Rage against the machine

Hvorfor isolere noe som ALDRI fungerer isolert i naturen?

Maskiner kan selvfølgelig benyttes fra tid til annen, men det er svært få omstendigheter som tilsier at dette er fordelaktig sammenlignet med bruken av frivekter.

La oss se nærmere på et par punkter som du BØR være klar over.

Konstruksjon eller funksjon?

Selv om de færreste som trener på kommersielle gym er opptatt av det, så er det noe som heter funksjonell anatomi. Dette ser ut til å være glemt (mange vet ikke, så de er for så vidt unnskyldt) av treningsglade mennesker, men ikke minst de som konstruerer maskinene som oversvømmer de aller fleste gym rundt om i landet, for ikke å si verden. Jeg antar vel for så vidt at de er klar over dette, men så er det jo dette med at penger gjerne liker å styrke retningen man velger å gå, fremfor å ta de rette valgene, men det er en annen diskusjon.

Poenget er følgende. Hvorfor isolere noe som ALDRI fungerer isolert i naturen?

Jeg snakker selvfølgelig om menneskekroppens bevegelser. Om man kun ønsker å gjøre en muskel større, så er det selvfølgelig en mulighet å isolere den, men knebøy vil alltid vinne over leg extensions, og chin-ups vil alltid vinne over konsentrasjonscurl, både mtp muskelvekst, men også funksjonalitet ellers i hverdagen, mtp prestasjonsøkning for idrett og ikke minst virke skadeforebyggende ved å IKKE påvirke koordinasjon i en negativ retning. Sistnevnte kan finne sted ved typisk maskinbruk hvor man gjerne ender opp med et ubalansert utfall (oi, dobbeltbetydning!!).

Maskiner er rett og slett konstruert på en måte som krever bevegelser som kroppen ikke er ment å utføre. Vi får da aldri hjelp til å stabilisere noe ellers i hverdagen om vi ønsker å dytte, dra eller løfte noe, gjør vi vel?

Effektivitet eller hva?

De aller fleste som trener faller inn under gruppen som ønsker seg ned i vekt, eller en endring av kroppssammensetning. Når resultatene uteblir, skylder man gjerne på at det man har gjort ikke har vært bra nok og man finner alltid en rekke andre unnskyldninger. Hva med å se litt nærmere på hvilke krav som stilles for å komme seg i form?? Ett av dem er soleklart; nettopp det å forbrenne mer næring enn du inntar – og skal du bruke treningen til å skaffe dette underskuddet, er det vel en fordel at du faktisk beveger litt på deg?

Hva er greia med de fleste maskiner? Vel, du må SITTE på ræva! Det er jo hva du gjør ellers i hverdagen som får deg til å IKKE komme i form! Når du endelig har fått ræva på treningssenteret, hvorfor ikke gå inn for en skikkelig treningseffekt?

Kjør bulgarske utfall eller utfall bakover, begge med fremre ben på en stepper. Kom og fortell meg etterpå at du ikke skjønner hva jeg mener med en skikkelig treningseffekt.

Hva vireligheten forteller oss

Ofte kan det være lurt å se på erfaring fra virkeligheten og hva den forteller oss om det å få resultater. Kanskje det er tilfeldig at coacher som DeFranco, Cressey og Boyle bare har flaks når de ?produserer? tusenvis av utøvere og vanlige folk, i kanonform. Eller kan det ha noe med at de ikke benytter seg av en eneste maskin?

 

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter