange forskjellige måter å bli sterkere eller å øke muskelmassen på, men noen prinsipper ligger til grunn for å få progresjon i treningen. Du må gi kroppen nok stimuli (i form av ytre motstand og treningsvolum) og kroppen må få nok energi til å bygge seg større og sterkere etter å ha blitt utsatt for belastning. For min egen del synes jeg det er spennende å vite hva som skjer i kroppen når den bygger seg opp etter å ha blitt brutt ned av trening fordi trening, hvile og kosthold blir rammet inn i et logisk bilde, og jeg kan begrunne hvorfor jeg gjør det jeg gjør i stedet for bare å følge en oppskrift helt ukritisk. Derfor vil jeg fortelle litt om hva som skjer i kroppen når den får protein fra maten og benytter dette til å gjøre deg større og sterkere.

Proteinsyntese og proteinnedbrytning

Proteiner blir ofte kalt for kroppens byggesteiner, men kan også sees på som puslespillbrikker. Syntese betyr å sammenføye til en helhet. I kroppen blir enda mindre byggesteiner, aminosyrer og peptider, satt sammen slik at de danner proteiner som igjen danner vev. Proteinsyntese og proteinnedbrytning foregår til enhver tid, og «brikker» blir lagt til og tatt bort hele tiden. Nydannelse av protein pågår i alle organer gjennom hele livet, og opphører ikke ett sekund. Det samme gjelder proteinnedbrytningen.

Anabol og katabol fase

En anabol fase innebærer at det foregår en innlagring og oppbygning av næringsstoff og kroppsvev. Katabol betyr det motsatte, at næringsstoff og kroppsvev brytes ned og forbrukes. Som nevnt over foregår det kontinuerlig proteinnedbrytning og proteinsyntese, så man er aldri i enten katabol eller anabol fase. Derimot er det til ulike tider ulike forhold mellom de anabole og katabole prosessene. For å bygge muskler handler det om å ha en overvekt av anabole prosesser. Så selv om proteinnedbrytning skjer samtidig vil du fortsatt klare å øke muskelmassen hvis de anabole signalene er kraftigere enn nedbrytningen, og da har du en positiv muskelproteinbalanse. Noen ganger er proteinsyntesen ekstra høy, som i timene etter trening når du hviler og har tilført kroppen tilstrekkelig med protein og energi fra mat. Det er ikke bare proteinene og aminosyrene fra mat som er med på å bygge opp nytt muskelvev. Vi bruker også proteiner fra protein som kommer fra proteinnedbrytning av vev i kroppen vår. På den måten kan vi «gjenvinne» aminosyrer, og er ikke primært avhengige av proteinet vi nettopp tilførte kroppen gjennom kosten. Det finnes altså et lager av aminosyrer som forsyner cellene med aminosyrer utover det vi tilfører via mat og drikke, og vi omsetter mer protein hver dag enn det kroppen får gjennom kosten.

Med styrketrening og et kosthold med nok protein og energi blir kroppens proteinbalanse positiv. Det er anbefalt å innta rundt 2 gram protein per kilo kroppsvekt hos deg som styrketrener og ligger i energibalanse hvis målet er å bygge eller vedlikeholde muskelmasse.

Kilde:

Jacob Gudiol og Nicklas Neuman, «Forma kroppen och maximera din prestation 2», 2014, NGruppen förlag.

Tips fra iForm: Proteintilskudd som proteinpulver kan være smart hvis du sliter med å dekke ditt daglige proteinbehov.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter